Επιστημονικά Νέα

Covid-19: 1 στα 5 παιδιά είχε συμπτώματα COVID μήνες μετά τη μόλυνση

Covid-19: 1 στα 5 παιδιά είχε συμπτώματα COVID μήνες μετά τη μόλυνση

Covid-19: H έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης και της αντιμετώπισης του μακρού COVID στα παιδιά.

Νέα έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών και των εφήβων που προσβάλλονται από το COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Τα ευρήματα, που βασίζονται σε ανασκόπηση 31 διεθνών μελετών, αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 16% των νεαρών ατόμων με COVID-19 υποφέρουν από προβλήματα όπως πονόλαιμος, επίμονος πυρετός, κόπωση και μυϊκή αδυναμία τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους.

Παιδιά και Covid-19

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID, αμφισβητώντας την άποψη ότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο. Ο Dr. Zulfiqar Bhutta, ανώτερος ερευνητής και συνδιευθυντής του Κέντρου για την Παγκόσμια Υγεία του Παιδιού στο Hospital for Sick Children στο Τορόντο, τόνισε την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη το COVID-19, καθώς δεν πρόκειται για μια ασήμαντη λοίμωξη, ειδικά στα παιδιά.

Ενώ η έρευνα για το μακρύ COVID στα παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο επιπολασμός του μακρού COVID στα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, ευθυγραμμιζόμενος με τα νέα ευρήματα. Η Dr. Melissa Stockwell από το Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντική ανησυχία, δεδομένου του μεγάλου αριθμού παιδιών που επηρεάζονται.

Το Long COVID παραμένει ένα μυστήριο όσον αφορά την υποκείμενη βιολογία του και τις επιπτώσεις του στα παιδιά. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν αν τα συμπτώματα οφείλονται στην επίμονη παρουσία του ιού, σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε συνδυασμό παραγόντων. Έχει παρατηρηθεί συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του COVID-19 και του κινδύνου εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων, με τις πιο σοβαρές λοιμώξεις να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, ακόμη και παιδιά με ήπιες ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια COVID.

Η ανασκόπηση ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 15.000 παιδιά και εφήβους με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19 από διάφορες μελέτες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID που παρατηρήθηκαν στα παιδιά περιλάμβαναν επίμονο πονόλαιμο, πυρετό, κόπωση, προβλήματα ύπνου και μυϊκή αδυναμία. Επιπλέον, τα παιδιά αντιμετώπισαν και μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Επί του παρόντος, η διαχείριση του μακρού COVID στα παιδιά αποσκοπεί στην ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Ωστόσο, η διάρκεια της μακράς COVID παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας. Ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν βελτίωση της κατάστασής τους έξι έως 12 μήνες μετά τη μόλυνση.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό κατά πόσον ο εμβολιασμός με COVID-19 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιου COVID στα παιδιά. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, καθιστώντας τον εμβολιασμό ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία των παιδιών από τα χειρότερα αποτελέσματα της νόσου.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι η έλλειψη δεδομένων από χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, όπου η πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες μπορεί να είναι περιορισμένη. Ο Δρ Bhutta υπογράμμισε ότι ο επιπολασμός του μακρού COVID μεταξύ των παιδιών σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υψηλότερος.

Συνολικά,η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης και της αντιμετώπισης του μακρού COVID στα παιδιά. Καθώς οι επιπτώσεις της νόσου δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, η συνεχιζόμενη έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης και τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών που εμφανίζουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά από λοιμώξεις COVID-19. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των προληπτικών μέτρων παραμένουν το κλειδί για την προστασία των παιδιών από σοβαρές ασθένειες και μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εργαλειοθήκη Fly δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση μηχανισμών μόλυνσης από τον ιό Sars-Cov-2

16 θάνατοι από Covid και 17 διασωληνωμένοι

Τα ζώα γίνονται θεραπευτικοί σύντροφοι στο νοσοκομείο του Μεξικού

Δεδομένα COVID-19: Πώς μεταβλήθηκαν τα ποσοστά μόλυνσης την ημέρα εισαγωγής ενός κλειδώματος ή παρόμοιου μέτρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.