Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αιματολογία

Θεραπεία υπέρτασης μιμείται τα επίπεδα άσκησης

Θεραπεία υπέρτασης μιμείται τα επίπεδα άσκησης

Οι ερευνητές υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο έχουν δείξει ότι με την αύξηση της προσφοράς του βήτα υδροξυβουτυρικού, μια χημική ουσία που παράγεται κυρίως από το συκώτι, είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς μείωση της πρόσληψης νατρίου ή αύξηση της άσκησης.

“Η ομάδα μας διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού μείωσε τα επίπεδα κυκλοφορούντος βήτα υδροξυβουτυρικού άλατος.Αλλά βάζουμε βήτα υδροξυβουτυρικό άλας στο σύστημα, αποκαθίσταται η φυσιολογική αρτηριακή πίεση”, δήλωσε ο Δρ Bina Joe, διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της UT και διευθυντής του Κέντρου Υπέρτασης και Ιατρικής Ακρίβειας. «Έχουμε την ευκαιρία να ελέγξουμε την ευαίσθητη στο αίμα υπέρταση χωρίς άσκηση».

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο τεύχος Οκτωβρίου 16 του περιοδικού Cell Life Reports. Το βήτα υδροξυβουτυρικό είναι ένα σώμα κετόνης που παράγεται στο ήπαρ από το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Δεν είχε προηγουμένως εξερευνηθεί ως μέθοδος για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι ερευνητές της UT σημείωσαν μια σειρά ενδιαφέρουσες συνδέσεις μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το σώμα παράγει βήτα υδροξυβουτυρικό άλας και περιβαλλοντικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν ή μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

“Καθώς ερευνήσαμε τη βιβλιογραφία, διαπιστώσαμε ότι το βήτα υδροξυβουτυρικό έχει παρατηρηθεί αυξανόμενο με περιορισμό της άσκησης ή των θερμίδων.Αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση.Το βασικό κομμάτι της ανακάλυψης μας είναι τώρα ότι το βήτα υδροξυβουτυρικό μειώνεται με την κατανάλωση αλατιού. ένας νέος μηχανισμός με τον οποίο το αλάτι συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης “, δήλωσε ο Saroj Chakraborty, διδακτορικό δίπλωμα τέταρτου έτους. φοιτητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της UT και συγγραφέας του εγγράφου.

Για να δοκιμάσει την υπόθεσή του, η ομάδα με επικεφαλής τον Chakraborty και τον Joe ανέπτυξε μια μελέτη στην οποία έτρωγαν εργαστηριακούς αρουραίους μια χημική ουσία που ονομάζεται 1,3-βουτανοδιόλη.

Όταν το συμπλήρωμα φτάσει στο ήπαρ, τα ένζυμα το μετατρέπουν σε βήτα υδροξυβουτυρικό. Από εκεί, πηγαίνει στο νεφρό όπου αποδείχθηκε ότι μειώνει τη φλεγμονή που συνήθως συσχετίζεται με την υπέρταση – και μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση στη διαδικασία.

«Με τον καθορισμό των νεφρών συμβάλλει έμμεσα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα όργανα που επηρεάζουν», δήλωσε ο Τζο. «Μελετάμε την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τον εγκέφαλο και άλλα συστήματα οργάνων, αλλά αυτό το έγγραφο λέει ότι αυτό το μόριο, κυρίως στο ήπαρ, πηγαίνει στο νεφρό, καθορίζει τη βλάβη στα νεφρά και ελέγχει την αρτηριακή πίεση». Ο Τζο επεσήμανε ότι ο έλεγχος της λειτουργίας του ήπατος για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μια νέα ιδέα για τους ερευνητές.

Η UT έχει λάβει προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την έννοια. Οι ερευνητές στο εργαστήριο του Joe θέλουν στη συνέχεια να συγκρίνουν το επίπεδο του βήτα υδροξυβουτυρικού σε υπερτασικούς ασθενείς έναντι εκείνων που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Περαιτέρω μελέτες θα καθορίσουν επίσης πόσο 1,3-βουτανοδιόλη είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αν μπορεί να προκαλέσει πιθανή βλάβη σε άλλα όργανα. Μόλις η ομάδα συλλέξει αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές ελπίζουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μια κλινική δοκιμή.

Ενώ η μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς να χτυπήσει το γυμναστήριο μπορεί να ακούγεται ελκυστική για όσους δεν θέλουν να σπάσουν έναν ιδρώτα, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ευεργετικός για όσους δεν είναι σε θέση να ασκήσουν. “Υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που δεν μπορούν να ασκήσουν για διάφορους λόγους, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί μια νόμιμη εναλλακτική λύση για τα άτομα αυτά”, δήλωσε ο Chakraborty.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντας ποιότητας: Μια φυσιολογική ζωή με αιμορροφιλία

Πιλοτική χρήση του τεστ αίματος που ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωτοποριακή μελέτη για τα τριγλυκερίδια στο αίμα

Οι ερευνητές Mark Cartberry και Sean Davidson στο UC College of Medicine βρήκαν έναν τρόπο να παράγουν στο εργαστήριο μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ γνωστή ως Απολιποπρωτεΐνη – Απολιποπρωτεΐνη Α5 και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την «εκκαθάριση» των υψηλών επιπέδων των τριγλυκεριδίων από την κυκλοφορία του αίματος. Τα ευρήματα […]

Έξι κινήσεις μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος σύμφωνα με επιστήμονες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Και όμως, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και κάποιες απλές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με την Δρ. Patrice Harris, Πρόεδρο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αρκεί να αναλάβει κανείς […]

Θα μπορούσε να σταματήσει η λευχαιμία πριν ξεκινήσει;

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML), ένας καρκίνος του αίματος που επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, απαιτεί περισσότερα από ένα γενετικά “χτύπημα” για ανάπτυξη. Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς αποκτούν μια μετάλλαξη που επιτρέπει σε ορισμένα από τα κύτταρα του αίματός μας να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από άλλα, σχηματίζοντας τον δικό τους ξεχωριστό πληθυσμό. […]

Κοντά σε νέο διαγνωστικό τεστ για την εγκεφαλική υγεία

Ομάδα ειδικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψε ότι υπάρχουν κάποιες πρωτεΐνες στο αίμα που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής μικροαγγειοπάθειας, μιας πάθησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επί του παρόντος η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί μόνο με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ωστόσο, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου με […]

Παράγοντας που αλλοιώνει τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων

Τα περιττά κιλά μπορεί να αλλοιώσουν τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων των παιδιών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. «Διεξάγαμε την πρώτη συνολική ανάλυση της επίδρασης της παχυσαρκίας σε εξετάσεις αίματος σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού παιδιών και διαπιστώσαμε ότι σχεδόν το 70% των εξετάσεων που αναλύθηκαν επηρεάστηκαν» […]

Πάνω από 25.000 σύνεδροι στο 61o συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας

Πάνω από 25.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν το 61o συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (American Society of Hematology) που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ από τις 7-10 Δεκεμβρίου 2019. Πρόκειται για την κορυφαία συνάντηση ιατρών και ερευνητών παγκοσμίως στο πεδίο της Αιματολογίας. Εκ μέρους της Μονάδας  της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της […]

Close Icon