Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου μπορεί να προστατεύει τα βρέφη

Covid-19: Ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου μπορεί να προστατεύει τα βρέφη

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε άτομα που είναι έγκυες, θηλάζουν, προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή που μπορεί να μείνουν έγκυες στο μέλλον.

Covid-19: Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι το μητρικό γάλα των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 παρέχει προστασία στα βρέφη που είναι πολύ μικρά για να λάβουν το εμβόλιο. Αυτή η τελευταία μελέτη αποτελεί συνέχεια των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν το 2021 και έδειξαν ότι το μητρικό γάλα των εμβολιασμένων ατόμων περιείχε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Περιγεννητικής, ανέλυσε τα κόπρανα των βρεφών που κατανάλωσαν αυτό το μητρικό γάλα και βρήκε και εκεί αντισώματα SARS-CoV-2.

“Η πρώτη μας μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν αντισώματα SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα, αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε αν αυτά τα αντισώματα περνούσαν από το γαστρεντερικό σύστημα των βρεφών και ενδεχομένως παρείχαν προστασία εκεί”, δήλωσε ο Joseph Larkin III, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας και κυτταρικής επιστήμης του UF/IFAS. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται δοκιμασία εξουδετέρωσης, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα αντισώματα που βρέθηκαν στα κόπρανα των βρεφών προσέφεραν προστασία έναντι του ιού. Η δοκιμασία ξεκινά με την απομόνωση αντισωμάτων από τα κόπρανα και την προσθήκη τους σε μια ειδική σειρά κυττάρων που διαθέτουν το είδος των υποδοχέων που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στο κύτταρο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισάγουν έναν ψευδοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος δρα όπως ο ιός που προκαλεί την COVID-19, αλλά είναι ασφαλέστερος για χρήση στο εργαστήριο. Ο ψευδοϊός είναι φθορίζων, οπότε όταν προσδένεται σε ένα κύτταρο, το κύτταρο ανάβει. “Είδαμε ότι όταν υπήρχαν τα αντισώματα, υπήρχαν λιγότερα φθορίζοντα κύτταρα σε σύγκριση με τους ελέγχους μας όπου δεν υπήρχαν αντισώματα”, δήλωσε η Lauren Stafford, μία από τους πρώτους συγγραφείς της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια του UF/IFAS College of Agricultural and Life Sciences στο εργαστήριο του Larkin. “Τα αντισώματα κάνουν παρεμβολές και δεν αφήνουν τον ιό να φτάσει στα κύτταρα”, πρόσθεσε ο Larkin.

Ενώ ο ιός που προκαλεί την COVID-19 θεωρείται συχνά ότι προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί επίσης να εισβάλει στο έντερο, γι’ αυτό και η εύρεση αντισωμάτων εκεί είναι σημαντική, δήλωσαν οι ερευνητές. “Τα αντισώματα που προσλαμβάνονται μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να παρέχουν μια προστατευτική επίστρωση στο στόμα και το γαστρεντερικό σύστημα των βρεφών”, δήλωσε η Dr. Vivian Valcarce Luaces, η άλλη πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική υπότροφος εκπαιδευόμενη στη νεογνολογία . Η μελέτη μέτρησε και εξέτασε, επίσης, τα αντισώματα που βρέθηκαν στο πλάσμα αίματος και στο μητρικό γάλα των μητέρων αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια ξανά περίπου έξι μήνες αργότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα στο πλάσμα και το γάλα των εμβολιασμένων ατόμων ήταν ικανότερα να εξουδετερώνουν τον ιό, αν και παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώθηκαν στο εξάμηνο, κάτι που έχουν διαπιστώσει και άλλες μελέτες εμβολίων.

Ο Dr. Josef Neu, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής του UF College of Medicine, τμήμα νεογνολογίας, δήλωσε ότι η πρώτη και η δεύτερη μελέτη μαζί δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να είναι προστατευτικός για τον γονέα και το παιδί. “Στην έρευνά μας, παρακολουθούμε το ταξίδι των αντισωμάτων, από τη στιγμή που παράγονται στη μαμά μετά τον εμβολιασμό και τώρα μέσω του πεπτικού συστήματος του μωρού. Το επόμενο ερώτημα είναι αν αυτά τα μωρά έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν την COVID-19”, δήλωσε ο Δρ Neu. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, καθώς η τελευταία αυτή μελέτη περιελάμβανε 37 μητέρες και 25 βρέφη, έναν σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Ωστόσο, η μελέτη αυτή προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που αποκαλύπτουν πώς ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να προστατεύσει τα νεογέννητα, λένε οι ερευνητές. Επί του παρόντος, τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, οπότε το μητρικό γάλα μπορεί να είναι η μόνη οδός για την παροχή ανοσίας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε άτομα που είναι έγκυες, θηλάζουν, προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή που μπορεί να μείνουν έγκυες στο μέλλον. Σύμφωνα με το CDC, στα τέλη Νοεμβρίου 2022, λίγο πάνω από το 70% των εγκύων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ολοκληρώσει την πρωτογενή σειρά εμβολίων COVID-19, αν και μόνο το 14% είχε λάβει το διμερές αναμνηστικό εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο για την COVID-19 σύμφωνα με τα CDC

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Έγκυες και θηλάζουσες : Όσες έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό

Moderna και pfiszer εμβόλια : Ασφαλή για όσες είναι σε ενδιαφέρουσα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αττικόν για τις επιπλοκές σε έγκυες και λεχώνες

Εμβολιασμός COVID-19 σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".