Επιστημονικά Νέα

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν το διαβήτη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν το διαβήτη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Οι διατροφικές επιλογές είναι βασικός μοχλός αντίστασης στην ινσουλίνη, ειδικά σε έναν γηραιότερο άνθρωπο. Οι αυξήσεις στην κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των φαστ φουντ, των κρεάτων και άλλων ζωικών λιπών, των εξαιρετικά επεξεργασμένων δημητριακών και των ποτών με ζάχαρη, πιστεύεται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες του διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να βελτιώσουν τις συννοσηρότητες, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Οι φυτικές δίαιτες δηλαδή, διατροφικά μοτίβα που δίνουν έμφαση στα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και αποθαρρύνουν τα περισσότερα ή όλα τα ζωικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ισχυρές στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και έχουν συσχετιστεί με πολύ χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή θνησιμότητα και καρκίνο. Άρα οι φυτικές δίαιτες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Ένα μοτίβο διατροφής ολικής αλέσεως, φυτικής προέλευσης περιλαμβάνει γενικά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα στοιχεία έχει βρεθεί ότι είναι προστατευτικά έναντι του διαβήτη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού ολικής αλέσεως, των δημητριακών ολικής αλέσεως και του καστανού ρυζιού, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών με ρίζα, των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, των μύρτιλων, των σταφυλιών και των μήλων, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα όσπρια βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο και η μεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ίνες δημητριακών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι του διαβήτη τύπου 2. 

Οι δίαιτες που βασίζονται σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα όχι μόνο μεγιστοποιούν τις προστατευτικές τροφές, αλλά αποκλείουν επίσης βασικές ζωικές τροφές που τείνουν να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Οι ζωικές πρωτεΐνες και τα ζωικά λίπη έχουν επίσης συνδεθεί τόσο σε μεταβολικές όσο και σε μεγάλες μελέτες κοόρτης με επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

Από όλα τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή ως προς την αντίσταση στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο πρέπει να έχουμε αρκετά συγκεκριμένο διατροφολόγιο έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει το μηλόξυδο την υγεία μας;

Μία κληρονομική πάθηση που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.