Επιστημονικά Νέα

Αμερική: 1η ήπειρος ελεύθερη από την ιλαρά

Αμερική: 1η ήπειρος ελεύθερη από την ιλαρά

Η αμερικανική ήπειρος είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που κηρύσσεται ελεύθερη από την ιλαρά, μια ασθένεια που κάποτε αποτελούσε μία από τις κύριες αιτίες παιδικής θνησιμότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (OPS) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμοξυοϊό του γένους morbillivirus. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες κι ερυθηματώδες εξάνθημα.

Η νόσος μεταδίδεται με την αναπνοή (επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα) και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο μ’ ένα μολυσμένο πρόσωπο, θα νοσήσουν.

 Η ιλαρά προκαλεί σοβαρές επιπλοκές κι αποτελεί την πέμπτη πιο μεταδοτική ασθένεια στον κόσμο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβόλιο. Η Αμερική μετά την εξάλειψη της ευλογιάς το 1971, της πολιομυελίτιδας το 1994, της ερυθράς το 2015, απελευθερώνεται και από την ιλαρά.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία στον τομέα της υγείας κι έρχεται μετά από πολυετείς προσπάθειες στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμών εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (εμβόλιο MMR) σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Η διευθύντρια της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας, Καρίσα Ετιέν δήλωσε: «Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας δέσμευσης που έγινε το 1994, όταν οι αμερικανικές χώρες δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την ιλαρά στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόκειται για μια ιστορική ανακοίνωση όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Η εξάλειψη της ιλαράς κηρύχθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ιλαρά και την ερυθρά στο 55ο  Συμβούλιο του OPS/WHO, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας όλων των κρατών της Αμερικής.

Πριν από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού το 1980, η ιλαρά ήταν υπαίτια για περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Στην Αμερική, η νόσος ήταν υπεύθυνη για περίπου 102.000 θανάτους το διάστημα μεταξύ 1971 και 1979.

Ο εμβολιασμός βοήθησε στην αποτροπή 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων ιλαράς στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική και θα αποτρέψει 16.000 θανάτους ως το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της OPS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.