Επιστημονικά Νέα

Αμφιβληστροειδής γήρανση: Σαρώσεις παρέχουν ένα παράθυρο στην ανθρώπινη γήρανση

Αμφιβληστροειδής γήρανση: Σαρώσεις παρέχουν ένα παράθυρο στην ανθρώπινη γήρανση

Αμφιβληστροειδής γήρανση: Οι σαρώσεις αμφιβληστροειδούς παρέχουν μια μη επεμβατική, φθηνή, ακριβή μέθοδο παρακολούθησης της γήρανσης του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι οι αλλαγές στη φυσιογνωμία των ματιών, ιδιαίτερα στον πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία ιστό στον αμφιβληστροειδή, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις διαδικασίες γήρανσης. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Ινστιτούτο Buck για Έρευνα για τη Γήρανση έχει επινοήσει μια νέα μέθοδο για τη χρήση σαρώσεων αμφιβληστροειδούς προκειμένου να παρέχει μια μη επεμβατική, φθηνή, ακριβή μέθοδο παρακολούθησης της γήρανσης του ανθρώπου.

«Αυτός ο τύπος απεικόνισης θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύτιμος για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Pankaj Kapahi, ειδικός στη γήρανση στο Ινστιτούτο Buck. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δυνητικά, σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την τροχιά της γήρανσης με ακρίβεια 71%, σημειώνοντας ευδιάκριτες αλλαγές στα μάτια όσων υποβάλλονται σε θεραπεία, παρέχοντας μια αξιόπιστη αξιολόγηση των γεωπροστατευτικών θεραπειών».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεδομένου ότι οι αλλαγές στα μάτια είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καθημερινές διακυμάνσεις από τους βιοδείκτες στο αίμα που θα μπορούσαν εύκολα να επηρεαστούν από τη διατροφή ή τις τρέχουσες λοιμώξεις, οι σαρώσεις αμφιβληστροειδούς είναι πιο αξιόπιστες ως δείκτες γήρανσης. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στο μάτι συνοδεύουν τη γήρανση και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως:

  • η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD),
  • η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια,
  • το Πάρκινσον,
  • το Αλτσχάιμερ,

 

καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων σημείων του AIDS, της χρόνιας υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της ανάπτυξης οφθαλμικών όγκων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ανεπαίσθητες αλλαγές στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς συχνά δεν μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και από τα πιο εξελιγμένα όργανα, οι ειδικοί συνεργάστηκαν με την Google Research για να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο υπολογιστή βαθιάς μάθησης χρησιμοποιώντας το σύνολο δεδομένων EyePACS που περιλαμβάνει πάνω από 10.000 ασθενείς και εφαρμόζοντάς το σε ασθενείς. από την UK Biobank.

«Η μελέτη μας δίνει έμφαση στην αξία των διαχρονικών δεδομένων για την ανάλυση ακριβών τροχιών γήρανσης. Μέσω του διαμήκους συνόλου δεδομένων EyePACS που περιλαμβάνει πολλαπλές σαρώσεις από μεμονωμένα άτομα με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια πιο ακριβή αναλογία θετικής πρόβλεψης για δύο διαδοχικές επισκέψεις μεμονωμένων και όχι τυχαίων, χρονικά ταιριασμένων ατόμων», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Sara Ahadi, ανώτερη υπολογιστική βιολόγος στο Alkahest, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) για να δημιουργήσουν τη γενετική βάση για ένα ρολόι γήρανσης που βασίζεται σε σαρώσεις αμφιβληστροειδούς, τις οποίες ονομάζουν eyeAge, και ανακάλυψαν πολλά βασικά γονίδια που συμβάλλουν στη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

«Θα ήταν πραγματικά κατατοπιστικό να κατανοήσουμε πώς αυτά τα γονίδια, τα οποία ήδη συνδέονται με άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, επηρεάζουν τις αλλαγές που βλέπουμε στο μάτι. Αυτά είναι ανθρώπινα δεδομένα που παρέχουν στόχους για πιθανές θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Το γεγονός ότι μπορεί να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την αποτελεσματικότητά τους με τόσο χαμηλό κόστος, μη επεμβατικό τρόπο είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», κατέληξε ο Kapahi.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

Αποτελεσματική η φωτοθεραπεία στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής γήρανσης

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα οστά σας γερά καθώς μεγαλώνετε

Αυξήστε το προσδόκιμο ζωής παραμένοντας δραστήριοι στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.