Επιστημονικά Νέα

Άσκηση φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή με τη βοήθεια μικροβίων του εντέρου και ενδοκανναβινοειδών

Άσκηση φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή με τη βοήθεια μικροβίων του εντέρου και ενδοκανναβινοειδών

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η κάνναβη ασκεί τα αποτελέσματά της στον οργανισμό δεσμεύοντας τους υποδοχείς κανναβινοειδών. Αυτοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών συνδέονται επίσης με τα ενδογενή κανναβινοειδή που παράγει το σώμα, που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Τα ενδοκανναβινοειδή εμπλέκονται στη ρύθμιση πολλών βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, του πόνου, της φλεγμονής και της μετάδοσης πληροφοριών στον εγκέφαλο. Η απελευθέρωση ενδοκανναβινοειδών, μαζί με τα οπιοειδή, είναι επίσης υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας που βιώνουν οι άνθρωποι γενικά μετά από μια έντονη προπόνηση. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή σωματική άσκηση είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων των δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Επιπλέον, η μελέτη προτείνει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορεί να αλληλεπιδράσει με μικροοργανισμούς του εντέρου για να παράγει μια τέτοια μείωση στους φλεγμονώδεις δείκτες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham ηγήθηκαν της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Gut Microbes.

Ενδοκανναβινοειδή και μικρόβια του εντέρου

Τα ενδοκανναβινοειδή συνδέονται με υποδοχείς κανναβινοειδών που υπάρχουν στον εγκέφαλο, το περιφερικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει το έντερο, εκφράζει επίσης υποδοχείς κανναβινοειδών. Η απορρύθμιση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο έντερο, τους οποίους οι άνθρωποι αποκαλούν συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, έχουν επίσης σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό. Οι αλλαγές στη σύνθεση αυτών των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ποικιλομορφίας των μικροοργανισμών του εντέρου, σχετίζονται με την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Η παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές σχετίζονται επίσης με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Τόσο τα ενδοκανναβινοειδή όσο και η μικροχλωρίδα του εντέρου εμπλέκονται στη ρύθμιση της φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων καταστάσεων. Ορισμένα είδη βακτηρίων του εντέρου μπορούν να διασπάσουν τις διατροφικές ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας συνδέονται με χαμηλότερη φλεγμονή και μπορεί να ασκούν προστατευτικά αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας. Ομοίως, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και παρατηρούνται αλλαγές στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην παχυσαρκία.

Κατανοώντας τον μηχανισμό

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως εάν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα για να παράγουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η παρούσα μελέτη αναφέρει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορεί να μεσολαβεί, εν μέρει, στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου και αντίστροφα. Η άσκηση σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων ενδοκανναβινοειδών και μακροχρόνιες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ ενδοκανναβινοειδών, φλεγμονής και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας που παράγονται από μικροοργανισμούς του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση συσχετίστηκε με χαμηλότερη φλεγμονή, την οποία συνόδευαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και ενδοκανναβινοειδών.

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε δύο κοόρτες. Η πρώτη κοόρτη αποτελούνταν από 78 ενήλικες που ήταν ηλικίας άνω των 45 ετών, ζούσαν με αρθρίτιδα στο γόνατο και διέμεναν σε κοινοτικό περιβάλλον. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, της μικροχλωρίδας του εντέρου και της φλεγμονής σε αυτήν την κοόρτη κατά την έναρξη. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα σε μια δεύτερη ομάδα που αποτελείται από 35 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα αποτελέσματα μιας παρέμβασης άσκησης 6 εβδομάδων προσαρμοσμένης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στη σχέση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, της φλεγμονής και της μικροχλωρίδας του εντέρου στην πρώτη ομάδα. Για να γίνει αυτό, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε μια ομάδα θεραπείας, αποτελούμενη από 38 συμμετέχοντες, και μια ομάδα ελέγχου, στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών στον ορό, των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και των φλεγμονωδών δεικτών. Οι φλεγμονώδεις δείκτες περιελάμβαναν κυτοκίνες, μια κατηγορία ανοσοποιητικών πρωτεϊνών που έχουν είτε προφλεγμονώδη είτε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα κοπράνων και διεξήγαγε αλληλουχία DNA για να αξιολογήσει την αφθονία διαφόρων ειδών μικροβίων του εντέρου.

Ενδοκανναβινοειδή, μικροχλωρίδα του εντέρου και φλεγμονή

Πριν από την έναρξη της παρέμβασης άσκησης στην πρώτη κοόρτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών είχαν θετική συσχέτιση με τη μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου, τα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και τα επίπεδα μικροβίων του εντέρου που παράγουν αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αντίθετα, υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα Collinsella, ένα γένος βακτηρίων του εντέρου που συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών συσχετίστηκαν θετικά με τα επίπεδα αντιφλεγμονωδών κυτοκινών, αλλά είχαν αρνητική σχέση με τα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών. Αυτά τα αποτελέσματα από την πρώτη κοόρτη ήταν παρόμοια με αυτά που έλαβε η ομάδα από τη δεύτερη κοόρτη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν τη συμβολή των ενδοκανναβινοειδών στη μεσολάβηση των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται ανάλυση διαμεσολάβησης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του βαθμού στον οποίο ένας τρίτος παράγοντας παίζει ρόλο στη διαμεσολάβηση της σχέσης μεταξύ δύο μεταβλητών. Διαπίστωσαν ότι τα ενδοκανναβινοειδή μεσολαβούν περίπου στο ένα τρίτο των επιδράσεων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στους δείκτες φλεγμονής. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι βιολογικοί παράγοντες ή οδοί, εκτός από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μεσολάβηση των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας που παράγει το μικροβίωμα του εντέρου. Ομοίως, οι ερευνητές διερεύνησαν τον βαθμό στον οποίο τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μεσολαβούσαν στις επιδράσεις των ενδοκανναβινοειδών στη φλεγμονή. Εκτίμησαν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μεσολαβούσαν περίπου τα μισά από αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τέτοιες εκτιμήσεις, τις οποίες έλαβαν χρησιμοποιώντας ανάλυση διαμεσολάβησης, δεν συνεπάγονται αιτιότητα.

Επιδράσεις της άσκησης

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων επηρέασε τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών από τη μία πλευρά και των επιπέδων βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων, της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου και των φλεγμονωδών δεικτών από την άλλη. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας αυξήθηκαν στην ομάδα άσκησης, αλλά δεν έδειξαν αλλαγές στην ομάδα ελέγχου. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μείωση του επιπέδου των προφλεγμονωδών κυτοκινών στους συμμετέχοντες στην ομάδα άσκησης. Οι αλλαγές στα επίπεδα του ενδοκανναβινοειδούς ανανδαμίδης συσχετίστηκαν με το βουτυρικό λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας μετά από 6 εβδομάδες και στις δύο ομάδες. Επιπλέον, ο ερευνητής βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών και της αύξησης της αφθονίας των βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών συσχετίστηκαν αρνητικά με τις αλλαγές στην αφθονία των βακτηρίων και των κυτοκινών που σχετίζονται με προφλεγμονώδεις επιδράσεις. Τέλος, τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών συσχετίστηκαν θετικά με τα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων για τον υποδοχέα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας FFAR2 και τον υποδοχέα κανναβινοειδών CNR2. Ο υποδοχέας λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ ο CNR2 σχετίζεται με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Η χρόνια φλεγμονή αφαιρεί τα κίνητρα, μειώνοντας την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο

Πώς να μειώνετε την φλεγμονή στον οργανισμό σς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.