Σεξουαλική Υγεία

Κάπνισμα σεξ: Λόγοι που πρέπει να κόψετε το κάπνισμα για χάρη της σεξουαλικής σας υγείας

Κάπνισμα σεξ: Λόγοι που πρέπει να κόψετε το κάπνισμα για χάρη της σεξουαλικής σας υγείας

Κάπνισμα σεξ: Έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια μυριάδα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου. 

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια μυριάδα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνουΩστόσο, μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται είναι ο βαθύς αντίκτυπός του στη σεξουαλική υγεία. Το κάπνισμα και η σεξουαλική υγεία συνδέονται και μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο, τη σεξουαλική απόδοση και τη γονιμότητα. Όταν ένα άτομο εισπνέει τον καπνό του τσιγάρου, προσλαμβάνει χημικές ουσίες όπως η αμμωνία, το μονοξείδιο του άνθρακα και το υδροκυάνιο, που ευθύνονται για τέτοιες παρενέργειες στη σεξουαλική υγεία.

1. Στυτικές δυσκολίες

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι ειδικοί λένε ότι η νικοτίνη, το εθιστικό συστατικό του τσιγάρου, περιορίζει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων που παρέχουν αίμα στο πέος. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα επίτευξης και διατήρησης στύσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κάπνιζαν είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας από τους άνδρες που δεν κάπνιζαν.

2. Υγεία του μαστού

Εκτός από επιβλαβές για τους άνδρες, το κάπνισμα εγκυμονεί κινδύνους και για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. «Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένη χαλάρωση του μαστού και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού» λένε οι ειδικοί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Breast Cancer Research διαπίστωσε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο σχετικός κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

3. Μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων

Για τους άνδρες που φιλοδοξούν να γίνουν μπαμπάδες, το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει τη γονιμότητα μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Environmental Epidemiology, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τον όγκο του σπέρματος και τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων και υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος σε γόνιμους άνδρες, ειδικά σε βαρείς καπνιστές. Ωστόσο, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην ποιότητα του σπέρματος δεν παρατηρήθηκαν σε άνδρες που είχαν σταματήσει το κάπνισμα. Ως εκ τούτου, η διακοπή του καπνίσματος είναι ζωτικής σημασίας εάν ανυπομονείτε για τον οικογενειακό προγραμματισμό.

4. Διαταραχή του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων

Το κάπνισμα δεν ανησυχεί μόνο τους άνδρες, αλλά και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προκλήσεις γονιμότητας λόγω της χρήσης καπνού. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility υποδηλώνει ότι το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εξάντληση των αποθεμάτων των ωοθηκών, οδηγώντας σε μειωμένο αριθμό ωαρίων και σε κίνδυνο της ποιότητας των ωαρίων. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν.

5. Πρόωρη εμμηνόπαυση

«Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες», εξηγεί ο Δρ Cuterus. Μια μελέτη στο περιοδικό Tobacco control διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Η πρόωρη εμμηνόπαυση όχι μόνο επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά συνδέεται επίσης με διάφορους κινδύνους για την υγεία, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη διακοπή του καπνίσματος για χάρη της αναπαραγωγικής υγείας.

6. Γευστικές αλλοιώσεις του σπέρματος

Ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ, ο καφές, ο καπνός και άλλες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά, συνδέονται με τον πιο δύσοσμα ιδρώτα, μπορεί επίσης να επηρεάσει το σπέρμα και τα κολπικά υγρά σας. Ο Δρ Cuterus λέει ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει τη γεύση να γίνει πιο πικρή, ξινή ή πικάντικη. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις διάφορες επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα που επηρεάζουν τις σωματικές εκκρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια θέματα σεξουαλικής υγείας δεν ξεπερνάτε με την ηλικία;

Πώς ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Ποιες 5 συνήθειες σκοτώνουν τη σεξουαλική σας ζωή;

Ποια είναι τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας;

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την σεξουαλική σας ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Εξερευνώντας τα οφέλη της γιόγκα στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας

Βελτιώνοντας τη σωματική ευελιξία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας το στρες, ενισχύοντας την αυτογνωσία και εξισορροπώντας τις ορμόνες, η γιόγκα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τον εμπλουτισμό της σεξουαλικής ζωής κάποιου.