Επιστημονικά Νέα

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον θηλασμό έχουν τις μητέρες σε δίλημμα

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον θηλασμό έχουν τις μητέρες σε δίλημμα

«Εμείς οι μαμάδες είμαστε οι ηγέτες του σώματός μας, των γεννήσεων των μωρών μας και των σχέσεών μας θηλασμού με τα μωρά μας», είπε μια μαμά.

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Καλύτερο για μωρό και μητέρα; Οι μαμάδες αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο προτεινόμενο χρονικό διάστημα για το θηλασμό των μωρών τους Μελέτη: Συχνές ανησυχίες για τον θηλασμό για τις νέες μαμάδες Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τροποποίησε πρόσφατα τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον θηλασμό, δηλώνοντας ότι τώρα υποστηρίζει τις μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

«Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου τους πρώτους έξι μήνες», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του θηλασμού μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, εφόσον εσείς και το μωρό σας επιθυμείτε, για δύο χρόνια ή περισσότερο».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής AAP σημείωσε επίσης ότι θέλει να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε αυτό το θέμα, ακόμη και όταν η εμπιστοσύνη στον ΠΟΥ έχει εξασθενίσει μεταξύ ορισμένων Αμερικανών.

Η Pew Research σημείωσε το 2020 ότι μόνο το 46% των Αμερικανών έδωσαν «θετικούς βαθμούς» στον ΠΟΥ για την απάντηση του οργανισμού στον κορωνοϊό.

Νέες οδηγίες σχετικά με τον θηλασμό από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων που παρατείνουν τη συνιστώμενη χρονική περίοδο για τον θηλασμό πυροδοτούν συζητήσεις μεταξύ μητέρων και οικογενειών.

«Οι συστάσεις μας για τον θηλασμό, που ενημερώθηκαν στη δήλωση πολιτικής και την τεχνική έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής AAP «Θηλασμός και χρήση ανθρώπινου γάλακτος», ευθυγραμμίζονται τώρα περισσότερο με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής AAP στον ιστότοπό της. Αυτές οι νέες οδηγίες έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των μαμάδων.

Ενώ ο θηλασμός είναι η υγιής επιλογή για πολλές μητέρες, άλλες μητέρες – για διάφορους λόγους – επιλέγουν να μην θηλάσουν ή δεν μπορούν.

«Μια θηλάζουσα μαμά δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη στον χώρο εργασίας ή στο κοινό».

«Η αρχική μου αντίδραση είναι ανάμεικτη όταν πρόκειται για αυτές τις νέες συστάσεις», είπε στο Fox News Digital μια μαμά ενός μωρού έξι μηνών από το Wartrace του Τενν. «Ως μητέρα, θέλεις να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς για το παιδί σου, αλλά ως εργαζόμενη μαμά και μέλος της κοινωνίας γενικότερα, ο θηλασμός είναι δύσκολος», είπε επίσης.

Ορισμένες μητέρες έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις στις τελευταίες οδηγίες σχετικά με τον θηλασμό των μωρών τους.

Αποκαλώντας τον θηλασμό, κατά τη γνώμη της, «πολύ πιο αμφιλεγόμενο από όσο θα έπρεπε», η νέα μαμά συνέχισε, «Ο θηλασμός μερικές φορές γίνεται σεξουαλικός στην κοινωνία ή αποδοκιμάζεται, ειδικά στον Νότο. Υπάρχει ένα θέμα σεμνότητας – και οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά ανοιχτοί στο να βλέπουν μαμάδες να θηλάζουν».

Αυτή η μαμά είπε ότι ο θηλασμός μπορεί επίσης να είναι «απομονωτικός». «Είμαι ευγνώμων που μπορώ να θηλάζω, αλλά νιώθω και παγιδευμένη». Είπε επίσης ότι μια μαμά που θηλάζει δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη «στον χώρο εργασίας ή στο κοινό». “Αυτή είναι πίεση και από τις δύο πλευρές της κοινωνίας – είναι μια τραμπάλα.” «Είμαι ευγνώμων που μπορώ να θηλάζω, αλλά νιώθω και παγιδευμένη», πρόσθεσε.

