Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το έμβρυο;

Εγκυμοσύνη: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το έμβρυο;

Εγκυμοσύνη: Τα έμβρυα με έκθεση στο αλκοόλ είχαν «συνολική βαθμολογία ωρίμανσης» του εμβρύου που ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στους μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία, διαπίστωσε η μελέτη.

Η έκθεση σε ακόμη και χαμηλά επίπεδα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της μήτρας μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου του εμβρύου, σύμφωνα με Αυστριακούς ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά το αλκοόλ, είπε ένας συγγραφέας.

Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη επιφέρει κινδύνους

«Δυστυχώς, πολλές έγκυες γυναίκες δεν γνωρίζουν την επίδραση του αλκοόλ στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Πάτρικ Κίναστ. Είναι διδάκτωρ στο τμήμα βιοϊατρικής απεικόνισης και θεραπείας με καθοδήγηση με εικόνα, τμήμα νευροακτινολογίας και μυοσκελετικής ακτινολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στην Αυστρία. Ο Kienast μίλησε σε δελτίο τύπου από την Radiological Society of North America.

Στη μελέτη, η ομάδα του χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης αλκοόλ σε 24 έμβρυα. Οι μαγνητικές τομογραφίες ελήφθησαν όταν τα έμβρυα ήταν μεταξύ 22 και 36 εβδομάδων κύησης.

«Η εμβρυϊκή μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και ασφαλής μέθοδος εξέτασης που μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβείς δηλώσεις σχετικά με την ωρίμανση του εγκεφάλου προγεννητικά», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Γκρέγκορ Κάσπριαν, ​​αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ μέσω ανώνυμων ερευνών στις μητέρες. Τα έμβρυα με έκθεση στο αλκοόλ είχαν «συνολική βαθμολογία ωρίμανσης» του εμβρύου που ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στους μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία, διαπίστωσε η μελέτη. Ένα μέρος του εγκεφάλου τους που εμπλέκεται στην κοινωνική γνώση, την οπτικοακουστική ολοκλήρωση και τη γλωσσική αντίληψη ήταν πιο ρηχό. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως ανώτερη κροταφική αύλακα (STS).

«Βρήκαμε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κροταφική περιοχή του εγκεφάλου και στο STS», σημείωσε ο Kasprian. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η περιοχή, και συγκεκριμένα ο σχηματισμός του STS, έχει μεγάλη επιρροή στη γλωσσική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία».

Ακόμη και οι εγκέφαλοι των εμβρύων με χαμηλά επίπεδα έκθεσης στο αλκοόλ άλλαξαν. «Δεκαεπτά από τις 24 μητέρες έπιναν αλκοόλ σχετικά σπάνια, με μέση κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την εβδομάδα», είπε ο Kienast. «Παρόλα αυτά, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε σημαντικές αλλαγές σε αυτά τα έμβρυα με βάση την προγεννητική μαγνητική τομογραφία».

Τρεις συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι έπιναν ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα. δύο ήπιαν τέσσερα με έξι ποτά. και ένας κατά μέσο όρο 14 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Έξι μητέρες ανέφεραν επίσης τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όταν ήπιαν περισσότερα από τέσσερα ποτά.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι τα προβλήματα που είδαν μπορεί να οφείλονται σε καθυστέρηση στη μυελίνωση. Η μυελίνη προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, καθιστώντας δυνατή την ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών και δυνητικά επηρεάζοντας ορόσημα όπως η ανατροπή, η ανίχνευση ή η επεξεργασία της γλώσσας.

Η έκθεση στο αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει μια διαδικασία που ονομάζεται γύρισμα που περιλαμβάνει το σχηματισμό πτυχών του εγκεφαλικού φλοιού, η οποία επηρεάζει τη γνωστική απόδοση. «Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωση αλκοόλ», συμβουλεύει η Kienast. «Όπως δείξαμε στη μελέτη μας, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και καθυστερημένη ωρίμανση του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς αυτές οι δομικές αλλαγές θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου μετά τη γέννηση των μωρών. «Για να το αξιολογήσουμε με ακρίβεια, πρέπει να περιμένουμε τα παιδιά που εξετάστηκαν ως έμβρυα εκείνη την περίοδο να μεγαλώσουν λίγο, ώστε να τα προσκαλέσουμε πίσω για περαιτέρω εξετάσεις», είπε ο Kienast. «Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αλλαγές που ανακαλύψαμε συμβάλλουν στις γνωστικές και συμπεριφορικές δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά την παιδική ηλικία».

Τα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στο Σικάγο και διαδικτυακά την Κυριακή σε μια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παραμέληση της στοματικής υγείας επηρεάζει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού

Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

8 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν κάνετε σεξ

Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".