Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

Έφηβοι: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση των διατροφικών και συμπεριφορικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στην Ατλάντα. Η μείωση της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού μεταξύ των εφήβων σημειώθηκε στον απόηχο πολλών πρωτοφανών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι κοινωνικοί περιορισμοί και η στροφή στην εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Maria Balhara του Broward College στο Davie.


“Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων από τους εφήβους έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της COVID-19”, είπε. “Επιπλέον, η μείωση ήταν διατηρήσιμη και συνέχισε την πτωτική της τάση ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας”. Τα ενεργειακά ποτά, τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι καραμέλες θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα και συνδέονται ευρέως με την αυξανόμενη παχυσαρκία και τη διεύρυνση της μέσης, σημείωσε ο Balhara. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής αποτελεί πλέον το 67% της διατροφής των εφήβων.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από 452 συμμετέχοντες ηλικίας 13 έως 19 ετών στη μελέτη Processed Intake Evaluation (PIE). Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εισαγωγή των περιορισμών για τον COVID-19, ο μέσος όρος κατανάλωσης τροφίμων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά σχεδόν 6% και συνέχισε να μειώνεται καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 χαλάρωσαν αργότερα. Τώρα είναι σχεδόν 14% κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η μελέτη PIE θα εγγράψει τελικά 1.800 συμμετέχοντες και οι ερευνητές θα αξιολογήσουν την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σε αυτή τη μεγαλύτερη ομάδα. “Τα πρώτα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των διατροφικών και συμπεριφορικών προγραμμάτων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας”, είπε ο Balhara.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερκατανάλωση τροφής δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία όταν υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας, λένε οι ερευνητές

Οι δράσεις της Μenarini Hellas για την εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας και ενημέρωση ασθενών για την Αρτηριακή Υπέρταση

Η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Απολογισμός του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΡευΜΑζήν 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon