Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Σπάνιο αλλά δυνητικά επικίνδυνο 

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Σπάνιο αλλά δυνητικά επικίνδυνο 

Η πρόληψη του ΑΑΑ περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τη διακοπή του καπνίσματος, τη διαχείριση της υπέρτασης και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΑΑ) είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα τμήμα της αορτής – το κύριο αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στο σώμα – διευρύνεται και εξασθενεί. Αυτή η μεγέθυνση μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση στην αορτή, η οποία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ενδεχομένως να σπάσει εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το ΑΑΑ συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη
 • Οίδημα ή ευαισθησία στην κοιλιά
 • Αίσθηση παλμών στην κοιλιά
 • Ναυτία και έμετος
 • Μαλακό δέρμα
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ΑΑΑ περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Η ΑΑΑ είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
 • Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΑΑΑ από τις γυναίκες.
 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ΑΑΑ.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ΑΑΑ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής και να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού ανευρύσματος.

Εάν εντοπιστεί ΑΑΑ, οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν προσεκτική αναμονή, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του ανευρύσματος. Μπορεί να συνιστάται τακτική παρακολούθηση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, για την παρακολούθηση του μεγέθους και της ανάπτυξης του ανευρύσματος.

Εάν ένα ΑΑΑ σπάσει, μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία και σοκ. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Το ποσοστό θνησιμότητας για μια ρήξη ΑΑΑ είναι υψηλό, καθιστώντας την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση του ανευρύσματος κρίσιμη. Η πρόληψη του ΑΑΑ περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τη διακοπή του καπνίσματος, τη διαχείριση της υπέρτασης και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι για ΑΑΑ μπορεί να συνιστώνται για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, όπως ηλικιωμένους άνδρες με ιστορικό καπνίσματος.

Συμπερασματικά, ενώ το ΑΑΑ είναι μια σπάνια πάθηση, μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η επίγνωση των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων και των προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΑΑΑ και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή θεραπεία. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ΑΑΑ ή ότι διατρέχετε κίνδυνο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για την κατάλληλη αξιολόγηση και διαχείριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το άγχος και η νευρικότητα οδηγούν σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά;

Έρευνες δείχνουν ότι η φερρόπτωση, μια μορφή κυτταρικού θανάτου, εμφανίζεται σε πνεύμονες ασθενών με σοβαρή COVID-19

Το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία των ματιών μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon