Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Γιατί τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί;

Αυτισμός: Γιατί τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί;

Αυτισμός: Ένα στα 54 παιδιά είχε διαγνωστεί με αυτισμό στην ηλικία των 8 ετών το 2016, σε σύγκριση με 1 στα 150 το 2000.

Τα ποσοστά αυτισμού τριπλασιάστηκαν μεταξύ των παιδιών στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ από το 2000 έως το 2016, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Pediatrics. Οι συγγραφείς, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rutgers, υπολόγισαν την τάση αναλύοντας εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τον αριθμό των παιδιών που έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Αν και δεν υπάρχει ιατρικό τεστ για τον αυτισμό, το CDC έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 17 τοποθεσιών σε όλη τη χώρα που υπολογίζουν τα ποσοστά αυτισμού με βάση έναν συνδυασμό επίσημων ιατρικών διαγνώσεων και αρχείων από σχολεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Σε εθνικό επίπεδο, η αύξηση των ποσοστών αυτισμού ήταν παρόμοια με την τάση στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με μια έκθεση CDC του 2021. Ένα στα 54 παιδιά είχε διαγνωστεί με αυτισμό στην ηλικία των 8 ετών το 2016, σε σύγκριση με 1 στα 150 το 2000.

Η πρόοδος στις διαγνωστικές ικανότητες και η μεγαλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού φαίνεται να οδηγούν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση, είπαν οι ερευνητές του Rutgers. Αλλά υπάρχουν πιθανώς περισσότερα στην ιστορία: γενετικοί παράγοντες, και ίσως κάποιοι περιβαλλοντικοί, επίσης, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην τάση. Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι άλλοι παράγοντες είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές είναι τουλάχιστον ξεκάθαροι σε ένα γεγονός: ο αυτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα, τόσα χρόνια τώρα, ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό», δήλωσε ο Santhosh Girirajan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που μελετά τα γενετικά υπόβαθρα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Από την άλλη πλευρά, αυτό που πραγματικά δεν γνωρίζουμε είναι: Ποιοι είναι οι πραγματικοί, ξεκάθαροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που πρέπει να αποφεύγετε;»

Η μελέτη Rutgers διαπίστωσε ότι στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, το ποσοστό των 8χρονων παιδιών που διαγνώστηκαν με αυτισμό που δεν έχουν νοητική αναπηρία αυξήθηκε πιο απότομα από το ποσοστό αυτών που έχουν — πενταπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2016, σε σύγκριση με σε διπλάσια αύξηση. Αυτό είναι πολύ πιθανό επειδή οι γιατροί έχουν γίνει καλύτεροι στον εντοπισμό περιπτώσεων αυτισμού χωρίς διανοητική αναπηρία – με άλλα λόγια, παιδιά με μέσο ή άνω του μέσου όρου IQ που εμφανίζουν χαρακτηριστικά αυτισμού, όπως μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και δυσκολία στην επικοινωνία.

Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς στους γονείς, τους δασκάλους ή τους γιατρούς από τις περιπτώσεις παιδιών με νοητική υστέρηση, που τείνουν να δυσκολεύονται να εκτελούν μόνα τους καθημερινές εργασίες και είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται στην τάξη. Η νέα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αν και οι φυλετικές ανισότητες στις διαγνώσεις αυτισμού έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να υφίστανται. Ιστορικά, τα μαύρα και τα ισπανόφωνα παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό σε χαμηλότερα ποσοστά από τα λευκά παιδιά. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι μεταξύ των παιδιών χωρίς διανοητική αναπηρία, τα μαύρα παιδιά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τα λευκά παιδιά να διαγνωστούν με αυτισμό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Πώς μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό;

Νέο ερωτηματολόγιο ψυχομετρικής αξιολόγησης για τα άτομα με αυτισμό

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".