Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

Διαβήτης τύπου 1: Οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1 εξακολουθούν να είναι μυστηριώδεις. Μερικοί επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο μιας φλεγμονώδους κυτοκίνης που ονομάζεται συνδέτης χημειοκίνης 2 (CCL-2). Ωστόσο, η ακριβής φύση της σχέσης μεταξύ CCL-2 και διαβήτη τύπου 1 δεν είναι σαφής. Μια πρόσφατη μελέτη προσθέτει νέες λεπτομέρειες και ενδεχόμενα μια νέα οδό προς τη θεραπεία ή την επιβράδυνση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας. Τα βήτα κύτταρα, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, είναι διατεταγμένα σε ομάδες που ονομάζονται νησίδες. Αν και οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει την αυτοάνοση φύση του διαβήτη τύπου 1 εδώ και αρκετό καιρό, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να ενεργοποιήσει το πάγκρεας. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ορισμένοι ερευνητές αναζητούν ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ γονιδίων και ανοσοποιητικού συστήματος. Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Autoimmunity, διερευνά τον ρόλο ενός συγκεκριμένου γονιδίου στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Οι επιστήμονες έχουν ήδη εμπλέξει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χρωμοσώματος στον διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, δεν κατάλαβαν ακριβώς γιατί αυτή η περιοχή — γνωστή ως locus 3p21.31 — επηρεάζει τον κίνδυνο. Η τρέχουσα μελέτη προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η περιοχή του γονιδιώματος κωδικοποιεί ένα ευρύ φάσμα πρωτεϊνών – μεταξύ αυτών είναι ένας υποδοχέας που ονομάζεται CCR2. Όταν το CCR2 συνδέεται με την κυτοκίνη CCL-2, ενεργοποιεί Τ κύτταρα και στρατολογεί μακροφάγους, προκαλώντας έτσι φλεγμονή. Ενώ οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ CCL-2 και διαβήτη τύπου 1 στο παρελθόν, τα αποτελέσματα ήταν δύσκολο να ερμηνευτούν. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα επίπεδα του CCL-2 διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και εκείνων που δεν έχουν την πάθηση. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν βρει αυξημένα επίπεδα, ενώ άλλες έχουν δείξει μειωμένα επίπεδα.

Μια νέα ματιά στο CCL-2

Για να διερευνήσουν αυτή τη συγκεχυμένη σχέση, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από τη Μελέτη Αυτοανοσίας του Διαβήτη στους Νέους (DAISY). Το DAISY ξεκίνησε το 1993 και παρακολούθησε 310 βρέφη με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από τη γέννηση. Από αυτά, 42 ανέπτυξαν αυτοαντισώματα σε νησίδες αλλά δεν ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1. Με άλλα λόγια, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δημιούργησε μια απόκριση στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, αλλά δεν είχε ακόμη προχωρήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Σαράντα οκτώ από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς τους συμμετέχοντες με μια ομάδα ελέγχου 220 ατόμων χωρίς αντισώματα νησίδων ή διαβήτη τύπου 1. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της κυτοκίνης CCL-2 στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις δύο ομάδες που εξετάστηκαν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Καθώς τα θετικά στα αυτοαντισώματα άτομα προχώρησαν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σταθερή πτώση στα επίπεδα CCL-2.

Έδειξαν επίσης ότι αυτές οι δύο ομάδες είχαν αυξημένο αριθμό του υποδοχέα CCR2, ο οποίος δεσμεύει το CCL-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι όταν είναι διαθέσιμοι περισσότεροι υποδοχείς, περισσότερο CCL-2 συνδέεται με τους υποδοχείς. Όταν δεσμεύεται, αυτό προκαλεί φλεγμονή και βλάπτει το πάγκρεας. Και, επειδή το CCL-2 είναι συνδεδεμένο με έναν υποδοχέα, τα επίπεδα του CCL-2 στο αίμα μειώνονται. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η αναστολή του CCR2 μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε άτομα με αυτοαντισώματα νησίδων. «Η αναστολή του CCR2 θα μπορούσε να βλάψει τη στρατολόγηση των ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των Τ-λεμφοκυττάρων και των μονοκυττάρων, στη νησίδα του παγκρέατος, και ως εκ τούτου, να καθυστερήσει την εξέλιξη στην αυτοανοσία των νησίδων», επισημαίνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη

Πειραματική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1 καταστέλλει τα συμπτώματα της νόσου

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.