Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επιπλοκών

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επιπλοκών

Ενώ οι επιπλοκές στον εγκέφαλο είναι σπάνιες, είναι μια ολοένα και πιο αναφερόμενη και δυνητικά καταστροφική συνέπεια της λοίμωξης COVID-19

Διαβήτης υπέρταση κορωνοϊός: Μερικοί ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα δυνητικά απειλητικά για τη ζωή ευρήματα ήταν πιο κοινά σε ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη. Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 προσβάλλει πρώτα κύτταρα στο αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας συχνά σε φλεγμονή των πνευμόνων που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να προσβληθούν από πνευμονία. Αλλά ο αντίκτυπος του ιού έχει γίνει αισθητός και σε άλλα συστήματα του σώματος. «Τα αποτελέσματα του COVID-19 εκτείνονται πολύ πέρα ​​από το στήθος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Colbey W. Freeman, MD, επικεφαλής κάτοικος του Τμήματος Ακτινολογίας του Penn Medicine στη Φιλαδέλφεια. “Ενώ οι επιπλοκές στον εγκέφαλο είναι σπάνιες, είναι μια ολοένα και πιο αναφερόμενη και δυνητικά καταστροφική συνέπεια της λοίμωξης COVID-19”.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το φαινόμενο, ο Δρ Freeman και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας εξέτασαν ασθενείς με COVID-19 που υποβλήθηκαν σε κεφαλή CT ή / και μαγνητική τομογραφία στο σύστημα υγείας τους από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Από τους 1.357 ασθενείς με COVID-19 που έγιναν δεκτοί στο σύστημα αυτούς τους τέσσερις μήνες, οι 81 είχαν κάνει εγκεφαλική σάρωση. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις εγκεφαλικές σαρώσεις ήταν η μεταβολή της ψυχικής κατάστασης και των εστιακών νευρολογικών ελλειμμάτων, όπως προβλήματα ομιλίας και όρασης.

Η CT των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων ενός ασθενούς με θετικό SARS-CoV-2 δείχνει μια σχεδόν μπλοκαρισμένη βασική αρτηρία (βέλος) δίπλα στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ο ασθενής χρειαζόταν μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης για να ανοίξει η αρτηρία. Πίστωση: Ακτινολογική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής. Από 81 ασθενείς με σάρωση εγκεφάλου, 18, ή λίγο πάνω από έναν στους πέντε, είχαν ευρήματα που θεωρήθηκαν επείγοντα ή κρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων, εγκεφαλικών αιμορραγιών και αποκλεισμένων αιμοφόρων αγγείων. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς είχαν προϋπάρχον ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης και / ή διαβήτη τύπου 2. Τρεις ασθενείς με αναδυόμενα / κρίσιμα ευρήματα πέθαναν ενώ εισήχθησαν.

“Το COVID-19 σχετίζεται με νευρολογικές εκδηλώσεις και η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι συχνές σε άτομα που αναπτύσσουν αυτές τις εκδηλώσεις”, δήλωσε ο Δρ Freeman. “Αυτοί οι πληθυσμοί ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευρολογικές επιπλοκές και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.” Τα 2/3 των ασθενών με κρίσιμα αποτελέσματα στη μελέτη ήταν Αφροαμερικάνοι, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί επίσης να απαιτούν στενότερη παρακολούθηση. Οι ακριβείς μηχανισμοί για τις επιβλαβείς νευρολογικές επιδράσεις του COVID-19 δεν είναι γνωστοί και μπορεί να περιλαμβάνουν πολλαπλούς παράγοντες, αν και μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη μόλυνση είναι ο κύριος ένοχος. Στη μελέτη, οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα ήταν υψηλοί σε άτομα με κρίσιμα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή υψηλής ποιότητας απολαμβάνουν σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη

Σχέση Δείκτη Μάζας Σώματος με Διαβήτη

Πώς να προλάβετε ή να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2

Αντισώματα στο SARS-CoV-2 ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση

Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί υποστηρίζει ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.

Παιδικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο covid-19

Με βάση τη μελέτη μας, θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν εκείνοι που είναι άνω των 40 ετών, με το μέγιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αν οι δύο εμβολιασμοί του MMR γίνουν σε απόσταση τουλάχιστον 28 ημερών», πρόσθεσε.

Τα μέτρα προστασίας και η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ειδικοί λένε ότι όποιος θέλει να ενισχύσει την ανοσοποιητική του υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να ακολουθεί συνήθειες, όπως η διαχείριση του στρες, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλής ποιότητας ύπνος.