Επιστημονικά Νέα

Ακοή απώλεια: Τι προκαλεί απώλεια ακοής και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακοή απώλεια: Τι προκαλεί απώλεια ακοής και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακοή απώλεια: Η απώλεια ακοής συνδέεται συχνά με τα γηρατειά, ιδιαίτερα με εκείνους με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Η απώλεια ακοής συνδέεται συχνά με τα γηρατειά, ιδιαίτερα με εκείνους με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η απώλεια ακοής στα μωρά είναι επίσης πιθανή λόγω λοιμώξεων της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αιφνίδιας απώλειας ακοής στο ένα αυτί σε άτομα ηλικίας 40 ή 50 ετών. Μπορεί να παρατηρήσουν μια ξαφνική απώλεια ακοής που αναπτύσσεται γρήγορα ή μπορεί να ξυπνήσουν με αυτό το πρόβλημα. Την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, που γιορτάζεται στις 3 Μαρτίου, ας θέσουμε τα φώτα της δημοσιότητας στην απώλεια ακοής στο ένα αυτί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τι να κάνετε για αυτό.

Τι είναι η ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί;

Η ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία γενικά επηρεάζει μόνο το ένα αυτί, είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται με την πάροδο ωρών έως ημερών. Κάθε χρόνο, μεταξύ ενός και έξι ατόμων ανά 5.000 επηρεάζονται από αυτό, αλλά ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος επειδή συχνά δεν διαγιγνώσκεται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας . Μπορεί να συμβεί σε άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει κυρίως άτομα που είναι στα τέλη της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας του 50.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια ακοής που αναπτύσσεται γρήγορα ή μπορεί να ξυπνήσετε με απώλεια ακοής. Εδώ είναι μερικά συμπτώματα

 • Κουδούνισμα στο ένα αυτί
 • Πόνος στο αυτί
 • Μια αίσθηση «πληρότητας» στο αυτί
 • Συχνά ζητά από άλλους ανθρώπους να επαναλάβουν τον εαυτό τους
 • Βλέποντας τηλεόραση με πολύ υψηλή ένταση

Ποιες είναι οι αιτίες της ξαφνικής απώλειας ακοής στο ένα αυτί;

Μερικές φορές, λοιμώξεις του αυτιού με συσσώρευση υγρού ή πολύ κερί στον ακουστικό πόρο μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια ακοής. Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας ακοής στο ένα αυτί είναι ιδιοπαθείς, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη γνωστή αιτία, λέει ο Δρ Saxena. Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή του κοχλιακού (συστήματος ακοής του αυτιού) και/ή βλάβη σε κρίσιμες δομές του εσωτερικού αυτιού.

Είναι σοβαρή η ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί;

Η ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί είναι επείγουσα περίπτωση. Μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά. Πολλοί άνθρωποι απλώς υποθέτουν ότι έχουν λοίμωξη στο αυτί και δεν συμβουλεύονται αμέσως έναν γιατρό. Ωστόσο, για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της αιφνίδιας απώλειας ακοής, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ΩΡΛ γιατρό το συντομότερο δυνατό, λέει ο ειδικός. Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκινήστε τη θεραπεία εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πώς να αντιμετωπίσετε ή να αντιστρέψετε την ξαφνική απώλεια ακοής;

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός θα ελέγξει τη σοβαρότητα.

 • Εάν η απώλεια ακοής οφείλεται σε συσσώρευση κεριού, μπορείτε να αφαιρέσετε απαλά το κερί αυτιού με προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται, όπως το παιδικό λάδι
 • Γενικά χορηγούνται αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αυτιού
 • Χορηγούνται επίσης αντιιικά φάρμακα, νευροπροστατευτικά φάρμακα και νευροαναγεννητικά φάρμακα.

Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της ξαφνικής κώφωσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η αιτία δεν είναι γνωστή. Τα στεροειδή βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, μειώνουν το πρήξιμο και βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Συνήθως συνταγογραφούνται σε μορφή δισκίου, αλλά η άμεση ένεση πίσω από το τύμπανο είναι επίσης αποτελεσματική. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες, ορισμένοι μπορεί να μην αναρρώσουν καλά και να έχουν μόνιμη απώλεια ακοής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν αργότερα ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακή εμφύτευση.

Πώς να αποτρέψετε την απώλεια ακοής στο ένα αυτί;

Η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε καλή υγεία με καθημερινή άσκηση, καλές διατροφικές συνήθειες, σωστό ύπνο και αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, λένε οι ειδικοί. Επίσης, περιορίστε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους. Ένα συμβάν θεωρείται πολύ δυνατό αν αργότερα ακούσετε να κουδουνίζει στα αυτιά σας. Τα αυτιά σας θα είναι γεμάτα ή οι ήχοι θα φαίνονται πιο απαλοί. Για να αποφύγετε βλάβη στην ακοή σας, κάντε τα εξής:

 • Διατηρήστε χαμηλά την ένταση της μουσικής, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου σας.
 • Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά, διατηρήστε την ένταση χαμηλή. Το άτομο δίπλα σας δεν πρέπει να μπορεί να το ακούσει.
 • Χρησιμοποιήστε ακουστικά ή ακουστικά που εμποδίζουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
 • Σε συναυλίες ή φεστιβάλ με δυνατή μουσική, φοράτε ωτοασπίδες. Κάντε διαλείμματα όποτε είναι δυνατόν και μείνετε μακριά από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδηλώσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την υγεία της ακοής

Συχνότερες παθήσεις ακοής: Πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται

Παιδιά γεννημένα με κώφωση άκουσαν για πρώτη φορά χάρη σε πειραματική γονιδιακή θεραπεία

ΗΠΑ: Η απώλεια ακοής είναι πιο διαδεδομένη στην αγροτική Αμερική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.