Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Νέα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2

Covid-19: Νέα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2

Τα μολυσμένα κύτταρα θα καλυφθούν με το νουκλεοκαψίδιο και στη συνέχεια τα αντισώματα θα συνδεθούν με το νουκλεοκαψίδιο στην επιφάνεια των κυττάρων, το οποίο θα προσελκύσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξαλείψουν τη μόλυνση, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

Covid-19: Μια εντελώς νέα προσέγγιση στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δείχνει ότι η στόχευση τής πιο γενετικά σταθερής εσωτερικής πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 αντί της επιφανειακής πρωτεΐνης spike μπορεί επίσης να καθαρίσει τον SARS-CoV-2, αναφέρει μελέτη από το Northwestern Medicine και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (UIC), που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation. Ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σταματήσει να λειτουργούν επειδή η ιική πρωτεΐνη spike υφίσταται υψηλά ποσοστά μετάλλαξης, καθιστώντας ορισμένες παραλλαγές του ιού ανθεκτικές στις τρέχουσες θεραπείες με αντισώματα.

Η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο όπλο στις θεραπείες που θα μπορούσε να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα καθώς η πρωτεΐνη spike μεταλλάσσεται.

Είναι η πρώτη φορά που θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα στοχεύουν μια εσωτερική και όχι μια επιφανειακή πρωτεΐνη.

“Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη συνδυασμένων θεραπειών με αντισώματα για τον SARS-CoV-2 καθώς και για άλλες ιογενείς ασθένειες όπως ο HIV, στοχεύοντας μη συμβατικές ιικές πρωτεΐνες που συνήθως δεν στοχεύονται από μονοκλωνικές θεραπείες με αντισώματα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Pablo Penaloza-MacMaster, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας-Αιμονολογίας.

Η πρώτη συγγραφέας είναι η Tanushree Dangi, Ph.D., επιστημονική συνεργάτης στο εργαστήριο Penaloza-MacMaster.

Πώς διαφέρει αυτή η προσέγγιση

Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 βασίζονται μόνο στην επιφανειακή πρωτεΐνη spike, επειδή αυτή η πρωτεΐνη του ιού μεσολαβεί για την είσοδο στο κύτταρο.

“Είναι σαν ένα σύστημα κλειδιού και κλειδαριάς για την είσοδο στο κύτταρο”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Θέλετε να έχετε αντισώματα που εμποδίζουν το κλειδί -την ακίδα- να εισέλθει στην κλειδαριά.

Αλλά το κλειδί αλλάζει καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και ορισμένες θεραπείες με αντισώματα δεν είναι πλέον αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν το κλειδί να ανοίξει την κλειδαριά.

Οι τρέχουσες θεραπείες αντισωμάτων μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους στο μέλλον. Αναρωτηθήκαμε αν η στόχευση του εσωτερικού τμήματος του ιού με μια θεραπεία αντισωμάτων θα προσέφερε προστασία”.

Η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου υπάρχει στο εσωτερικό του SARS-CoV-2, αλλά όταν ένα κύτταρο μολύνεται, η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου εκτίθεται στην επιφάνεια του κυττάρου.

Το νουκλεοκαψίδιο είναι από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες στον SARS-CoV-2, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό στόχο για αντισώματα που μπορούν στη συνέχεια να στρατολογήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

‘Ει, εδώ είναι ένας εισβολέας!’

Τα μολυσμένα κύτταρα θα καλυφθούν με το νουκλεοκαψίδιο και στη συνέχεια τα αντισώματα θα συνδεθούν με το νουκλεοκαψίδιο στην επιφάνεια των κυττάρων, το οποίο θα προσελκύσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξαλείψουν τη μόλυνση, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Τα αντισώματα όχι μόνο εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν μεγάφωνο που καλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, λέγοντάς τους να εξαλείψουν το μολυσμένο κύτταρο”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

“Είναι σαν το αντίσωμα να μαρκάρει τα μολυσμένα κύτταρα για καταστροφή, καλώντας: “Έι, εδώ είναι ένας εισβολέας!””.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες μόλυναν ποντίκια με COVID-19 μέσω της μύτης τους, με τον ίδιο τρόπο που μολύνονται οι άνθρωποι.

Στη συνέχεια, μια ομάδα ποντικιών υποβλήθηκε σε θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου. Μια άλλη ομάδα έλαβε αντισώματα ελέγχου, τα οποία δεν στόχευαν αυτή την πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τους πνεύμονες για να δουν την ποσότητα του ιού και τη φλεγμονή.

Τα ποντίκια που έλαβαν το νουκλεοκαψιδικό αντίσωμα είχαν σημαντικά λιγότερο ιό και λιγότερη φλεγμονή στους πνεύμονές τους. Είχαν επίσης λιγότερες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες που είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την COVID-19 όταν παράγονται σε υψηλά επίπεδα.

“Τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούν την κλινική αξιολόγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν άλλες μη συμβατικές πρωτεΐνες του ιού και όχι μόνο την πρωτεΐνη spike”, δήλωσε η Penaloza-MacMaster.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ εγκρίνει Baricitinib και Sotrovimab για τον κορωνοϊό

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 έναντι του νέου στελέχους Όμικρον

Γιατί η νεά παραλλαγή Όμικρον έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό-Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Οι πρώτες προμήθειες sotrovimab αναμένεται να φτάσουν στις HΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου, εγκαίρως, για πιθανή χειμερινή άνοδο των κρουσμάτων covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".