Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επιπλοκών

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επιπλοκών

Ενώ οι επιπλοκές στον εγκέφαλο είναι σπάνιες, είναι μια ολοένα και πιο αναφερόμενη και δυνητικά καταστροφική συνέπεια της λοίμωξης COVID-19

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα δυνητικά απειλητικά για τη ζωή ευρήματα ήταν πιο κοινά σε ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη. Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 προσβάλλει πρώτα κύτταρα στο αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας συχνά σε φλεγμονή των πνευμόνων που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να προσβληθούν από πνευμονία. Αλλά ο αντίκτυπος του ιού έχει γίνει αισθητός και σε άλλα συστήματα του σώματος. «Τα αποτελέσματα του COVID-19 εκτείνονται πολύ πέρα ​​από το στήθος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Colbey W. Freeman, MD, επικεφαλής κάτοικος του Τμήματος Ακτινολογίας του Penn Medicine στη Φιλαδέλφεια. “Ενώ οι επιπλοκές στον εγκέφαλο είναι σπάνιες, είναι μια ολοένα και πιο αναφερόμενη και δυνητικά καταστροφική συνέπεια της λοίμωξης COVID-19”.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το φαινόμενο, ο Δρ Freeman και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας εξέτασαν ασθενείς με COVID-19 που υποβλήθηκαν σε κεφαλή CT ή / και μαγνητική τομογραφία στο σύστημα υγείας τους από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Από τους 1.357 ασθενείς με COVID-19 που έγιναν δεκτοί στο σύστημα αυτούς τους τέσσερις μήνες, οι 81 είχαν κάνει εγκεφαλική σάρωση. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις εγκεφαλικές σαρώσεις ήταν η μεταβολή της ψυχικής κατάστασης και των εστιακών νευρολογικών ελλειμμάτων, όπως προβλήματα ομιλίας και όρασης.

Η CT των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων ενός ασθενούς με θετικό SARS-CoV-2 δείχνει μια σχεδόν μπλοκαρισμένη βασική αρτηρία (βέλος) δίπλα στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ο ασθενής χρειαζόταν μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης για να ανοίξει η αρτηρία. Πίστωση: Ακτινολογική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής. Από 81 ασθενείς με σάρωση εγκεφάλου, 18, ή λίγο πάνω από έναν στους πέντε, είχαν ευρήματα που θεωρήθηκαν επείγοντα ή κρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων, εγκεφαλικών αιμορραγιών και αποκλεισμένων αιμοφόρων αγγείων. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς είχαν προϋπάρχον ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης και / ή διαβήτη τύπου 2. Τρεις ασθενείς με αναδυόμενα / κρίσιμα ευρήματα πέθαναν ενώ εισήχθησαν.

“Το COVID-19 σχετίζεται με νευρολογικές εκδηλώσεις και η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι συχνές σε άτομα που αναπτύσσουν αυτές τις εκδηλώσεις”, δήλωσε ο Δρ Freeman. “Αυτοί οι πληθυσμοί ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευρολογικές επιπλοκές και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.” Τα 2/3 των ασθενών με κρίσιμα αποτελέσματα στη μελέτη ήταν Αφροαμερικάνοι, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί επίσης να απαιτούν στενότερη παρακολούθηση. Οι ακριβείς μηχανισμοί για τις επιβλαβείς νευρολογικές επιδράσεις του COVID-19 δεν είναι γνωστοί και μπορεί να περιλαμβάνουν πολλαπλούς παράγοντες, αν και μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη μόλυνση είναι ο κύριος ένοχος. Στη μελέτη, οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα ήταν υψηλοί σε άτομα με κρίσιμα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

Σχέση Δείκτη Μάζας Σώματος με Διαβήτη

Πώς να προλάβετε ή να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Έρευνα για την αναγκαιότητα του δεύτερου εμβολιασμού

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πιθανή ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν έναν δεύτερο εμβολιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων - τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη για τους νέους

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Ο τύπος χοληστερόλης που παράγεται καθώς καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία από την πιο συχνά δοκιμασμένη "κακή" χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτες.

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Αθλητισμός Γυναίκες: Ακράτεια ούρων λόγω stress

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Θαλασσινά βρύα: Σύμμαχος στη θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.