Επιστημονικά Νέα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η διατροφή με υψηλή φρουκτόζη υπεύθυνη για βλάβες του ανοσοποιητικού

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η διατροφή με υψηλή φρουκτόζη υπεύθυνη για βλάβες του ανοσοποιητικού

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο, ενώ η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα, έχει περιοριστεί μέχρι τώρα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια που σχετίζονται με φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτού του είδους μπορεί να συνεχιστεί και να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και να συμβάλει σε όργανα και συστήματα του σώματος που δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Η έρευνα φέρνει επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με το διαβήτη και την παχυσαρκία – καθώς η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Βασίζεται επίσης στο αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρουκτόζης.

Ο Δρ Nick Jones, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Swansea, δήλωσε: «Η έρευνα σε διάφορα συστατικά της διατροφής μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και τις ασθένειες και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Η Δρ Emma Vincent στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, Populational Health Sciences (PHS), πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι συναρπαστική επειδή μας πάει ένα βήμα πιο πέρα ​​ώστε να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τους ειδικούς

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Ανακαλύφθηκε γενετική σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου κατάγματος οστών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.