Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: Η καφεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου;

Εγκυμοσύνη: Η καφεΐνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου;

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση καφεΐνης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μικρότερο ύψος παιδιού από 4 έως 8 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η κατανάλωση καφεΐνης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μικρότερο ύψος παιδιού από 4 έως 8 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 31 Οκτωβρίου στο JAMA Network Open.

Καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η Jessica L. Gleason, Ph.D., M.P.H., από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver στο Bethesda, Maryland, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση των μέτρων καφεΐνης εγκυμοσύνης και παραξανθίνης με την ανάπτυξη του παιδιού σε μια σύγχρονη κοόρτη με χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης (Environmental Influences on Child Health Outcomes cohort of the National Institute of Child Health and Human Development Fetal Growth Studies [ECHO-FGS], που διεξήχθη σε 10 τοποθεσίες από το 2009 έως το 2013) και μια ιστορική ομάδα με υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (Collaborative Perinatal Project [CPP], που πραγματοποιήθηκε σε 12 τοποθεσίες από το 1959 έως το 1965).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο ECHO-FGS, 788 παιδιά γυναικών στο τέταρτο έναντι του πρώτου τεταρτημορίου συγκέντρωσης καφεΐνης στο πλάσμα είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ύψους z (β = -0,21), ενώ μόνο στο τρίτο τεταρτημόριο παρατηρήθηκαν διαφορές στο βάρος z score (β = −0,27). Στο CPP, 1.622 παιδιά γυναικών στην ομάδα με το υψηλότερο πεμπτημόριο καφεΐνης είχαν χαμηλότερο σκορ ύψους z από τα συνομήλικά τους από τη χαμηλότερη ομάδα ξεκινώντας από την ηλικία των 4 ετών. με κάθε διαδοχικό έτος ηλικίας, το χάσμα διευρύνθηκε (β = -0,16 και -0,37 στα 4 και 8 έτη, αντίστοιχα). Στις ηλικίες 5 έως 8 ετών, παρατηρήθηκαν ελαφρές μειώσεις στο βάρος για τα παιδιά στο τρίτο σε σχέση με το πρώτο πεμπτημόριο καφεΐνης (β = -0,16 έως -0,22). Και στις δύο κοόρτες, τα αποτελέσματα ήταν συνεπή για τις συγκεντρώσεις παραξανθίνης.

«Η κλινική επίπτωση αυτής της διαφοράς ύψους είναι ασαφής και δικαιολογεί μελλοντική διερεύνηση», γράφουν οι συγγραφείς. Ένας συγγραφέας αποκάλυψε ότι υπηρέτησε ως σύμβουλος στην Organon and Cooper Surgical.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει την γονιμότητα

Ο αυτισμός προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Θεραπεία του εθισμού των γυναικών σε οπιοειδή κατά την εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.