Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η διατροφή με υψηλή φρουκτόζη υπεύθυνη για βλάβες του ανοσοποιητικού

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η διατροφή με υψηλή φρουκτόζη υπεύθυνη για βλάβες του ανοσοποιητικού

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο, ενώ η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα, έχει περιοριστεί μέχρι τώρα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια που σχετίζονται με φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτού του είδους μπορεί να συνεχιστεί και να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και να συμβάλει σε όργανα και συστήματα του σώματος που δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Η έρευνα φέρνει επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με το διαβήτη και την παχυσαρκία – καθώς η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Βασίζεται επίσης στο αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρουκτόζης.

Ο Δρ Nick Jones, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Swansea, δήλωσε: «Η έρευνα σε διάφορα συστατικά της διατροφής μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και τις ασθένειες και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Η Δρ Emma Vincent στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, Populational Health Sciences (PHS), πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι συναρπαστική επειδή μας πάει ένα βήμα πιο πέρα ​​ώστε να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τους ειδικούς

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Ανακαλύφθηκε γενετική σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου κατάγματος οστών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon