Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

Εγκέφαλος: Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

Εγκέφαλος: Η υγεία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική ευημερία και τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία.

Δεν υπάρχει «τέλειος» εγκέφαλος. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ένα υγιές άτομο με πλήρως λειτουργικό εγκέφαλο σε προχωρημένη ηλικία. Έξι τρόποι, βασισμένοι σε παγκόσμιες ερευνητικές εργασίες, έχουν «προταθεί κατά σειρά σπουδαιότητας» από τον σύμβουλο νευρολογίας του Medcare Hospital (Al Safa), Δρ. Anas Abdul Majeed, για το πώς να διατηρείτε τον εγκέφαλο υγιή από την παιδική ηλικία μέχρι την τρίτη ηλικία. Οι έξι συμβουλές αυτές αποδεικνύουν ότι η υγεία του εγκεφάλου και η γενική υγεία δεν διαχωρίζονται μεταξύ τους.

Για το πόσο υγιής πρέπει να είναι ο εγκέφαλος, ο Majeed απάντησε: «Η υγεία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική ευημερία και τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία. Ένας υγιής εγκέφαλος είναι απαραίτητος για μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της μνήμης, της επίλυσης προβλημάτων, της συναισθηματικής ρύθμισης και του σωματικού συντονισμού».

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έννοια της «τέλειας» υγείας του εγκεφάλου μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς λόγω της γενετικής, των επιλογών του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων», συνέχισε. Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ απαρίθμησε τρεις λόγους για την επίπονη μελέτη του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 2003 με αποστολή «να ξεκλειδώσει τα μυστήρια των φυσιολογικών και μη φυσιολογικών εγκεφαλικών λειτουργιών και να μεταφράσει ανακαλύψεις σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των διαταραχών του εγκεφάλου», το βαθύ ενδιαφέρον για τον εγκέφαλο πρέπει να αγκαλιάζεται συνεχώς για να «ξεδιπλωθεί ο τρόπος οι εγκεφαλικές εργασίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και πράξεων».

Ακόμη, είναι σημαντικό ότι «ενώ κάθε εγκέφαλος είναι μοναδικός, όλοι οι υγιείς ανθρώπινοι εγκέφαλοι μοιράζονται τις ίδιες βασικές δομές και λειτουργίες, είναι οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους επικοινωνούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα που κάνουν το καθένα είμαστε διαφορετικοί και αυτό επηρεάζεται τόσο από τη γενετική μας όσο και από τις αλληλεπιδράσεις μας με το περιβάλλον μας».

Ο εγκέφαλος αποτελείται από «χιλιάδες τύπους διασυνδεδεμένων εγκεφαλικών κυττάρων». Η καταγραφή των αντίστοιχων και συλλογικών δραστηριοτήτων τους θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες ανακαλύψεις σχετικά με το «πώς λειτουργεί ένας φυσιολογικός εγκέφαλος και πώς μπορεί να δημιουργήσει στιγμιαία νέες σκέψεις, να μάθει νέα πράγματα και να ανακαλέσει αναμνήσεις» που στη συνέχεια «εκμεταλλεύεται τη γνώση για να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου».

Ο τρίτος λόγος συνδέεται με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αποκαλύπτουν ότι με την πάροδο των αιώνων, οι νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές παθήσεις αυξάνονται παγκοσμίως, με περίπου το 70 τοις εκατό της επιβάρυνσης στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες καθώς οι νευρολογικές παθήσεις έχουν γίνει η κύρια αιτία. αναπηρίας σε περίπου εννέα εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Πρόσφατα αρχεία του ΠΟΥ αποκάλυψαν ότι εγκεφαλικό επεισόδιο (42,2 τοις εκατό), ημικρανία (16,3 τοις εκατό), άνοια (10,4 τοις εκατό), μηνιγγίτιδα (7,9 τοις εκατό), επιληψία (πέντε τοις εκατό), νόσος Πάρκινσον, πρόωρος τοκετός, νεογνική εγκεφαλοπάθεια και νευροπάθεια -Οι λοιμώξεις είναι οι «μεγαλύτεροι συνεισφέροντες» στις περιφερειακές και παγκόσμιες αναπηρίες.

Από το UQ-QBI: «Η αντιμετώπιση του κύματος των νευρολογικών ασθενειών και διαταραχών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Η πρόοδος της νευροεπιστήμης στον 21ο αιώνα θα φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις εγκεφαλικές ασθένειες και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης, της νόσου των κινητικών νευρώνων και πολλών άλλων, πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο υγιής εγκέφαλος και τι κάνει αυτές τις διαδικασίες να πηγαίνουν στραβά».

Οι έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία, σύμφωνα με τον Majeed:

  • Ασκηθείτε πολλές φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά έως μία ώρα. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που θα σταματούσε τη «φυσική μείωση των εγκεφαλικών συνδέσεων που συμβαίνει κατά τη γήρανση».
  • Κοιμηθείτε για επτά έως οκτώ ώρες χωρίς διακοπές κάθε μέρα. Εάν δεν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια από γιατρούς ύπνου. «Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν ότι ο ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό σας και παγιώνει τις μνήμες αποτελεσματικά και ενισχύει τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου συνολικά».
  • Η Μεσογειακή Διατροφή, βασικά πλούσια σε φυτικά συστατικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενισχύει τη νοητική εστίαση και αποτρέπει τη γνωστική εξασθένηση.
  • Διεγείρετε τα εγκεφαλικά κύτταρα διαβάζοντας, συμμετέχοντας σε νοητικές ασκήσεις όπως σταυρόλεξα και παζλ και παιχνίδια με κάρτες. «Ο εγκέφαλος είναι παρόμοιος με τους μύες μας. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ή να το χάσουμε. Μην παρακολουθείτε πολύ τηλεόραση, καθώς αυτή είναι μια παθητική δραστηριότητα και κάνει ελάχιστα στον εγκέφαλο».
  • Παραμείνετε κοινωνικά ενεργοί. «Η έρευνα συνδέει την απομόνωση με την ατροφία του εγκεφάλου (απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και συνακόλουθη συρρίκνωση).
  • Αποφύγετε τόσο τον καπνό όσο και το αλκοόλ. Διατηρήστε τις αρτηρίες υγιείς γιατί διοχετεύουν το αίμα στον εγκέφαλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να έχουν εκτεταμένες προκλήσεις μνήμης

Γιατί ο ύπνος κάνει τόσο καλό στον εγκέφαλό σας;

Ποιοι είναι οι μύθοι που αφορούν τον όγκο στον εγκέφαλο;

Πού βρίσκεται η εμπειρία της συνείδησης στον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.