Επιστημονικά Νέα

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

Έφηβοι: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση των διατροφικών και συμπεριφορικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στην Ατλάντα. Η μείωση της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού μεταξύ των εφήβων σημειώθηκε στον απόηχο πολλών πρωτοφανών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι κοινωνικοί περιορισμοί και η στροφή στην εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Maria Balhara του Broward College στο Davie.

“Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων από τους εφήβους έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της COVID-19”, είπε. “Επιπλέον, η μείωση ήταν διατηρήσιμη και συνέχισε την πτωτική της τάση ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας”. Τα ενεργειακά ποτά, τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι καραμέλες θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα και συνδέονται ευρέως με την αυξανόμενη παχυσαρκία και τη διεύρυνση της μέσης, σημείωσε ο Balhara. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής αποτελεί πλέον το 67% της διατροφής των εφήβων.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από 452 συμμετέχοντες ηλικίας 13 έως 19 ετών στη μελέτη Processed Intake Evaluation (PIE). Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εισαγωγή των περιορισμών για τον COVID-19, ο μέσος όρος κατανάλωσης τροφίμων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά σχεδόν 6% και συνέχισε να μειώνεται καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 χαλάρωσαν αργότερα. Τώρα είναι σχεδόν 14% κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η μελέτη PIE θα εγγράψει τελικά 1.800 συμμετέχοντες και οι ερευνητές θα αξιολογήσουν την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σε αυτή τη μεγαλύτερη ομάδα. “Τα πρώτα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των διατροφικών και συμπεριφορικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας”, είπε ο Balhara.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερκατανάλωση τροφής δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία όταν υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας, λένε οι ερευνητές

Οι δράσεις της Μenarini Hellas για την εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας και ενημέρωση ασθενών για την Αρτηριακή Υπέρταση

Η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Απολογισμός του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΡευΜΑζήν 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διφλεβοαρτηριακή τηλεγγειεκτασία: Μια σπάνια αγγειακή δυσπλασία

Σε περιπτώσεις όπου η δυσπλασία είναι μικρή και ασυμπτωματική, μπορεί να συνιστάται παρατήρηση. Ωστόσο, για μεγαλύτερες ή συμπτωματικές βλάβες, ο εμβολισμός μπορεί να θεωρηθεί ότι εμποδίζει το ανώμαλο αγγείο και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή.

Γνωστική έκπτωση που προκαλείται από την παχυσαρκία: Ο ρόλος της οξείδωσης του εγκεφάλου και των τοκοτριενολών

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την περίπλοκη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της γνωστικής έκπτωσης. Ανακαλύπτοντας τα πιθανά οφέλη των T3 στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Πότε θα δουν οι ασθενείς εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου;

Έτσι, ελπίζω ότι κάποια στιγμή στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον οι ασθενείς μας θα μπορούν να πάνε σε μια κλινική και να πουν: "Παράγγειλέ μου ένα εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο μου" και θα μπορέσουμε να το χορηγήσουμε επί τόπου.

Έχετε μια χρόνια ασθένεια και φοβάστε τις βελόνες; Εναλλακτική λύση χωρίς τσιμπήματα στον ορίζοντα

Το επόμενο στάδιο της μελέτης είναι δοκιμές σε ζώα για να προσδιοριστεί πώς το εμβόλιο διαχέεται στο έντερο και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Δρ Nassar δημοσίευσε μια εργασία για τις υδρογέλες στο International Journal of Pharmaceutics πέρυσι με τον καθηγητή Kasapis.