Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα τους ανθρώπους στην εξουσία

Εγκέφαλος: Πώς μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα τους ανθρώπους στην εξουσία

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους που έχουν εξουσία με ταχύτητα αστραπής, με βάση το πώς αντιλαμβανόμαστε τους κυρίαρχους ανθρώπους.

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους που έχουν εξουσία με ταχύτητα αστραπής, με βάση το πώς αντιλαμβανόμαστε τους κυρίαρχους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ. Ο Δρ Alan Pegna από τη Σχολή Ψυχολογίας του UQ είπε ότι η αναγνώριση της κατάταξης των ανθρώπων σε κοινωνικές ομάδες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που μας βοηθά να πλοηγηθούμε στο περίπλοκο κοινωνικό μας περιβάλλον.

«Μετρήσαμε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο ενώ οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα παιχνίδι μαζί με άλλα άτομα που ήταν είτε πολύ καλύτερα είτε πολύ χειρότερα από αυτά, ή έτσι πίστευαν», είπε ο Δρ Penga. «Ο εγκέφαλος επεξεργαζόταν τους «καλύτερους» παίκτες μέσα σε δύο δέκατα του δευτερολέπτου αφού είδε τα πρόσωπά τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι προσανατολισμένος στην ιεραρχία επεξεργασίας στις κοινωνικές μας ομάδες. Υποδηλώνει επίσης ότι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την επεξεργασία του φόβου παίζει ρόλο κατά την αναγνώριση των κυρίαρχων ανθρώπων.

Οι άνθρωποι ζουν σε κοινωνικά περιβάλλοντα που λειτουργούν μέσω της θέσπισης ιεραρχιών, με άτομα να ενεργούν ως ηγέτες και άλλα ως οπαδούς. Αυτά τα ευρήματα εξηγούν γιατί ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος να εντοπίζει γρήγορα αυτούς που βρίσκονται σε ηγετική θέση. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις αλληλεπιδράσεις όπως στον χώρο εργασίας, στο σχολείο ή σε αθλητικές δραστηριότητες.»

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να παίξουν ένα παιχνίδι υπολογιστή που τους ζητούσε να ανταποκριθούν σε μια αλλαγή στο χρώμα ενός αντικειμένου που εμφανίζεται σε μια οθόνη και η μέση ταχύτητά τους εμφανίστηκε μετά από 10 δοκιμές. «Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ψεύτικων συμμετεχόντων μαζί με τις φωτογραφίες τους δόθηκαν στους συμμετέχοντες», είπε ο Δρ Pegna. «Το σετ των φωτογραφιών ήταν νεαρών ηθοποιών και οι ερμηνείες τους ήταν φτιαγμένες, έτσι κάποιες ήταν σταθερά καλύτερες από τους συμμετέχοντες ενώ άλλες ήταν σταθερά χειρότερες.

«Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μετρήθηκε όταν εμφανίστηκαν στην οθόνη οι φωτογραφίες αυτών των κυρίαρχων και μη παικτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από παιχνίδι για αρκετά λεπτά, ο εγκέφαλος άρχισε να ανταποκρίνεται διαφορετικά στην άποψη του κυρίαρχου, αλλά όχι του μη κυρίαρχου ατόμου». Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συμβουλές για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Ενισχύστε τη δύναμη του εγκεφάλου σας αυξάνοντας την πρόσληψη μαγνησίου

Γιατί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού προκαλούν εγκεφαλική βλάβη;

Πώς ελέγχει την κίνηση του σώματος ο εγκέφαλός σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.