“Νιώθω ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές αν σταματούσα, λόγω της τρέχουσας έλλειψης γάλακτος για μωρά.

Για μένα, αυτό είναι άλλος ενάμισης χρόνος θηλασμού.” Ένας μαιευτήρας και γυναικολόγος εξέτασε επίσης τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής AAP. «Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά οφέλη από τον θηλασμό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό», δήλωσε η δρ Ρενίτα Γουάιτ, της οποίας το ιατρείο βρίσκεται στην Ατλάντα της Τζόρτζια, σε συνέντευξή της στο Fox News Digital αυτή την εβδομάδα. «Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσουμε για την πραγματικότητα του θηλασμού και γιατί μπορεί να μην είναι για όλους». Σημείωσε ότι αφιερώνει χρόνο για να συμβουλεύει τους ασθενείς της σχετικά με αυτά τα οφέλη.

Η Δρ White είπε ότι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε ζωτικά αντισώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και εκζέματος.

Όσον αφορά τη μητέρα που θηλάζει, τα οφέλη περιλαμβάνουν ταχύτερη απώλεια βάρους μετά τη γέννηση συν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, είπε η White.

Ωστόσο, ο θηλασμός δεν είναι για κάθε μαμά. «Δεν μπορούν όλες οι μαμάδες να συνεχίσουν να θηλάζουν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο», είπε ένας μαιευτήρας.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη απαίτηση χρόνου και υπομονής για να νιώσουμε άνετα να το κάνουμε αποτελεσματικά», είπε η Δρ Γουάιτ, «και οι περισσότερες μαμάδες πρέπει να θηλάζουν κάθε 2-3 ώρες στα αρχικά στάδια».

Η White τόνισε επίσης ότι ο θηλασμός μπορεί να συσχετιστεί με πόνο και δυσφορία. «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο θηλασμός στην ψυχική υγεία μιας γυναίκας», είπε. Μοιράζοντας ότι είχε τις δικές της δυσκολίες με τον θηλασμό ως μητέρα δύο παιδιών, η Δρ Γουάιτ είπε ότι είχε πολύ πόνο, συν δυσκολία με το κούμπωμα – που σημαίνει ότι το μωρό προσκολλάται στο στήθος.

Αυτή η εμπειρία με το πρωτότοκο της προκάλεσε επιλόχεια κατάθλιψη.

«Δεν μπορούν όλες οι μαμάδες να αντέξουν οικονομικά να συνεχίσουν τον θηλασμό, για τον ένα ή τον άλλο λόγο», είπε.

«Η επιλογή του θηλασμού είναι αυστηρά επιλογή της μητέρας», είπε η Renee Rosales, μια Flagstaff στην Αριζόνα, μητέρα ενός παιδιού και ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Theara, μιας εταιρείας που είναι αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας σε παιδιά με ADD, αυτισμό και άλλες νευρολογικές διαφορές.

«Πέρασα ώρες και ώρες άντλησης και τελικά έκανα τη μετάβαση στη φόρμουλα για χάρη μου».

«Η μητέρα θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εκείνη και το μωρό της», είπε η Rosales στο Fox News Digital.

«Ο θηλασμός σίγουρα δεν είναι για όλους, και αυτό είναι απολύτως εντάξει». «Προσωπικά δεν θήλαζα αποκλειστικά», συνέχισε. «Πέρασα ώρες και ώρες άντλησης και τελικά έκανα τη μετάβαση στη φόρμουλα για χάρη μου».

Μια μαμά είπε ότι στη δεκαετία του 1980, το να ταΐζεις ένα μωρό με μπιμπερό με παρασκευασμένο γάλα ήταν «τέλεια εντάξει».

Η Ροζάλες σημείωσε ότι υπάρχει έντονη «πολύ μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τους παιδίατρους και άλλες μητέρες να θηλάσουν, αλλά είπε ότι «ο θηλασμός είναι σκληρός, ψυχικά και σωματικά». Σημείωσε επίσης ότι η έκφραση “το στήθος είναι το καλύτερο” – που προσφέρεται από πολλούς παιδίατρους και καλοπροαίρετες μαμάδες – “μπορεί να είναι επιβλαβής για τη συναισθηματική υγεία μιας νέας μητέρας”, ειδικά εάν ο θηλασμός “δεν είναι καθόλου επιλογή”.

