Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Δίαιτα καρκίνος: Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Δίαιτα καρκίνος: Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Δίαιτα καρκίνος: Είναι απαραίτητο να προχωράτε προσεκτικά όταν συζητάτε για τον καρκίνο και τυχόν πιθανές συνδέσεις με συγκεκριμένα γεύματα και ποτά. 

Είναι απαραίτητο να προχωράτε προσεκτικά όταν συζητάτε για τον καρκίνο και τυχόν πιθανές συνδέσεις με συγκεκριμένα γεύματα και ποτά. Αν και ορισμένες έρευνες επισημαίνουν τη σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών και κινδύνου καρκίνου, τα στοιχεία είναι συχνά αντικρουόμενα και οι ειδικοί στον τομέα μπορεί να μην συμφωνούν πάντα για την αιτία. Επιπλέον, η γενετική, ο τρόπος ζωής και η γενική διατροφή ενός ατόμου έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου. Ο Δρ Manish Sharma, Sr. Ιατρικός Ογκολόγος στο Action Cancer Hospital στο Νέο Δελχί και Ιατρικός Ογκολόγος στην κλινική Cancer Care στο Faridabad, παραθέτει τις ακόλουθες έξι τροφές που έχουν ερευνηθεί σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου μαζί με προτάσεις για την προσέγγισή τους στο μέλλον.

Επεξεργασμένα κρέατα

Επειδή τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ συχνά περιλαμβάνουν νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν νιτροζαμίνες κατά τη θέρμανση ή την πέψη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Οι νιτροζαμίνες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο σε μελέτες σε ζώα και ο πιθανός ρόλος τους στον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο είναι ένας τομέας συνεχιζόμενης έρευνας. Μπορεί να είναι συντριπτικό να κάνετε διατροφικές προσαρμογές, γι’ αυτό ο Δρ. Manish Sharma συμβουλεύει να ξεκινήσετε από μικρά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ψάχνετε για αλλαντικά με μειωμένα λιπαρά και νάτριο ή που δεν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα. «Συμβουλεύω να διαβάζεις τις ετικέτες για να συγκρίνεις τα προϊόντα και να δεις αν υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά υποκατάστατα για αυτό το φαγητό», λέει.

Κόκκινο κρέας

Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τα επεξεργασμένα ή καμένα κρέατα. Η πλούσια σε λιπαρά και πρωτεϊνική σύνθεσή του μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών όταν μαγειρεύεται. Η σύνδεση μπορεί επίσης να έχει να κάνει με τις μεθόδους επεξεργασίας ή μαγειρέματος που χρησιμοποιούνται στο κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του ψησίματος ή του καπνίσματος. Μπορούν να αναπτύξουν καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο όταν μαγειρεύονται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον Δρ Manish Sharma. Συνιστά να αφαιρέσετε το λίπος, να μαρινάρετε το κρέας πριν το μαγείρεμα ή να επιλέξετε ένα εναλλακτικό κόκκινο κρέας με λιγότερο μαρμάρισμα. Οι άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, καθώς και οι φυτικές πρωτεΐνες, είναι επιπλέον εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.

Ποτά με ζάχαρη

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, ο μεταβολισμός του σακχάρου μπορεί να παίξει ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Αν και έχουν διεξαχθεί μελέτες για να καθοριστεί εάν τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, ο Δρ Σάρμα λέει ότι τα ευρήματα είναι ανάμεικτα. Προτείνει τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών με μέτρο, όπως προτείνει και τη χρήση ζάχαρης.

Αλκοόλ

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ έχει συνδεθεί με μια σειρά κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του ήπατος. Η ακεταλδεΰδη, μια αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία, παράγεται όταν μετασχηματίζεται το αλκοόλ. Εκτός από την πρόκληση φλεγμονής και ηπατικής βλάβης, η παρατεταμένη χρήση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού και άλλες κακοήθειες που σχετίζονται με τις ορμόνες. Ακόμα κι αν εξακολουθείτε να επιλέξετε να καταναλώνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψή σας σε όχι περισσότερα από ένα ποτά για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες την ημέρα.

Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Ο υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου έχει συνδεθεί με δίαιτες που αποτελούνται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία περιλαμβάνουν συχνά συντηρητικά, χημικές ουσίες και υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών επίσης προάγουν την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου, εκτός από την ανεπάρκεια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Προτείνει να εστιάσετε στο μέτρο και να επιλέξετε μικρότερα μεγέθη μερίδων για να μειώσετε την ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή σας.

Τηγανητά φαγητά

Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, ειδικά εκείνων που παρασκευάζονται με υψηλές θερμοκρασίες και επαναχρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όταν τα έλαια θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να παράγουν επιβλαβείς ενώσεις, όπως το ακρυλαμίδιο και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο σε μελέτες σε ζώα. Η επαναχρησιμοποίηση μαγειρικών ελαίων μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον σχηματισμό αυτών των ενώσεων. Εάν καταναλώνετε συχνά αυτά τα τρόφιμα, θα πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο για το εξευγενισμένο άμυλο και τα επιβλαβή οξειδωμένα πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχουν, καθώς αυτά είναι πιθανώς πιο επιβλαβή για την υγεία σας από οποιαδήποτε περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο.

«Δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και οι ατομικές απαντήσεις σε διαιτητικούς παράγοντες μπορεί να διαφέρουν, είναι σημαντικό να ερμηνεύσουμε αυτές τις σχέσεις με προσοχή. Διατηρώντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, συνομιλώντας με ειδικούς γιατρούς και λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία και παράγοντες κινδύνου Συνιστώνται πάντα. Δεν είναι σαν να καταναλώνετε καπνιστό κρέας στο μπάρμπεκιου την περασμένη εβδομάδα θα σας προκαλέσει καρκίνο. Δεν είναι πάντα αυτή η μοναδική συνάντηση. Είναι μια επαναλαμβανόμενη έκθεση με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι το ανησυχητικό, γι’ αυτό προσπαθήστε να φάτε μέτρο» συμβούλεψε και κατέληξε ο Δρ Manish Sharma.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαλείπουσα νηστεία: Είναι μια βιώσιμη προσέγγιση στην απώλεια βάρους;

Ποιες τροφές μπορεί να βάφουν τα δόντια σας;

Ποιες τροφές επηρεάζουν την υγεία των δοντιών;

Τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν άμεσα τον πονοκέφαλο

8 tips υγιεινής διατροφής για πολυάσχολους επαγγελματίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon