Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης τύπου 1:Το 1/3 των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 το ανακαλύπτουν στα 30 τους

Διαβήτης τύπου 1:Το 1/3 των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 το ανακαλύπτουν στα 30 τους

Διαβήτης τύπου 1: Η μελέτη αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 1, που θεωρείται από καιρό ως παιδική ασθένεια, διαγιγνώσκεται σε σημαντικό αριθμό ενηλίκων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν 4 στους 10 Αμερικανούς με διαβήτη τύπου 1 δεν διαγιγνώσκονται με την πάθηση μέχρι να είναι τουλάχιστον 30 ετών, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι επηρεάζει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη ινσουλίνης, μιας ορμόνης που απαιτείται για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται συχνά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, ο διαβήτης τύπου 1 έχει θεωρηθεί ως πάθηση που ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 950 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν 24, με τους άνδρες να διαγιγνώσκονται σε μέση ηλικία 27 ετών και τις γυναίκες στα 22. Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες έτειναν να διαγιγνώσκονται αργότερα στη ζωή τους, με διάμεση ηλικία που κυμαίνεται από 26 έως 30 σε σύγκριση με 21 μεταξύ λευκών ασθενών.

Επιπλέον, το 57% των ασθενών δεν έλαβε διάγνωση διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία των 20 ετών και άνω και το 37% δεν διαγνώστηκε μέχρι τα 30 ή μεγαλύτερα. Αυτό αμφισβητεί τη συμβατική πεποίθηση ότι ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Fang, τόνισε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνουν στην παιδική ηλικία, πολλά άτομα διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα χρόνια. Αυτή η ετερογένεια στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη ασθένεια με ποικίλα χαρακτηριστικά.

Η Δρ Caroline Sloan, ειδικός που δεν σχετίζεται με τη μελέτη, τόνισε τη σημασία της ακριβούς διάγνωσης του τύπου διαβήτη, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θεραπεία και τη φροντίδα. Η λανθασμένη διάγνωση ως διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη θεραπεία και ανεπαρκή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Συνοπτικά, η μελέτη αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Υπογραμμίζει την ανάγκη για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να θεωρούν τον διαβήτη τύπου 1 ως πιθανή διάγνωση σε ενήλικες και να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες εξετάσεις για τον ακριβή προσδιορισμό του τύπου του διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση είναι απαραίτητες για τα άτομα που ζουν με αυτή την αυτοάνοση πάθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν κάνει τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα το βράδυ;

Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους ξενυχτούν

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon