Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας

Covid-19: Η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας

Covid-19: Η ελπίδα μας είναι οι άνθρωποι να μετατρέψουν τον φόβο της παχυσαρκίας και την εξέταση νέων στρατηγικών απώλειας βάρους σε δράση.

Πολλοί άνθρωποι κέρδισαν το βάρος τους για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των οικιακών μηνών της πανδημίας και τώρα αυτά τα περιττά κιλά βαραίνουν πολλούς, δείχνει μια νέα έρευνα. Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) από λίγο περισσότερους από 1.700 ενήλικες που ερωτήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 δήλωσαν ότι ο COVID-19 τους έκανε να ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την παχυσαρκία, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Surgery for Obesity and Related Diseases.

Κορωνοϊός και παχυσαρκία

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6,4 εκατομμύρια σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν είτε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είτε συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για πρώτη φορά, είπαν οι ερευνητές. «Σίγουρα έχουμε δει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και άλλες υποχρησιμοποιούμενες θεραπείες αφού η παχυσαρκία συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα από τον COVID-19», δήλωσε ο συν-ερευνητής Δρ Shanu Kothari, αμέσως προηγούμενος πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολική και Βαριατρική Χειρουργική (ASMBS).

“Το COVID-19 άναψε το σπίρτο για πολλούς ανθρώπους για να γίνουν πιο υγιείς και να προστατευτούν από σοβαρές ασθένειες, είτε πρόκειται για COVID-19, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Η θεραπεία της παχυσαρκίας, η πηγή τόσων πολλών από αυτές τις ασθένειες, είναι ο καλύτερος τρόπος, ” είπε ο Kothari σε δελτίο τύπου της ASMBS. Σχεδόν 1 στα 5 άτομα (18%) δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με το βάρος τους ειδικά λόγω του πρόσθετου κινδύνου σοβαρού COVID στους παχύσαρκους και υπέρβαρους, έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Αυτοί οι αριθμοί ήταν ακόμη υψηλότεροι μεταξύ των Μαύρων (28%) και των Ισπανόφωνων (29%) Αμερικανών, καθώς και μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με παχυσαρκία (27%), ανέφεραν οι ερευνητές. Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερο από το 42% των Αμερικανών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το επιπλέον βάρος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για σοβαρό COVID. Μεταξύ σχεδόν 150.000 ενηλίκων που διαγνώστηκαν με COVID μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν το 30% ήταν υπέρβαροι και περισσότεροι από τους μισούς (51%) ήταν παχύσαρκοι, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις του ιστορικού.

Περισσότερα από 9 στα 10 άτομα με παχυσαρκία προσπάθησαν να χάσουν βάρος κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 70% να λέει ότι συνεχίζει να προσπαθεί, σύμφωνα με την έρευνα. Εν μέσω της πανδημίας, περισσότερο από το 60% που επιχείρησε μια νέα προσέγγιση για την απώλεια βάρους δήλωσε ότι είχε σκεφτεί τη διατροφή και την άσκηση. Άλλες νέες τακτικές περιελάμβαναν συνεργασία με γιατρό (37%), λήψη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας (15%) ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (13%).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν πραγματικά αυτές τις θεραπείες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, μόνο το 1% περίπου όσων πληρούν τα συνιστώμενα κριτήρια ΔΜΣ για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους υποβάλλονται στη διαδικασία κάθε δεδομένο έτος, ενώ εκτιμάται ότι το 1% έως 3% των ανθρώπων λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για την παχυσαρκία, σύμφωνα με το ASMBS.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα συμφώνησαν σε συντριπτική πλειοψηφία (82%) ότι η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο μεγάλη όσο ο καρκίνος (82%) και ακόμη περισσότερο από τις καρδιακές παθήσεις (77%), τον διαβήτη (76%) και τον COVID (68%). Παρά τις ανησυχίες τους, οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν στη δίαιτα και την άσκηση για να χάσουν βάρος, με σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) να κρίνουν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Συγκριτικά, μόνο το 65% σκέφτηκε τη συμμετοχή ενός γιατρού, το 56% σκέφτηκε τη χειρουργική επέμβαση και το 23% ζύγιζε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως αποτελεσματικές μεθόδους απώλειας βάρους. Οι περισσότεροι Αμερικανοί βλέπουν την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για άλλες ασθένειες (61%) παρά ως ασθένεια καθαυτή και σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) ανέφεραν την έλλειψη θέλησης ως εμπόδιο για την απώλεια βάρους.

«Η ελπίδα μας είναι οι άνθρωποι να μετατρέψουν τον φόβο της παχυσαρκίας και την εξέταση νέων στρατηγικών απώλειας βάρους σε δράση», δήλωσε η Πρόεδρος της ASMBS, Δρ Teresa LaMasters. “Με μεγαλύτερη επιλεξιμότητα για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και την εμφάνιση αποτελεσματικών νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, οι Αμερικανοί έχουν περισσότερες και καλύτερες επιλογές από ποτέ και θα πρέπει να τις εκμεταλλεύονται όταν χρειάζεται. Μιλήστε με το γιατρό σας”, είπε στο ελευθέρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Mαγειρικά σκεύη και προϊόντα περιποίησης που συνδέονται δυνητικά με τη στειρότητα

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Καταργούνται οι ΜΕΘ Covid για ασθενείς με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.