Ένας σύμβουλος γαλουχίας από το Murfreesboro, Tenn., στάθμισε επίσης τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής AAP.

Τις χαρακτήρισε ότι δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι ο ΠΟΥ έχει θεμελιωδώς συστήσει το ίδιο».

Η Courtney Stallworth, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της The Equipt Mama, στοχεύει —όπως αναφέρει ο ιστότοπός της— «να προσφέρει στις έγχρωμες γυναίκες έναν σαφή δρόμο για την επίτευξη γεννήσεων χωρίς τραύματα και τη σύνδεση θηλαστικών σχέσεων με τα μωρά τους χωρίς τον φόβο του μητρικού θανάτου ή της αποτυχίας του θηλασμού. ”

«Εμείς οι μαμάδες είμαστε οι ηγέτες του σώματός μας, των γεννήσεων των μωρών μας και των σχέσεών μας θηλασμού με τα μωρά μας», είπε μια μαμά.

«Ωστόσο», συνέχισε ο Stallworth, «μια σύσταση είναι ακριβώς αυτό. Μια σύσταση». «Καθοδηγώ και υποστηρίζω τους πελάτες μου να δημιουργήσουν και να πετύχουν έναν στόχο θηλασμού με τον οποίο αισθάνονται καλύτερα για αυτές, που τον επιλέγουν», είπε στο Fox News Digital.

Η Clare Grayson, ψυχολόγος στο Ντένβερ του Κολοράντο, είπε στο Fox News Digital, «Η μητέρα μου πάντα υπέφερε από ορμονικά προβλήματα και ακόμη και η σύλληψη ήταν πρόβλημα για εκείνη».

Συνέχισε, “Όταν ήρθα, ο γιατρός της έβαλε συγκεκριμένα φάρμακα για να τη βοηθήσει να γεννήσει το μωρό της. Ωστόσο, την ενημέρωσε ότι μπορεί να υπάρχουν ιατρικά προβλήματα μετά τον τοκετό.”

Ως αποτέλεσμα, είπε, η μητέρα της δεν ήταν σε θέση να θηλάσει.

«Ποτέ δεν δοκίμασα το μητρικό γάλα ως μωρό και αντ’ αυτού τάιζα με γάλα σε όλη τη διάρκεια των μωρών μου», σημείωσε. «Και βγήκα υπέροχη!» «Ήμουν τυχερή που μπόρεσα να θηλάζω καλά και ο γιατρός μου στήριξε τις προσπάθειές μου», είπε. «Είμαι τόσο χαρούμενη που το έκανα!»

Μια μητέρα δύο αγοριών από τη Νέα Υόρκη είπε στο Fox News Digital ότι είχε μεγάλη επιτυχία με τον θηλασμό των δύο παιδιών της και ήταν σε θέση να κάνει αντλία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας όταν επέστρεψε στο γραφείο τρεις μήνες μετά από κάθε γέννηση των αγοριών. “Το έκανα να δουλέψει. Ήμουν αφοσιωμένη σε αυτό και δούλεψα σκληρά για να συνεχίσει”, είπε.

“Όταν άντλησα στη δουλειά, κουβαλούσα ευσυνείδητα αυτό το γάλα πίσω στο σπίτι. Ο σύζυγός μου και εγώ χρησιμοποιούσαμε αυτό το γάλα για να ταΐσουμε τα μωρά μας εκείνο το βράδυ ή την επόμενη μέρα.”

Παραδέχτηκε ότι ήταν δύσκολο – αλλά είπε επίσης ότι ένιωθε πως ήταν καλύτερο για τα παιδιά της και ότι η απόφαση λειτούργησε για εκείνη.

«Ήμουν τυχερή που μπόρεσα να θηλάζω καλά και ο γιατρός μου στήριξε τις προσπάθειές μου», είπε.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που το έκανα!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός : Τα οφέλη του στην μαμά και το παιδί

Θηλασμός και κατανάλωση αλκοόλ από μητέρες

Ο θηλασμός αντί για βρεφική φόρμουλα προτείνεται συχνά στις μητέρες ως φυσική εναλλακτική λύση, αλλά δεν είναι τόσο απλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.