Επιστημονικά Νέα

Άσκηση: Μπορεί η ενόργανη γυμναστική να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Άσκηση: Μπορεί η ενόργανη γυμναστική να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Άσκηση: Τα ευρήματα της έρευνας ρίχνουν φως στα υψηλότερα από το αναμενόμενο ποσοστά διάσεισης στη γυναικεία γυμναστική κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Η ενόργανη, ένα άθλημα γνωστό για τις απίστευτες ασκήσεις εδάφους και τις κινήσεις στη δοκό ισορροπίας, μπορεί να φαίνεται αβίαστη όταν εκτελείται από εξειδικευμένους αθλητές. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι απαιτήσεις της ενόργανης μπορούν να επιβαρύνουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν υψηλότερο κίνδυνο διάσεισης από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως.

Η ενόργανη επιβαρύνει την υγεία μας;

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Κέντρου Διάσεισης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε τα ποσοστά διάσεισης κατά την προετοιμασία και την κανονική περίοδο σε κολεγιακά αθλήματα. Παραδόξως, η γυναικεία ενόργανη γυμναστική είχε το υψηλότερο ποσοστό διάσεισης κατά την προετοιμασία, ξεπερνώντας ακόμη και το κολεγιακό ποδόσφαιρο. Ο επικεφαλής ερευνητής Steven Broglio εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα αυτά, σημειώνοντας ότι η ενόργανη δεν είχε ιστορικά θεωρηθεί άθλημα υψηλού κινδύνου διάσεισης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου προπονήσεων της προετοιμασίας, περίπου εννέα γυμναστές ανά 10.000 συμμετοχές αθλητών υπέστησαν διάσειση, σε σύγκριση με περίπου έξι ποδοσφαιριστές ανά 10.000 συμμετοχές αθλητών. Ενώ οι περίοδοι προετοιμασίας αποτελούνται μόνο από προπονήσεις, η κανονική περίοδος περιλαμβάνει τόσο προπονήσεις όσο και αγώνες.

Τα αποτελέσματα αυτά, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, ρίχνουν φως στην ανάγκη βελτίωσης της υγείας και της ασφάλειας των γυμναστών. Ο Broglio τόνισε ότι οι προπονητές πιθανότατα δεν είναι απρόσεκτοι και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αιχμή των ποσοστών διάσεισης κατά την προετοιμασία.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης τη συνολική έλλειψη έρευνας για τις διάσειση στις αθλήτριες. Ο Broglio τόνισε την ανάγκη για περισσότερη επιστημονική διερεύνηση στα γυναικεία αθλήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα. Φωτίζοντας αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές ελπίζουν να ενθαρρύνουν την περαιτέρω διερεύνηση των μοναδικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αθλήτριες και να αναπτύξουν στρατηγικές για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν επίσης αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τα ποσοστά διάσεισης σε άλλα αθλήματα. Στην προετοιμασία, η ενόργανη γυμναστική, το ποδόσφαιρο, το λακρός ανδρών, το γυναικείο βόλεϊ, το γυναικείο μπάσκετ και το γυναικείο ποδόσφαιρο είχαν τα υψηλότερα ποσοστά διάσεισης. Στην κανονική περίοδο, τα κορυφαία αθλήματα ήταν το χόκεϊ επί πάγου γυναικών και ανδρών, η πάλη ανδρών, το ποδόσφαιρο γυναικών, το ποδόσφαιρο ανδρών και το χόκεϊ επί χόρτου γυναικών.

Ο Broglio υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς αναζήτησης τρόπων για να γίνουν τα αθλήματα ασφαλέστερα, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις επιδόσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα τόσο στην υγεία όσο και στην ασφάλεια των αθλητών, αναγνωρίζοντας ότι όλα τα αθλήματα ενέχουν κάποιο επίπεδο κινδύνου. Η έρευνα χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τη συνεχή βελτίωση των πρωτοκόλλων και των πρακτικών ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία των αθλητών στην ενόργανη γυμναστική και σε άλλα αθλήματα.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της έρευνας ρίχνουν φως στα υψηλότερα από το αναμενόμενο ποσοστά διάσεισης στη γυναικεία γυμναστική κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η έρευνα αυτή απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση των λόγων που κρύβονται πίσω από αυτή την αιχμή και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Υπογραμμίζει επίσης τη συνολική έλλειψη έρευνας για τη διάσειση στα γυναικεία αθλήματα, τονίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης αυτού του ελλείμματος για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη διασφάλιση της ευημερίας των αθλητριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Συμβουλές για να κάνετε και πάλι σεξ μετά από μεγάλο διάστημα αποχής

5 ώρες την εβδομάδα άσκηση για απώλεια βάρους αρκούν

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.