Επιστημονικά Νέα

Δάγκειος Πυρετός: Κίνδυνοι και ενέργειες για την αποτροπή του

Δάγκειος Πυρετός: Κίνδυνοι και ενέργειες για την αποτροπή του

Δάγκειος Πυρετός: Ο κίνδυνος σοβαρού δάγκειου πυρετού και πιθανού θανάτου μπορεί να ποικίλλει, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της συνολικής υγείας και της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη

Πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος σοβαρού δάγκειου πυρετού; Ο κίνδυνος σοβαρού δάγκειου πυρετού και πιθανού θανάτου μπορεί να ποικίλλει, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της συνολικής υγείας και της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Ο καθηγητής (Dr.) SK Jain, Κοσμήτορας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου TMU, μπορεί να προσφέρει κάποιες γενικές συμβουλές ως έμπειρος γιατρός.

Ηλικία: Ο σοβαρός δάγκειος πυρετός είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και σε μεγαλύτερους ενήλικες. Τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αντιμετωπίσει τον ιό στο παρελθόν, ενώ τα μεγαλύτερα άτομα μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Δευτερογενείς λοιμώξεις: Εάν είχατε προηγούμενη λοίμωξη από τον δάγκειο πυρετό και είχατε εκτεθεί σε διαφορετικό στέλεχος, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρό δάγκειο πυρετό, μια δευτερογενή λοίμωξη .
Κατάσταση υγείας: Άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή χρόνιες ασθένειες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στον σοβαρό δάγκειο πυρετό.
Πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις: Η διαθεσιμότητα ιατρικών εγκαταστάσεων και η κατάλληλη φροντίδα ποικίλλει ανά περιοχή και η περιορισμένη πρόσβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού δάγκειου πυρετού να μην αντιμετωπιστεί.
Άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή χρόνιες ασθένειες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό δάγκειο πυρετό. Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη θεραπεία και η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητα για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Ενέργειες που πρέπει να κάνετε πριν είναι πολύ αργά
Οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν όταν αντιμετωπίζουμε τον δάγκειο πυρετό, μια ιογενή ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και στη μείωση της σοβαρότητάς του:

  1. Ιατρική προσοχή: Εάν υποψιάζεστε τον δάγκειο πυρετό ή έχετε διαγνωστεί με αυτόν, συμβουλευτείτε αμέσως έναν επαγγελματία υγείας για να ελαχιστοποιήσετε τη σοβαρότητα της ασθένειας.
  2. Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι: Ο δάγκειος πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση λόγω πυρετού, εμετού και διάρροιας. Καταναλώστε άφθονα υγρά όπως νερό, από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης και καθαρές σούπες για να αποτρέψετε τη σοβαρή αφυδάτωση. Παρακολουθήστε προσεκτικά την πρόσληψη υγρών.
  3. Ξεκούραση: Αφήστε το σώμα σας να ανακάμψει και ενισχύστε την ανοσολογική του απόκριση με αρκετή ξεκούραση.
  4. Ανακούφιση από πόνο και πυρετό: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού και στην ανακούφιση του πόνου. Αποφύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη σε ορισμένες περιπτώσεις.
  5. Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια: Ορισμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού εξελίσσονται σε σοβαρό δάγκειο, το οποίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Να είστε προσεκτικοί για σημεία όπως έντονο κοιλιακό άλγος, επίμονοι εμετοί, γρήγορη αναπνοή, αιμορραγία ούλων και κόπωση.
  6. Αποφυγή κουνουπιών: Για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση του ιού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες, οθόνες ή κουνουπιοαπωθητικό όπως χρειάζεται. Εξαλείψτε τα σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών αδειάζοντας τα δοχεία με λιμνάζοντα νερό.
  7. Μετάγγιση αιμοπεταλίων: Σε σοβαρές περιπτώσεις δάγγειου πυρετού με σημαντική πτώση στον αριθμό των αιμοπεταλίων και κίνδυνο αιμορραγίας, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων για την πρόληψη ή τη θεραπεία αιμορραγικών επιπλοκών.
  8. Ακολουθήστε τις ιατρικές οδηγίες: Συμμορφωθείτε με το σχέδιο θεραπείας και τις ιατρικές συμβουλές που παρέχουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν παρακολούθηση μετρήσεων αίματος και ζωτικών σημείων.

Θυμηθείτε ότι ο δάγγειος πυρετός μπορεί να γίνει σοβαρός, με τις επιπλοκές να αναπτύσσονται γρήγορα. Η έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση και η κατάλληλη φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση και τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου. Τα προληπτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος και η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης του δάγκειου πυρετού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εντοπίστηκαν δύο σπάνιες περιπτώσεις δάγκειας εγκεφαλίτιδας

Δάγκειος Πυρετός - Επισημάνσεις επιστημόνων για την απειλή της νόσου στη νότια Ευρώπη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Οι θάνατοι από δάγκειο πυρετό στο Μπαγκλαντές ξεπέρασαν τους 1.000

Κρύα πόδια και εξανθήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε μολυνθεί από Δάγκειο πυρετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."