Επιστημονικά Νέα

Ανακάλυψη μιας απροσδόκητης λειτουργίας των ανοσοποιητικών κυττάρων του αίματος: Η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται

Ανακάλυψη μιας απροσδόκητης λειτουργίας των ανοσοποιητικών κυττάρων του αίματος: Η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται

"Ευτυχώς, αυτός ο πολλαπλασιασμός είναι εξαιρετικά καλά ελεγχόμενος και δεν οδηγεί σε καρκινική διαδικασία. Έχει μόνο έναν στόχο: να επιτρέψει, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την αντικατάσταση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικούν στους ιστούς μας: τα μακροφάγα".

Η απεικόνιση δείχνει τη νέα λειτουργία των μονοκυττάρων του αίματος, δηλαδή την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται στους ιστούς πριν διαφοροποιηθούν σε μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης και της υγείας του σώματος. Η ικανότητα ενός κυττάρου να διαιρείται, να πολλαπλασιάζεται, είναι απαραίτητη για τη ζωή και δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού πολύπλοκων οργανισμών από ένα μόνο κύτταρο. Επιτρέπει επίσης την αντικατάσταση των χρησιμοποιημένων κυττάρων από έναν περιορισμένο αριθμό “βλαστικών” κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται και εξειδικεύονται. Στον καρκίνο, ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων δεν ελέγχεται πλέον και γίνεται χαοτικός.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο GIGA του Πανεπιστημίου της Λιέγης ανακάλυψαν ότι, σε ένα υγιές άτομο, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του αίματος, τα μονοκύτταρα, έχουν επίσης αυτή την ικανότητα πολλαπλασιασμού, με σκοπό να αντικαταστήσουν τα μακροφάγα των ιστών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματός μας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ανοσολογία. Ο σχηματισμός πολύπλοκων πολυκυτταρικών οργανισμών, στους οποίους ανήκει ο άνθρωπος, απαιτεί τη δημιουργία δισεκατομμυρίων κυττάρων από έναν περιορισμένο αριθμό προγονικών κυττάρων, τα οποία έχουν πρώτα πολλαπλασιαστεί και στη συνέχεια αποκτούν συγκεκριμένες μορφολογίες και λειτουργίες, ενώ συναρμολογούνται σε ιστούς και όργανα. Οι σημερινές μας γνώσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα κύτταρα που αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό προέρχονται από τα λεγόμενα “βλαστοκύτταρα”, τα οποία έχουν διαιρεθεί με μια διαδικασία που ονομάζεται μίτωση προκειμένου να προκύψει μεγαλύτερος αριθμός κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά, στη συνέχεια, σταματούν να πολλαπλασιάζονται για να εξειδικευτούν, να διαφοροποιηθούν και να σχηματίσουν μυς, εγκέφαλο, οστά, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κ.λπ. Όταν ο πολλαπλασιασμός δεν ρυθμίζεται πλέον σωστά, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Ανοσολογία, ο καθηγητής Thomas Marichal (καθηγητής στο ULiège, ερευνητής του Welbio στο ερευνητικό ινστιτούτο WEL) και η ομάδα του από το Ινστιτούτο GIGA στο ULiège ανακάλυψαν ότι αυτή η ικανότητα πολλαπλασιασμού δεν περιορίζεται μόνο στα βλαστικά κύτταρα, αλλά αποτελεί επίσης μια άγνωστη ακόμη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων του αίματος, των μονοκυττάρων.

Πράγματι, τα μονοκύτταρα του αίματος, που προηγουμένως θεωρούνταν διαφοροποιημένα κύτταρα, είναι ικανά να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν μια δεξαμενή μονοκυττάρων στους ιστούς, προκειμένου να δημιουργηθούν μακροφάγα, τα οποία είναι σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύουν από τα μικρόβια και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία των οργάνων μας. “Πρόκειται για μια σημαντική θεμελιώδη ανακάλυψη, η οποία αλλάζει την αντίληψή μας για τη συμμετοχή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού στη συγκρότηση και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος”, εξηγεί ο Thomas Marichal, διευθυντής της μελέτης. “Το εύρημά μας υποδηλώνει επίσης ότι οι πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν από μια απαρίθμηση των μονοκυττάρων του αίματος, η οποία κλασικά πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος, θα αντανακλούσε ελάχιστα από όσα συμβαίνουν στο επίπεδο των ιστών, κατά τη διάρκεια ‘μόλυνσης ή φλεγμονής, για παράδειγμα, δεδομένου ότι τα μονοκύτταρα μπορούν να πολλαπλασιάζονται όταν εισέρχονται στους ιστούς”. Προσθέτει επίσης: “Ευτυχώς, αυτός ο πολλαπλασιασμός είναι εξαιρετικά καλά ελεγχόμενος και δεν οδηγεί σε καρκινική διαδικασία. Έχει μόνο έναν στόχο: να επιτρέψει, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την αντικατάσταση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικούν στους ιστούς μας: τα μακροφάγα”. Η ανακάλυψη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. “Η μελέτη αυτή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτοποριακές επιστημονικές ανακαλύψεις. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μελετηθεί με τέτοια ανάλυση αυτός ο πληθυσμός πολλαπλασιαζόμενων μονοκυττάρων μόλις πριν από 10 χρόνια. Αυτό απαιτούσε τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού που αποκτήθηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο GIGA, τη δημιουργία πολύπλοκων γονιδιωματικών δεδομένων και πολύ εξελιγμένων αναλύσεων βιοπληροφορικής”, εξηγεί ο Domien Vanneste, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές έρευνες που θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα χειραγώγησης ή ελέγχου του πολλαπλασιασμού των μονοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, προς όφελος μιας βελτιωμένης υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 φυσικά μέτρα για τη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης

Πώς οι όγκοι μεταμορφώνουν τα αιμοφόρα αγγεία

Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της αναιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.