Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Η άσκηση μειώνει την εμφάνιση γνωστικής έκπτωσης

Άνοια: Η άσκηση μειώνει την εμφάνιση γνωστικής έκπτωσης

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση αποτελεί τη φάση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου και της πρώιμης άνοιας, καθιστώντας την ιδανική στιγμή για την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και πρώιμης θεραπείας.

Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα που αρχίζουν να εμφανίζουν έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε μήνες σωματικής δραστηριότητας βελτίωσαν σημαντικά τις νοητικές ικανότητες των ηλικιωμένων με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Επιπλέον, η ηλεκτρονική γνωστική εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωση της μνήμης συμπλήρωσε τα οφέλη της άσκησης, ενώ τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν καμία επίδραση στα τεστ σκέψης και μνήμης.

Άσκηση και άνοια

Η ήπια γνωστική εξασθένηση αποτελεί τη φάση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου και της πρώιμης άνοιας, καθιστώντας την ιδανική στιγμή για την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και πρώιμης θεραπείας. Για τη μελέτη, 175 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 73 ετών κατανεμήθηκαν τυχαία σε διάφορες ομάδες: άσκηση μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, άσκηση συν συμπληρώματα βιταμίνης D, άσκηση συν ηλεκτρονική γνωστική εκπαίδευση ή και τα τρία για μια περίοδο 20 εβδομάδων. Το πρόγραμμα άσκησης περιελάμβανε αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις αντίστασης και η δόση της βιταμίνης D ήταν 10.000 IU τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός άσκησης και γνωστικής κατάρτισης βελτίωσε σημαντικά τη γνώση σε ασθενείς με MCI, αλλά η προσθήκη βιταμίνης D δεν έδειξε σημαντική επίδραση. Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Louis Bherer, τόνισε ότι η άσκηση βοηθά έμμεσα στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, ενώ αυξάνει άμεσα τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία και την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του όγκου του ιππόκαμπου, μιας κρίσιμης περιοχής για τη μνήμη που συχνά μειώνεται με την ηλικία.

Είναι σημαντικό ότι η μελέτη τόνισε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να ασκείστε για γνωστικά οφέλη, ακόμη και για τους εύθραυστους ηλικιωμένους. Η Δρ Edith Burns, καθηγήτρια Ιατρικής και διευθύντρια Γηριατρικής και Ανακουφιστικής Ιατρικής, τόνισε τα σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αν και η γνωστική εκπαίδευση παρείχε κάποιο όφελος, η τακτική σωματική δραστηριότητα φάνηκε να είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση προλαμβάνει ή επιβραδύνει την άνοια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, τα στοιχεία υποστηρίζουν σθεναρά τα πολλαπλά οφέλη της.

Η πρόκληση παραμένει η παρακίνηση των ηλικιωμένων ενηλίκων, ιδίως εκείνων με γνωστικά προβλήματα, να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η σχετική μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας είναι κοντά στο 40% στα τακτικά σωματικά δραστήρια άτομα, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια άξια λόγου. Ο Δρ Burns πιστεύει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας, υπερκαλύπτοντας ενδεχομένως τον αντίκτυπο της γενετικής στον καθορισμό της νόσου. Συμπερασματικά, η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής και η τακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή στρατηγική για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου και τη δυνητική μείωση του κινδύνου άνοιας στη μετέπειτα ζωή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

13 Τρόποι για να αλλάξετε την καθημερινότητά σας

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι δείκτης για τον κίνδυνο άνοιας

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την ψυχολογία μας;

Πώς μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση των ραγάδων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon