Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Πολλοί κινδυνεύουν με μετατραυματικό στρες μετά την νοσηλεία από covid-19

Covid-19: Πολλοί κινδυνεύουν με μετατραυματικό στρες μετά την νοσηλεία από covid-19

Covid-19: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν επίσης διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο από εκείνους που δεν είχαν ψυχιατρική διαταραχή.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν επίσης διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο από εκείνους που δεν είχαν ψυχιατρική διαταραχή. Για τους ασθενείς με άλλες ψυχικές ασθένειες, οι κίνδυνοι ήταν σημαντικά υψηλότεροι.

Covid-19 και μετατραυματικό στρες

Ερευνητές από το UC San Francisco και το San Francisco VA Health Care System ανακάλυψαν ότι οι βετεράνοι με PTSD είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο θανάτου εάν είχαν COVID και 9% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, σε σύγκριση με ασθενείς με τον ιό και χωρίς ψυχιατρείο. διάγνωση, προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και τις συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν επίσης τους κινδύνους για ασθενείς με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, επιβεβαιώνοντας ευρήματα από άλλες μελέτες. Όσοι έπασχαν από ψύχωση είχαν 58% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και 66% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με εκείνους χωρίς ψυχιατρικές διαγνώσεις, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry στις 22 Νοεμβρίου 2022. Για τα άτομα με διπολική διαταραχή, οι αυξημένοι κίνδυνοι θανάτου και νοσηλείας ήταν 29% και 46%, αντίστοιχα. και για μείζονα κατάθλιψη, ήταν 13% και 21%, αντίστοιχα.

Με επικεφαλής την πρώτη συγγραφέα Kristen Nishimi, Ph.D., του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF, και της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας στο Σύστημα Υγείας του Σαν Φρανσίσκο VA, οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα από περισσότερους από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου βετεράνων που ήταν εγγεγραμμένοι στο τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Αυγούστου 2021, με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζονται πριν από το εμβόλιο. Συνολικά, το 6% των βετεράνων είχε πεθάνει και το 15% είχε νοσηλευτεί εντός 60 ημερών από τη θετική δοκιμή.

Ο μέσος όρος ηλικίας των βετεράνων ήταν 60 και το 90% ήταν άνδρες. Περίπου το 26% είχε PTSD και ένα επιπλέον 28% είχε διαφορετική ψυχιατρική διάγνωση. Για την εξάλειψη των επιπτώσεων οποιωνδήποτε συγχυτικών μεταβλητών, οι ερευνητές συνέκριναν βετεράνους με κάθε διαταραχή ψυχικής υγείας με βετεράνους χωρίς ψυχιατρική διαταραχή, προσαρμόζοντας την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα.

Επιπλέον, προσαρμόστηκαν για συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και ο HIV, και καρδιαγγειακές, πνευμονικές, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις, καθώς και από παράγοντες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Παραδόξως, η ομάδα PTSD τα πήγε καλύτερα από τους ασθενείς με όλες τις άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες περιελάμβαναν επίσης διαταραχή προσαρμογής, άγχος και χρήση αλκοόλ και διαταραχές χρήσης ουσιών. «Το PTSD ελέγχεται τακτικά στο σύστημα VA Health Care System, επομένως μπορεί να ανιχνευθεί πιο αξιόπιστα ακόμη και για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, σε σύγκριση με άλλες ψυχιατρικές παθήσεις», δήλωσε ο Nishimi, ο οποίος είναι επίσης συνδεδεμένος με το UCSF Weill Institute for Neurosciences.

«Οι ηλικιωμένοι βετεράνοι, που μπορεί να έχουν διαγνωστεί με PTSD πριν από πολλά χρόνια και έχουν χρόνια PTSD, μπορεί να έχουν συμπτώματα που είναι σχετικά λιγότερο σοβαρά ή καλύτερα αντιμετωπίζονται», είπε, σημειώνοντας ότι η PTSD σε ασθενείς κάτω των 65 ετών με COVID έδωσε χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι σε μεγαλύτερους. ασθενείς (16% υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας σε σύγκριση με 6% για την κοόρτη άνω των 65).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με διαταραχή χρήσης ουσιών ή αλκοόλ είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για COVID: 62% και 45%, αντίστοιχα. Αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν περίπου τα ίδια με εκείνα χωρίς ψυχιατρική διάγνωση, υποδεικνύοντας ότι η έλλειψη φροντιστή ή κοινωνικής υποστήριξης και η αυξημένη συχνότητα αστέγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτά τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας.

Οι συνυπάρχουσες καταστάσεις εξηγούν χειρότερη έκβαση, αλλά όχι εντελώς. Ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών ήταν σημαντικά υψηλότερος όταν οι ερευνητές δεν υπολόγισαν τις συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν οι ασθενείς με PTSD συγκρίθηκαν με εκείνους χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές, προσαρμόζοντας αποκλειστικά την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID. Αυτό συγκρίνεται με 8% υψηλότερο κίνδυνο όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες ιατρικές καταστάσεις και το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, αυτό υποδηλώνει ότι ανθυγιεινές συνήθειες όπως η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, καθώς και οι συνυπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, μπορεί να συμβάλλουν σε χειρότερα αποτελέσματα του COVID για ασθενείς με PTSD και άλλες ψυχικές ασθένειες. Άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ευθύνονται για υψηλότερους κινδύνους για ασθενείς με ψυχικές ασθένειες περιλαμβάνουν την αυξημένη φλεγμονή και τη δυσρυθμισμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Aoife O’Donovan, Ph.D., επίσης του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF και του Σαν Φρανσίσκο. Σύστημα Υγείας VA. «Το ψυχολογικό στρες από την πανδημία συνολικά ή η ίδια η εμπειρία της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μπορεί να έχει επιδεινώσει τα ψυχιατρικά συμπτώματα,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η γυμναστική το φθινόπωρο είναι η καλύτερη επιλογή;

Ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

7 Συμβουλές υγείας που ωφελούν όλους τους ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πώς αναπνέουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα;

Αναπνοή έμβρυα: Επίσης γνωστή ως περίοδος κύησης, η εγκυμοσύνη υπολογίζεται ως 40 εβδομάδες και ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως περίοδος.

Νευροεπιστήμονες διερευνούν πώς παίρνει αποφάσεις ο εγκέφαλος

Το πώς είναι οργανωμένος ο εγκέφαλος για να βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι ένα μεγάλο, θεμελιώδες ερώτημα και το νευρωνικό κύκλωμα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι καλά κατανοητό.