Επιστημονικά Νέα

Covid – 19: Τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά οι ερευνητές αναζητούν νέες βελτιώσεις

Covid – 19: Τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά οι ερευνητές αναζητούν νέες βελτιώσεις

«Όταν σκέφτομαι τι θα με έκανε να πάρω ένα δεύτερο αναμνηστικό, στην πραγματικότητα θα ήθελα να αποτρέψω τη μόλυνση», είπε η Δρ Γκρέις Λι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία προεδρεύει της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολιασμού του CDC.

Covid – 19: Οι λήψεις για την COVID εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά οι ερευνητές αναζητούν νέες βελτιώσεις Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση για την ανάπτυξη εμβολίων και για ηπιότερες λοιμώξεις Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς οι εταιρείες δοκιμάζουν εάν νέες προσεγγίσεις, όπως οι συνδυαστικοί εμβολιασμοί ή οι ρινικές σταγόνες μπορούν να συμβαδίσουν με έναν μεταλλαγμένο κορωνοϊό – παρόλο που δεν είναι σαφές εάν χρειάζονται αλλαγές. Υπάρχει ήδη δημόσια σύγχυση σχετικά με το ποιος πρέπει να λάβει έναν δεύτερο ενισχυτή τώρα και ποιος μπορεί να περιμένει.

Υπάρχει επίσης συζήτηση για το εάν σχεδόν όλοι μπορεί να χρειαστούν μια επιπλέον δόση το φθινόπωρο. «Ανησυχώ πολύ για την ενισχυτική κόπωση» που προκαλεί απώλεια εμπιστοσύνης στα εμβόλια που εξακολουθούν να προσφέρουν πολύ ισχυρή προστασία έναντι των χειρότερων εκβάσεων της COVID-19, δήλωσε η Δρ Μπεθ Μπελ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σύμβουλος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.

Παρά την επιτυχία στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου, υπάρχει αυξανόμενη πίεση για την ανάπτυξη εμβολίων καλύτερα για την αποφυγή ηπιότερων λοιμώξεων, καθώς και επιλογές για την αντιμετώπιση τρομακτικών παραλλαγών. «Φαίνεται ότι περνάμε από μια άσκηση πυρκαγιάς κάθε τρίμηνο, κάθε τρεις μήνες περίπου», όταν ένας άλλος μεταλλαγμένος ιός κάνει ξέφρενες δοκιμές για να προσδιορίσει εάν οι βολές κρατούν, είπε η επικεφαλής εμβολίων της Pfizer Κάθριν Γιάνσεν σε πρόσφατη συνάντηση της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η αναζήτηση βελτιώσεων για τον επόμενο γύρο εμβολιασμών μπορεί να φαίνεται πολυτέλεια για τις οικογένειες των ΗΠΑ που επιθυμούν να προστατεύσουν τα μικρότερα παιδιά τους – παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είναι ακόμη κατάλληλα για εμβολιασμό.

Η Δρ Ζακλίν Μίλερ της Moderna είπε στο Associated Press ότι η αίτησή της για δύο εμβόλια χαμηλής δόσης στα μικρότερα παιδιά θα υποβληθεί στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων «αρκετά σύντομα».

Η Pfizer δεν έχει ακόμη αναφέρει στοιχεία για μια τρίτη δόση της εξαιρετικά μικρής βολής της για νήπια, αφού δύο δεν αποδείχθηκαν αρκετά δυνατές.

Τα αρχικά εμβόλια για την COVID-19 παραμένουν ισχυρά προστατευτικά έναντι σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου, ειδικά μετά από αναμνηστική δόση, ακόμη και έναντι των πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

Η ενημέρωση της συνταγής του εμβολίου ώστε να ταιριάζει με τις πιο πρόσφατες παραλλαγές είναι επικίνδυνη επειδή ο επόμενος μεταλλαγμένος μπορεί να είναι εντελώς άσχετος. Έτσι, οι εταιρείες παίρνουν ένα σύνθημα από το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο προσφέρει προστασία έναντι τριών ή τεσσάρων διαφορετικών στελεχών σε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο. Η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν προστασία 2 σε 1 για την COVID-19 που ελπίζουν να προσφέρουν αυτό το φθινόπωρο.

Κάθε «δισθενής» βολή θα αναμείγνυε το αρχικό, αποδεδειγμένο εμβόλιο με μια έκδοση με στόχευση μικρού μεγέθους. Η Moderna έχει μια υπόδειξη ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δοκίμασε μια σύνθετη λήψη που στόχευε την αρχική έκδοση του ιού και μια προηγούμενη παραλλαγή που ονομαζόταν βήτα και βρήκε ότι οι λήπτες εμβολίων ανέπτυξαν μέτρια επίπεδα αντισωμάτων ικανά να καταπολεμήσουν όχι μόνο τη βήτα αλλά και νεότερες μεταλλάξεις όπως η όμικρον.

Η Moderna δοκιμάζει τώρα την υποψήφια δισθενή στόχευση μικρού μεγέθους. Υπάρχει όμως μια επικείμενη προθεσμία.

