Επιστημονικά Νέα

Έφηβοι αυτοτραυματισμός: Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

Έφηβοι αυτοτραυματισμός: Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

Έφηβοι αυτοτραυματισμός: Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τους κοινώς διαδεδομένους φόβους και τις παρανοήσεις σχετικά με τον αυτοτραυματισμό.

Μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις ένα παιδί που αγαπάς να πονάει τόσο πολύ που καταφεύγει σε αυτοτραυματισμό. Ως γονέας ή φροντιστής, είναι κατανοητό να νιώθετε συγκλονισμένοι, μπερδεμένοι και ανίσχυροι. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τους κοινώς διαδεδομένους φόβους και τις παρανοήσεις σχετικά με τον αυτοτραυματισμό και θα πρέπει να παρέχουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα το παιδί μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι σίγουρα ένα προκλητικό και συναισθηματικό ζήτημα, αλλά με τις σωστές πληροφορίες και πόρους, μπορούμε να βοηθήσουμε να βάλουμε το παιδί μας στην πορεία προς τη θεραπεία.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός;
Ο αυτοτραυματισμός είναι μια συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο προκαλεί σκόπιμα κακό στον εαυτό του χωρίς να σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως κόψιμο, κάψιμο, ξύσιμο ή χτυπήματα στον εαυτό του. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αναφέρονται συχνά σε αυτή τη συμπεριφορά ως «μη αυτοκτονικό αυτοτραυματισμό» (NSSI). Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος κάνει κακό στον εαυτό του, δεν σημαίνει πάντα ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει ή θέλει να πεθάνει. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που βλάπτουν τον εαυτό τους για άλλους λόγους εκτός από την αυτοκτονία και το κάνουν συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις και να ενεργούν γι’ αυτές.

Η κοπή είναι η πιο κοινή μέθοδος αυτοτραυματισμού
Η πιο διαδεδομένη μορφή NSSI είναι το κόψιμο και μπορεί να βρείτε πληγές ή ουλές στα χέρια, τα χέρια, την κοιλιά, τα πόδια ή άλλα μέρη του σώματός του. Τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν βαθιές οπές ή πολλές μικρές πληγές στην ίδια θέση. Το παιδί μπορεί να προσπαθήσει να κρύψει τα τραύματά του φορώντας μακριά μανίκια ή κοσμήματα για να κάνει τις ουλές και τις πληγές λιγότερο εμφανείς. Επίσης, τα παιδιά με κατάθλιψη που αισθάνονται απελπισία, άχρηστη αξία, έχουν προβλήματα ύπνου και δεν έχουν πολλή ενέργεια μπορεί να είναι πιο πιθανό να ενταχθούν στο NSSI. Να είστε σε επιφυλακή για άλλα διακριτικά σημάδια, όπως μεγάλες περιόδους μόνοι σας, τραυματισμούς ή γρατζουνιές που δεν μπορούν να εξηγηθούν και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Άλλες μορφές αυτοτραυματισμού
Ο αυτοτραυματισμός λαμβάνει πολλές μορφές πέρα ​​από το κόψιμο του δέρματος, όπως χτυπήματα στο κεφάλι, τράβηγμα μαλλιών, υπερβολικό ξύσιμο που οδηγεί σε αιμορραγία και κάψιμο. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους με γροθιές, εισάγοντας αντικείμενα στα ανοίγματα του σώματος, μαζεύοντας κρούστες, ώστε να μην επουλωθούν, τραβώντας τα μαλλιά τους, καίγονται ή βόσκουν, πίνοντας επιβλαβείς ουσίες όπως χλωρίνη ή απορρυπαντικό ή σπάζοντας σκόπιμα κόκαλα. Ενώ ορισμένα παιδιά μπορεί να αυτοτραυματιστούν μόνο μία φορά, αυτά που συνεχίζουν να το κάνουν συχνά βλάπτουν τον εαυτό τους με πολλούς τρόπους.

