Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Επίδραση του καπνίσματος στο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και χρόνια μετά την διακοπή του

Ανοσοποιητικό σύστημα: Επίδραση του καπνίσματος στο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και χρόνια μετά την διακοπή του

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η δήλωση αποποίησης ευθύνης «το κάπνισμα είναι επιβλαβής για την υγεία» εμφανίζεται σε όλα τα πακέτα τσιγάρων για να αποτρέψει τους ανθρώπους.

Η δήλωση αποποίησης ευθύνης «το κάπνισμα είναι επιβλαβής για την υγεία» εμφανίζεται σε όλα τα πακέτα τσιγάρων για να αποτρέψει τους ανθρώπους. Δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα προκαλεί μεγάλη βλάβη στους πνεύμονες και την καρδιά , μαζί με άλλα μέρη του σώματος που αρχίζουν σταδιακά να φθείρονται. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτός από τον καρκίνο, το κάπνισμα οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα. Καθιστά επίσης ένα άτομο ευάλωτο στη φυματίωση, ορισμένες οφθαλμικές ασθένειες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και αφού ένα άτομο έχει κόψει το κάπνισμα, οι συνέπειες του μπορεί να παραμείνουν για χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό « Nature » ανέφερε ότι το κάπνισμα «μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις αμέσως και με την πάροδο του χρόνου» και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που περιλαμβάνουν φλεγμονές, όπως τα ρευματοειδή αρθρίτιδα και λύκος. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Violaine Saint-Andr ειδικός στην υπολογιστική βιολογία στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι φέρεται να είπε: “Σταματήστε το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό. Το βασικό μήνυμα της μελέτης μας, ειδικά προς τους νέους, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια ανοσία να μην αρχίσει ποτέ το κάπνισμα».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος με την πάροδο του χρόνου μιας ομάδας 1.000 υγιών ατόμων ηλικίας 20 έως 69 ετών, που κατανεμήθηκαν εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με την έκθεση, ήθελαν να ελέγξουν πόσο 136 μεταβλητές όπως ο τρόπος ζωής, τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, οι διατροφικές συνήθειες, το φύλο, η ηλικία και η γενετική επηρέασαν την ανοσολογική απόκριση. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε βακτήρια E. coli και στον ιό της γρίπης. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η ανοσολογική απόκριση του ατόμου.

Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μια «λανθάνουσα λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του έρπητα» είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. το κάπνισμα δημιούργησε τη «μεγαλύτερη αλλαγή». Η έκθεση ανέφερε ότι το κάπνισμα είχε «σχεδόν τον ίδιο αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση με σημαντικούς παράγοντες όπως η ηλικία ή το φύλο». Έτσι, ακόμη και όταν οι καπνιστές σταμάτησαν ενώ η ανοσολογική τους απόκριση βελτιώθηκε — δεν ανέκαμψε πλήρως για χρόνια, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Dr Darragh Duffy, ο οποίος φέρεται να είπε: «Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζει να Δεν είναι ποτέ καλή στιγμή για να ξεκινήσετε το κάπνισμα, αλλά αν είστε καπνιστής, η καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε είναι τώρα.”

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 267 εκατομμύρια ενήλικες (15 ετών και άνω) στην Ινδία (29 τοις εκατό όλων των ενηλίκων) είναι χρήστες καπνού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Καπνού για Ενήλικες στην Ινδία, 2016-17. Η πιο διαδεδομένη μορφή χρήσης καπνού στη χώρα μας είναι ο «καπνός χωρίς καπνό». Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το καϊνί , το γκούτχα , το κουντόνι μπετέλ με καπνό και η ζάρδα. Καπνιστικές μορφές καπνού είναι το μπίντι, το τσιγάρο και ο ναργιλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα βιταμινούχα επιθέματα στο δέρμα που διαφημίζονται στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι κατάλληλα

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φέρνει μεγάλα οφέλη για την υγεία, γρήγορα: Μελέτη

Κάντε αυτές τις αναπνευστικές ασκήσεις για να δυναμώσετε τους πνεύμονές σας

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου παρατηρείται μετά από 10 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon