Επιστημονικά Νέα

ΔΕΠΥ: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά με ανεπαρκή έλεγχο των παρορμήσεων, που συχνά συνδέονται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων υγείας, κοινωνικών δυσκολιών και εγκληματικής εμπλοκής. Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Andrew Koepp και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς ως παιδιά είχαν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, λιγότερη οικονομική σταθερότητα και χειρότερη γενική υγεία σε σύγκριση με εκείνα που παρουσίαζαν καλύτερη αυτορρύθμιση κατά την παιδική ηλικία.

Οι επιπτώσεις της ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή

Η μελέτη, η οποία αποτελεί αναπαραγωγή μιας παρόμοιας έρευνας που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία το 2011, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 15.000 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Μελέτη για την Ανάπτυξη του Παιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σχεδόν 1.200 συμμετέχοντες από την αμερικανική Μελέτη για την Πρώιμη Παιδική Φροντίδα και την Ανάπτυξη της Νεολαίας. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την παρορμητικότητα, την απροσεξία και την υπερκινητικότητα από τους συμμετέχοντες, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους. Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία για την ενήλικη ζωή των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της σταδιοδρομίας, των οικονομικών και της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Και οι δύο μελέτες αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με προβλήματα προσοχής, συμπεριλαμβανομένου του φτωχού ελέγχου των παρορμήσεων, αντιμετώπιζαν προκλήσεις στην ενήλικη ζωή σε όλες τις κατηγορίες που αξιολογήθηκαν. Τα προβλήματα προσοχής συνδέονταν με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ τα προβλήματα παρορμητικότητας προέβλεπαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση των χαρακτηριστικών και των εμπειριών της παιδικής ηλικίας στα αποτελέσματα των ενηλίκων. Ο Koepp τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης τεκμηριωμένων παρεμβάσεων για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και παρορμητικότητας, βοηθώντας τα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους ως ενήλικες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν υποδηλώνει ότι όλα τα παιδιά με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή. Η Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Institute for Life Course & Aging στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τόνισε ότι η πλειονότητα των παιδιών με τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στον έλεγχο των παρορμήσεων και στον αντίκτυπό του στα αποτελέσματα των ενηλίκων, ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα παιδικά τραύματα μπορεί να αποτελούν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της συμπεριφοράς των ενηλίκων. Το τραύμα που βιώνεται κατά την παιδική ηλικία, όπως τονίστηκε από τη μελέτη του 1998 Childhood Adverse Experiences, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, εθισμού και άλλων κοινωνικών συνεπειών. Ο Dr. Ken Duckworth, επικεφαλής ιατρός της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψυχικές Ασθένειες, πρότεινε ότι το τραύμα θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν στη μελέτη.

Ο Duckworth τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Η ψυχοθεραπεία, η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς και η θεραπεία συμπεριφοράς σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή αποτελούν συνιστώμενες προσεγγίσεις. Επιπλέον, δραστηριότητες όπως οι πολεμικές τέχνες, οι οποίες δίνουν έμφαση στον αυτοέλεγχο, μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές.

Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς. Αν και τα περισσότερα παιδιά με τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή, η έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ευημερία και επιτυχία τους αργότερα στη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η ΔΕΠΥ να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις;

Πώς να αποβάλετε το άγχος και να δώσετε προτεραιότητα σε εσάς!

Η σχολική επικράτηση της θεραπείας με διεγερτικά για τη ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης διεγερτικών μεταξύ των εφήβων

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.