Μύθοι για τη συμπεριφορά αυτοτραυματισμού
Υπάρχει μια σειρά από κοινές παρανοήσεις σχετικά με τον αυτοτραυματισμό που μπορεί να είναι επιβλαβής και να δυσκολέψει τη βοήθεια και τη θεραπεία ατόμων που το κάνουν αυτό. Παρακάτω, συζητάμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους που πρέπει να γνωρίζετε.

  • Οι άνθρωποι που αυτοτραυματίζονται αναζητούν την προσοχή.
  • Ο αυτοτραυματισμός γίνεται μόνο από κορίτσια.
  • Ο αυτοτραυματισμός είναι μια φάση και τελικά θα σταματήσει από μόνος του.
  • Μιλώντας σε ένα παιδί για αυτοτραυματισμό μόνο θα τον ενθαρρύνει.

Στην πραγματικότητα ο αυτοτραυματισμός γίνεται ως επί το πλείστον κρυφά και οι άνθρωποι που τον κάνουν συνήθως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύψουν τα σημάδια ή τα τραύματά τους. ο αυτοτραυματισμός μπορεί να γίνει τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες και παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα πολιτισμικά υπόβαθρα. Υπάρχουν φορές που ο αυτοτραυματισμός μπορεί να είναι μια φάση και μπορεί να σταματήσει από μόνος του. Τις περισσότερες φορές, όμως, ο αυτοτραυματισμός είναι σημάδι βαθύτερων συναισθηματικών ή ψυχικών προβλημάτων υγείας που χρειάζονται βοήθεια από έναν επαγγελματία. Η συζήτηση για τον αυτοτραυματισμό με ανοιχτό, μη επικριτικό τρόπο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν ότι ακούγονται, κατανοούνται και υποστηρίζονται. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να βρουν ασφαλέστερους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον συναισθηματικό πόνο.

Λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να αυτοτραυματιστούν

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία αυτοτραυματισμού, αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Ίσως αναρωτιέστε τι είναι ο πόνος; Η απάντηση είναι απλή – ο σωματικός πόνος που προκαλείται από αυτοτραυματισμό μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και ανακούφισης. Ο αυτοτραυματισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεχάσουν τον συναισθηματικό τους πόνο, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στο πώς νιώθουν σωματικά αντί στο πώς νιώθουν μέσα τους. Για παράδειγμα, πολλοί έφηβοι στρέφονται στον αυτοτραυματισμό ως τρόπο αντιμετώπισης του συναισθηματικού πόνου ή της αγωνίας. Ο αυτοτραυματισμός μπορεί επίσης να γίνει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τους εφήβους που αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στη ζωή τους.

Επιπλέον, ορισμένοι έφηβοι μπορεί να εμπλακούν σε αυτοτραυματισμό ως τρόπο να ταιριάξουν με μια συγκεκριμένη ομάδα ή να αναζητήσουν την προσοχή από τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, οι έφηβοι που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί επίσης να στραφούν στον αυτοτραυματισμό. Αυτό ισχύει επίσης για εφήβους που μπορεί να έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα όπως κακοποίηση, παραμέληση ή βία, που οδηγεί σε έντονο συναισθηματικό πόνο και μια αίσθηση αδυναμίας. Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου πάνω στο σώμα και τη ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αρνητικοί τρόποι με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι συμβάλλουν στον μετέπειτα αυτοτραυματισμό

Πώς οι έφηβοι εκφοβίζουν τον εαυτό τους στον κυβερνοχώρο;

Πώς ο ψηφιακός αυτοτραυματισμός συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις;

Νέα μελέτη: Γιατί τα άτομα με συμπεριφορά αυτοτραυματισμού αισθάνονται λιγότερο πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αναπνέουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα;

Αναπνοή έμβρυα: Επίσης γνωστή ως περίοδος κύησης, η εγκυμοσύνη υπολογίζεται ως 40 εβδομάδες και ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως περίοδος.

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.