Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν το διαβήτη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν το διαβήτη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Οι διατροφικές επιλογές είναι βασικός μοχλός αντίστασης στην ινσουλίνη, ειδικά σε έναν γηραιότερο άνθρωπο. Οι αυξήσεις στην κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των φαστ φουντ, των κρεάτων και άλλων ζωικών λιπών, των εξαιρετικά επεξεργασμένων δημητριακών και των ποτών με ζάχαρη, πιστεύεται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες του διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να βελτιώσουν τις συννοσηρότητες, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Οι φυτικές δίαιτες δηλαδή, διατροφικά μοτίβα που δίνουν έμφαση στα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και αποθαρρύνουν τα περισσότερα ή όλα τα ζωικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ισχυρές στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και έχουν συσχετιστεί με πολύ χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή θνησιμότητα και καρκίνο. Άρα οι φυτικές δίαιτες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Ένα μοτίβο διατροφής ολικής αλέσεως, φυτικής προέλευσης περιλαμβάνει γενικά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα στοιχεία έχει βρεθεί ότι είναι προστατευτικά έναντι του διαβήτη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού ολικής αλέσεως, των δημητριακών ολικής αλέσεως και του καστανού ρυζιού, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών με ρίζα, των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, των μύρτιλων, των σταφυλιών και των μήλων, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα όσπρια βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο και η μεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ίνες δημητριακών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι του διαβήτη τύπου 2. 

Οι δίαιτες που βασίζονται σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα όχι μόνο μεγιστοποιούν τις προστατευτικές τροφές, αλλά αποκλείουν επίσης βασικές ζωικές τροφές που τείνουν να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Οι ζωικές πρωτεΐνες και τα ζωικά λίπη έχουν επίσης συνδεθεί τόσο σε μεταβολικές όσο και σε μεγάλες μελέτες κοόρτης με επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

Από όλα τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή ως προς την αντίσταση στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο πρέπει να έχουμε αρκετά συγκεκριμένο διατροφολόγιο έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει το μηλόξυδο την υγεία μας;

Μία κληρονομική πάθηση που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon