Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Γιατί συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες

Αυτισμός: Γιατί συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες

Αυτισμός: Οι εξελικτικές δυνάμεις οδηγούν σε μια έντονη ανισορροπία μεταξύ των φύλων στην εμφάνιση πολλών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, κατέληξε μια ομάδα ερευνητών γενετικής.

Το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει εξελιχθεί για να ευνοήσει την κληρονομιά πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που με τη σειρά του κάνει τους άνδρες πιο ευάλωτους σε μια σειρά από φυσικές και ψυχικές συνθήκες υγείας, λένε οι ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Evolution.

Η ανάλυσή τους δείχνει ότι ενώ υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που εμφανίζονται μόνο σε γυναίκες (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και καρκίνος των ωοθηκών, για παράδειγμα), ή πολύ πιο συχνά στις γυναίκες (όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας), οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε ιατρικές παθήσεις συνολικά και, ως αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες.

«Τα κύτταρα μας έχουν αναμνήσεις και φέρουν τη συσσώρευση όλων των αλλαγών που έχουν βιώσει οι πρόγονοί μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια», λέει ο Rama Singh, καθηγητής βιολογίας McMaster που έγραψε την εφημερίδα με τον γιο του, Karun Singh, αναπληρωτή καθηγητή νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Shiva Singh (χωρίς σχέση), καθηγητής βιολογίας στο Western University.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αυτισμό ως απεικόνιση της γενικής τάσης των ανδρών να αναπτύσσουν ιατρικές καταστάσεις συχνότερα από τις γυναίκες. Αν και οι γυναίκες και οι άνδρες κληρονομούν τα ίδια γενετικά σχέδια από τους γονείς τους, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται αυτά τα σχεδιαγράμματα είναι πολύ διαφορετικός, ανάλογα με το φύλο.

«Αν οι γυναίκες και οι άντρες ήταν διαφορετικοί, θα ήταν διαφορετικά είδη», αστειεύεται ο Ράμα Σινγκ, ο αντίστοιχος συγγραφέας της εφημερίδας.

Το έργο των ερευνητών είναι μέρος μιας αυξανόμενης κίνησης για την εξερεύνηση των γονιδιωματικών επιδράσεων στην υγεία, χρησιμοποιώντας κληρονομικά πρότυπα για την κατανόηση και την προβολή των επιπτώσεων στην υγεία σε άτομα και πληθυσμούς.

«Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον είναι ότι προσφέρει μια προοπτική που δεν αντιπροσωπεύεται καλά στην ιατρική βιβλιογραφία», λέει ο Karun Singh. «Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της προοπτικής που οι γενετιστές και οι εξελικτικοί βιολόγοι μπορούν να προσθέσουν στην έρευνα για την υγεία».

Η εφημερίδα διερευνά κληρονομικές δυνάμεις που έχουν εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ευνοώντας την επιλογή και την αναπαραγωγή συντρόφων στα πρώτα χρόνια της ανδρικής σεξουαλικής ωριμότητας σε βάρος της μακροπρόθεσμης ευημερίας.

Αν και η ανθρώπινη συμπεριφορά σχετικά με την επιλογή συντρόφων έχει αλλάξει, αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά παραμένουν και εξακολουθούν να εκφράζονται στην υγεία και την ανάπτυξη των σύγχρονων ανδρών.

Οι γυναίκες, λένε οι ερευνητές, συνήθως ζουν περισσότερο και είναι λιγότερο ευάλωτοι στις περισσότερες συνθήκες υγείας, επειδή το γενετικό τους μακιγιάζ έχει εξελιχθεί σε αντίδραση στα ανθυγιεινά χαρακτηριστικά του ανδρικού γονιδιώματος, δημιουργώντας καλύτερη ανοσία και μεγαλύτερη μακροζωία.

Η κατανόηση της ανθρώπινης υγείας μέσω του φακού της γονιδιωματικής μπορεί και πρέπει να καθοδηγήσει την αναζήτηση θεραπειών και προληπτικών μέτρων, λένε οι ερευνητές.

Αν και η προέλευση των συνθηκών ψυχικής υγείας είναι πιο περίπλοκη, επηρεάζονται από τους ίδιους εξελικτικούς παράγοντες, λένε οι συγγραφείς. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη και άγχος, για παράδειγμα, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αντικοινωνικές διαταραχές.

Στον αυτισμό, η ανισορροπία ανδρών-γυναικών είναι ιδιαίτερα έντονη. Τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποια μορφή αυτισμού και είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Η εξέλιξη φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα υψηλότερο όριο που προστατεύει περισσότερες γυναίκες από την ανάπτυξη της κατάστασης, λένε οι συγγραφείς.

Ενώ ο αυτισμός δεν αποδίδεται αποκλειστικά σε κληρονομικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και άλλους παράγοντες, δημιουργώντας περισσότερες οδούς που μπορούν να οδηγήσουν στον αυτισμό.

Συγγραφέας: Wade Hemsworth

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα για την αποκάλυψη των μηχανισμών διατήρησης σταθερής δυναμικής στον εγκέφαλο

Η πρόοδος του αυτισμού βασίζεται σε μεταλλάξεις

Γενετική ανάλυση ανατρέπει τα δεδομένα για τα κοινά των διδύμων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.