Ο Δρ Doran Fink του FDA είπε ότι εάν πρόκειται να δοθούν ενημερωμένες δόσεις το φθινόπωρο, ο οργανισμός θα πρέπει να αποφασίσει για μια αλλαγή συνταγής μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού

Για τον μέσο άνθρωπο, δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ή Moderna, συν μία αναμνηστική – συνολικά τρία εμβόλια – “σε προετοιμάζουν” και σε ετοιμάζουν για αυτό που μπορεί να γίνει ετήσιο αναμνηστικό, είπε ο Δρ David Kimberlin, σύμβουλος του CDC από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Μετά από αυτό το πρώτο αναμνηστικό, τα δεδομένα του CDC υποδηλώνουν ότι μια πρόσθετη δόση προσφέρει στους περισσότερους ανθρώπους ένα σταδιακό, προσωρινό όφελος. Γιατί η έμφαση σε τρεις βολές;

Οι εμβολιασμοί πυροδοτούν την ανάπτυξη αντισωμάτων που μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, αλλά φυσικά εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Η επόμενη γραμμή άμυνας: Κύτταρα μνήμης που αναπηδούν σε δράση για να δημιουργήσουν νέους καταπολεμητές του ιού εάν εισέλθει κρυφά μια λοίμωξη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rockefeller βρήκαν ότι αυτά τα κύτταρα μνήμης γίνονται πιο ισχυρά και ικανά να στοχεύουν πιο διαφορετικές εκδόσεις του ιού μετά την τρίτη βολή.

Ακόμα κι αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πάθει μια ήπια λοίμωξη, χάρη σε αυτά τα κύτταρα μνήμης «υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να σας προστατεύσουμε από σοβαρές ασθένειες», είπε ο Δρ Πολ Όφιτ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας.

Αλλά μερικοί άνθρωποι – εκείνοι με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – χρειάζονται περισσότερες δόσεις εκ των προτέρων για καλύτερες πιθανότητες προστασίας.

Και στους Αμερικανούς 50 ετών και άνω προσφέρεται ένα δεύτερο αναμνηστικό, μετά από παρόμοιες αποφάσεις από το Ισραήλ και άλλες χώρες που προσφέρουν την επιπλέον βολή για να προσφέρουν στους ηλικιωμένους λίγη περισσότερη προστασία.

Το CDC αναπτύσσει συμβουλές για να βοηθήσει όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να αποφασίσουν εάν θα λάβουν επιπλέον εμβόλιο τώρα ή θα περιμένουν.

Μεταξύ εκείνων που μπορεί να θέλουν ένα δεύτερο αναμνηστικό νωρίτερα είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους ή εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης από την εργασία ή τα ταξίδια.

Είναι δύσκολο για έναν εμβολιασμό στο χέρι να σχηματίσει πολλά αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού μέσα στη μύτη όπου κολλάει ο κορωνοϊός.

Αλλά ένα ρινικό εμβόλιο μπορεί να προσφέρει μια νέα στρατηγική για την πρόληψη λοιμώξεων που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ακόμη και αν είναι ήπιες.

«Όταν σκέφτομαι τι θα με έκανε να πάρω ένα δεύτερο αναμνηστικό, στην πραγματικότητα θα ήθελα να αποτρέψω τη μόλυνση», είπε η Δρ Γκρέις Λι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία προεδρεύει της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολιασμού του CDC.

«Νομίζω ότι πρέπει να πάμε καλύτερα». Τα ρινικά εμβόλια είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνουν διαθέσιμα.

Αλλά αρκετές βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές παγκοσμίως.

Ένα τεστ σε τελευταίο στάδιο, που κατασκευάζεται από την ινδική Bharat Biotech, χρησιμοποιεί έναν ιό του κρυολογήματος χιμπατζή για να παραδώσει ένα αβλαβές αντίγραφο της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού στην επένδυση της μύτης. «Σίγουρα δεν θέλω να εγκαταλείψω την επιτυχία που είχαμε» με τις λήψεις COVID-19, είπε ο Δρ Μάικλ Ντάιμοντ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του υποψηφίου που έχει τώρα άδεια στο Bharat.

Αλλά “θα έχουμε μια δύσκολη στιγμή να σταματήσουμε τη μετάδοση με τα τρέχοντα συστηματικά εμβόλια”, πρόσθεσε ο Diamond. «Όλοι το έχουμε μάθει αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Ιλινόις και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ κλείνουν τις δοκιμές και τις τοποθεσίες εμβολιασμού covid

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να σχεδιάζει να δώσει σε Αμερικανούς ηλικίας 50 ετών και άνω την επιλογή να λάβουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση COVID-19

Λουκίδης:Με το νέο 'κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα προστατεύσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους

Άδεια για 2η ενισχυτική δόση εμβολίου ζήτησε η Moderna στις ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Fauci είπε ότι οι ετήσιες ενισχυτικές βολές COVID-19 μπορεί να μην χρειάζονται για κάθε Αμερικανό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.