Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ασβέστιο καρδιά: Πιθανή βλάβη στην καρδιά από συμπληρώματα ασβεστίου

Ασβέστιο καρδιά: Πιθανή βλάβη στην καρδιά από συμπληρώματα ασβεστίου

Ασβέστιο καρδιά: Η διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, η λειτουργία των νεύρων, η σύσπαση των μυών και η πήξη του αίματος εξαρτώνται από το μεταλλικό ασβέστιο.

Η διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, η λειτουργία των νεύρων, η σύσπαση των μυών και η πήξη του αίματος εξαρτώνται από το μεταλλικό ασβέστιο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει από καιρό προωθηθεί ως βασικό θρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως στους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση αποκλειστικά συμπληρωμάτων ασβεστίου για την κάλυψη των ημερήσιων απαιτήσεων πρόσληψης ασβεστίου για ενήλικες και ηλικιωμένους, που είναι μεταξύ 1.000 και 1.200 mg. Ακόμη και τα άτομα με οστεοπόρωση θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να αποφεύγουν την υπέρβαση της ημερήσιας πρόσληψης των 2.000 mg. Η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά και παρεμβολή στην απορρόφηση άλλων βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας που αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Η επίτευξη ισορροπίας και η προτεραιότητα στο ασβέστιο που λαμβάνεται από μια καλά ισορροπημένη διατροφή αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε συμπληρώματα για την αποφυγή αυτών των πιθανών προβλημάτων υγείας.

Οι αντικρουόμενες μελέτες

Η διαφορά μεταξύ του ασβεστίου που λαμβάνεται από διατροφικές πηγές και των συμπληρωμάτων ασβεστίου έγκειται στις πιθανές επιδράσεις στα επίπεδα ασβεστίου στον ορό. Τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν συσχετιστεί με απότομα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον ορό, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των ερευνητών. Από την άλλη πλευρά, το ασβέστιο από φυσικές πηγές τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής ασβεστοποίησης. Η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες, έχει προταθεί ότι δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακής ασβεστοποίησης. Έτσι, συνιστάται να λαμβάνετε ασβέστιο κυρίως από μια ισορροπημένη διατροφή για την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η αρτηριακή ασβεστοποίηση συμβαίνει όταν συσσωρεύονται εναποθέσεις ασβεστίου στα αρτηριακά τοιχώματα, οδηγώντας σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Αυτή η διαδικασία συχνά συνδέεται με την αθηροσκλήρωση, μια μορφή καρδιακής νόσου. Όταν ένας ασθενής υποφέρει από αρτηριακή ασβεστοποίηση ή απόφραξη, η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του μπορεί να επηρεαστεί λόγω μειωμένης ροής αίματος στον καρδιακό μυ . Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στις μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), υποδεικνύοντας πιθανά καρδιακά προβλήματα. Επιπλέον, οι στένωση των αρτηριών μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσω των συσταλμένων αγγείων.

Για τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της αρτηριακής απόφραξης και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία, οι μετρήσεις από το μηχάνημα ΗΚΓ 12 απαγωγών είναι ζωτικής σημασίας. Μια συσκευή ΗΚΓ παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς από διαφορετικές γωνίες, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να αξιολογήσουν τυχόν σημάδια ισχαιμίας (μειωμένη ροή αίματος) ή μη φυσιολογικά ηλεκτρικά μοτίβα που προκαλούνται από αρτηριακή απόφραξη. Με βάση αυτά τα ευρήματα του ΗΚΓ, οι γιατροί μπορούν να αποφασίσουν εάν η φαρμακευτική αγωγή είναι επαρκής ή εάν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση stent για την αποκατάσταση της ροής του αίματος στις προσβεβλημένες αρτηρίες. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση με χρήση φορητών μηχανημάτων ΗΚΓ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καθοδήγηση κατάλληλων και αποτελεσματικών στρατηγικών θεραπείας για ασθενείς με αρτηριακή ασβεστοποίηση ή απόφραξη.

Ενώ η διαμάχη για το ασβέστιο παραμένει θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς. Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα για την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών μπορεί να μην είναι η πιο ωφέλιμη προσέγγιση. Μια διατροφή πλούσια σε φυσικές πηγές ασβεστίου, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο , μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο θεωρείται καλύτερο γάλα;

Μια γρήγορη εξέταση αίματος μπορεί να σας πει αν πάσχετε από οστεοπόρωση

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή οστική πυκνότητα

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε τυρί τύπου cottage

To γιαούρτι αμυγδάλου μπορεί να είναι το πιο θρεπτικό μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon