Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Μελέτη ανακαλύπτει τη γονιδιακή σύνδεση που υπάρχει στη λειτουργία του

Εγκέφαλος: Μελέτη ανακαλύπτει τη γονιδιακή σύνδεση που υπάρχει στη λειτουργία του

Εγκέφαλος: Πολλές ψυχιατρικές διαταραχές έχουν γενετικές αιτίες, αλλά ο ακριβής μηχανισμός για το πώς τα γονίδια επηρεάζουν την υψηλότερη εγκεφαλική λειτουργία παραμένει μυστήριο. Μία νέα μελέτη παρέχει ένα χάρτη που συνδέει τη γενετική υπογραφή των λειτουργιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ένα εργαλείο που μπορεί να παρέχει νέους στόχους για μελλοντικές θεραπείες.

Με επικεφαλής τον Μπρατισλάβ Μίσιτς, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο McGill του Neuro (Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ), μια ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε ανάλυση μηχανικής μάθησης για δύο σύνολα δεδομένων Open Science: τον άτλαντα γονιδιακής έκφρασης από τον Άτλαντα ανθρώπινου εγκεφάλου Allen και το χάρτη λειτουργικής σύνδεσης από το Neurosynth. Αυτό τους επέτρεψε να βρουν συσχετισμούς μεταξύ των μοτίβων γονιδιακής έκφρασης και λειτουργικών εγκεφαλικών εργασιών όπως η μνήμη, η προσοχή και η διάθεση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βρήκε ένα σαφές γενετικό σήμα που διαχωρίζει τις γνωστικές διαδικασίες, όπως η προσοχή, από πιο συναισθηματικές διαδικασίες, όπως ο φόβος. Αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να εντοπιστεί σε γονιδιακή έκφραση σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους και μοριακές οδούς, προσφέροντας βασικές γνώσεις για μελλοντική έρευνα σε ψυχιατρικές διαταραχές. Η αναγνώριση, για παράδειγμα, συνδέθηκε περισσότερο με τις γονιδιακές υπογραφές των ανασταλτικών ή διεγερτικών νευρώνων. Ωστόσο, οι συναφείς διεργασίες συνδέθηκαν με κύτταρα υποστήριξης όπως τα μικρογλοία και τα αστροκύτταρα, υποστηρίζοντας μια θεωρία ότι η φλεγμονή αυτών των κυττάρων είναι ένας παράγοντας κινδύνου στην ψυχική ασθένεια. Η γενετική υπογραφή που σχετίζεται με την προσβολή επικεντρώθηκε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός cingulate, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευάλωτη σε ψυχικές ασθένειες.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior και συνδέει άμεσα την έκφραση του γονιδίου με την ανώτερη λειτουργία του εγκεφάλου, χαρτογραφώντας τις γονιδιακές υπογραφές με λειτουργικές διεργασίες σε ολόκληρο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Σε αυτό το έργο βρήκαμε μοριακές υπογραφές διαφορετικών ψυχολογικών διαδικασιών», λέει ο Μίσιτς, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι συναρπαστικό, διότι παρέχει ένα πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε πώς οι ανθρώπινες σκέψεις και τα συναισθήματα προκύπτουν από συγκεκριμένα γονίδια, βιολογικές οδούς και τύπους κυττάρων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλυπτική έρευνα για τον ελεγχόμενο σχηματισμό ουλών στον εγκέφαλο

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν καλύτερους τρόπους για να εισχωρούν στον εγκέφαλο

Ευθύνεται η διαρροή στο αιματοεγκεφαλικό φράγμα για την κακή μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.