Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Νέα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2

Covid-19: Νέα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2

Τα μολυσμένα κύτταρα θα καλυφθούν με το νουκλεοκαψίδιο και στη συνέχεια τα αντισώματα θα συνδεθούν με το νουκλεοκαψίδιο στην επιφάνεια των κυττάρων, το οποίο θα προσελκύσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξαλείψουν τη μόλυνση, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

Covid-19: Μια εντελώς νέα προσέγγιση στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δείχνει ότι η στόχευση τής πιο γενετικά σταθερής εσωτερικής πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 αντί της επιφανειακής πρωτεΐνης spike μπορεί επίσης να καθαρίσει τον SARS-CoV-2, αναφέρει μελέτη από το Northwestern Medicine και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (UIC), που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation. Ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σταματήσει να λειτουργούν επειδή η ιική πρωτεΐνη spike υφίσταται υψηλά ποσοστά μετάλλαξης, καθιστώντας ορισμένες παραλλαγές του ιού ανθεκτικές στις τρέχουσες θεραπείες με αντισώματα.

Η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο όπλο στις θεραπείες που θα μπορούσε να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα καθώς η πρωτεΐνη spike μεταλλάσσεται.

Είναι η πρώτη φορά που θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα στοχεύουν μια εσωτερική και όχι μια επιφανειακή πρωτεΐνη.

“Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη συνδυασμένων θεραπειών με αντισώματα για τον SARS-CoV-2 καθώς και για άλλες ιογενείς ασθένειες όπως ο HIV, στοχεύοντας μη συμβατικές ιικές πρωτεΐνες που συνήθως δεν στοχεύονται από μονοκλωνικές θεραπείες με αντισώματα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Pablo Penaloza-MacMaster, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας-Αιμονολογίας.

Η πρώτη συγγραφέας είναι η Tanushree Dangi, Ph.D., επιστημονική συνεργάτης στο εργαστήριο Penaloza-MacMaster.

Πώς διαφέρει αυτή η προσέγγιση

Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 βασίζονται μόνο στην επιφανειακή πρωτεΐνη spike, επειδή αυτή η πρωτεΐνη του ιού μεσολαβεί για την είσοδο στο κύτταρο.

“Είναι σαν ένα σύστημα κλειδιού και κλειδαριάς για την είσοδο στο κύτταρο”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Θέλετε να έχετε αντισώματα που εμποδίζουν το κλειδί -την ακίδα- να εισέλθει στην κλειδαριά.

Αλλά το κλειδί αλλάζει καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και ορισμένες θεραπείες με αντισώματα δεν είναι πλέον αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν το κλειδί να ανοίξει την κλειδαριά.

Οι τρέχουσες θεραπείες αντισωμάτων μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους στο μέλλον. Αναρωτηθήκαμε αν η στόχευση του εσωτερικού τμήματος του ιού με μια θεραπεία αντισωμάτων θα προσέφερε προστασία”.

Η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου υπάρχει στο εσωτερικό του SARS-CoV-2, αλλά όταν ένα κύτταρο μολύνεται, η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου εκτίθεται στην επιφάνεια του κυττάρου.

Το νουκλεοκαψίδιο είναι από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες στον SARS-CoV-2, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό στόχο για αντισώματα που μπορούν στη συνέχεια να στρατολογήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

‘Ει, εδώ είναι ένας εισβολέας!’

Τα μολυσμένα κύτταρα θα καλυφθούν με το νουκλεοκαψίδιο και στη συνέχεια τα αντισώματα θα συνδεθούν με το νουκλεοκαψίδιο στην επιφάνεια των κυττάρων, το οποίο θα προσελκύσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξαλείψουν τη μόλυνση, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Τα αντισώματα όχι μόνο εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν μεγάφωνο που καλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, λέγοντάς τους να εξαλείψουν το μολυσμένο κύτταρο”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Είναι σαν το αντίσωμα να μαρκάρει τα μολυσμένα κύτταρα για καταστροφή, καλώντας: “Έι, εδώ είναι ένας εισβολέας!””.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες μόλυναν ποντίκια με COVID-19 μέσω της μύτης τους, με τον ίδιο τρόπο που μολύνονται οι άνθρωποι.

Στη συνέχεια, μια ομάδα ποντικιών υποβλήθηκε σε θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου. Μια άλλη ομάδα έλαβε αντισώματα ελέγχου, τα οποία δεν στόχευαν αυτή την πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τους πνεύμονες για να δουν την ποσότητα του ιού και τη φλεγμονή.

Τα ποντίκια που έλαβαν το νουκλεοκαψιδικό αντίσωμα είχαν σημαντικά λιγότερο ιό και λιγότερη φλεγμονή στους πνεύμονές τους. Είχαν επίσης λιγότερες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες που είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την COVID-19 όταν παράγονται σε υψηλά επίπεδα.

“Τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούν την κλινική αξιολόγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν άλλες μη συμβατικές πρωτεΐνες του ιού και όχι μόνο την πρωτεΐνη spike”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 έναντι του νέου στελέχους Όμικρον

Γιατί η νεά παραλλαγή Όμικρον έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό-Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Οι πρώτες προμήθειες sotrovimab αναμένεται να φτάσουν στις HΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου, εγκαίρως, για πιθανή χειμερινή άνοδο των κρουσμάτων covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.