Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άγχος ζωγραφική: Το άγχος μπορεί πραγματικά να μειωθεί μέσω της ζωγραφικής

Άγχος ζωγραφική: Το άγχος μπορεί πραγματικά να μειωθεί μέσω της ζωγραφικής

Άγχος ζωγραφική: Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι ο χρωματισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε καλύτερα - ειδικά όταν συνδυάζεται με ενσυνειδητότητα.

Όταν σκεφτόμαστε τους καλύτερους τρόπους για να μειώσουμε το άγχος, μπορεί να φανταστούμε δραστηριότητες όπως η άσκηση ή ο διαλογισμός. Όμως, ενώ αυτές οι επιδιώξεις σίγουρα λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους, δεν είναι οι μόνες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το άγχος. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες έχουν γίνει επίσης ένα δημοφιλές χόμπι για άτομα που θέλουν να χαλαρώσουν. Αν και η δραστηριότητα μπορεί να είναι απλή, η έρευνά μας έδειξε ότι ο χρωματισμός μπορεί πραγματικά να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ευεξίας.

Έχουμε δείξει ότι ο χρωματισμός είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το άγχος και να μειώσετε την εξουθένωση —ειδικά όταν συνδυάζεται με πρακτικές ενσυνειδητότητας. Η ενσυνειδητότητα είναι η σκόπιμη πρακτική του να δίνεις μεγάλη προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή, χωρίς να κρίνεις οποιεσδήποτε σκέψεις, συναισθήματα ή περισπασμούς που συμβαίνουν. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές διαλογισμού κατά τη διάρκεια της ενσυνειδητότητας για να τους βοηθήσουν να εστιάσουν — όπως η συγκέντρωση στην αναπνοή τους για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στην παρούσα στιγμή. Η πράξη του χρωματισμού μπορεί επίσης να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο, βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο παρόν.

Έτσι, πραγματοποιήσαμε μια σειρά μελετών για να δούμε αν ο προσεκτικός χρωματισμός θα μπορούσε να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων. Σε μια μελέτη, ερευνήσαμε την επίδραση που είχε ο χρωματισμός σε συνδυασμό με την ενσυνειδητότητα στην ευημερία των φοιτητών πανεπιστημίου. Χωρίσαμε 72 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έλαβε μια σελίδα χρωματισμού και της είπαν πώς να εξασκήσουν την ενσυνειδητότητα ενώ χρωματίζουν. Οι οδηγίες περιελάμβαναν καθοδήγηση σχετικά με τη χαλάρωση του σώματός τους, την εστίαση της προσοχής τους στο έργο και την αίσθηση του χρωματισμού και τι να κάνουν αν έβρισκαν το μυαλό τους να περιπλανιέται.

Η άλλη ομάδα απλά χρωμάτισε χωρίς καμία καθοδήγηση επίγνωσης. Μετά τη συνεδρία, η ομάδα με οδηγίες επίγνωσης ανέφερε ότι ένιωθε λιγότερο άγχος και περισσότερο συγκεντρωμένη μετά το χρωματισμό. Η ομάδα μη ενσυνειδητότητας δεν βίωσε παρόμοια οφέλη. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια του χρωματισμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους δεν άρεσε να έχουν οδηγίες κατά τη διάρκεια του χρωματισμού, κάτι που μείωσε τα οφέλη του προσεκτικού χρωματισμού.

Σε ένα άλλο πείραμα, ερευνήσαμε την επίδραση που είχε η χρήση βίντεο για τη διδασκαλία του προσεκτικού χρωματισμού σε 35 δασκάλους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μια ομάδα δόθηκε μια καθημερινή ενσυνείδητη δραστηριότητα χρωματισμού για συνολικά πέντε ημέρες. Η άλλη ομάδα συνέχισε την εργάσιμη εβδομάδα ως συνήθως. Οι δάσκαλοι που άσκησαν τον ενσυνείδητο χρωματισμό ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και πιο προσεκτικοί και ανθεκτικοί. Το να μάθετε πώς να χρωματίζετε προσεκτικά πριν από τη δραστηριότητα μπορεί να έχει βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκομίσουν τις καλύτερες ανταμοιβές από αυτήν.

Αλλά ένα ερώτημα που παρέμενε μετά την έρευνά μας ήταν αν ο προσεκτικός χρωματισμός προσφέρει παρόμοια οφέλη με τις παραδοσιακές πρακτικές διαλογισμού. Αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιήσαμε ένα άλλο πείραμα, το οποίο συνέκρινε τον χρωματισμό με τον διαλογισμό. Εξετάστηκε ο ενσυνείδητος χρωματισμός έναντι ενός συγκεκριμένου τύπου πρακτικής διαλογισμού που ονομάζεται διαλογισμός με αγάπη και καλοσύνη. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, βοηθά στην καλλιέργεια της καλοσύνης εστιάζοντας στο να στέλνετε καλές ευχές ή σκέψεις στον εαυτό σας και στους άλλους και φαίνεται ότι βελτιώνει την ευημερία και μειώνει το άγχος.

Χωρίστηκαν 180 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έλαβε μια σελίδα χρωματισμού και της είπαν πώς να εξασκήσουν το χρωματισμό με στοργική καλοσύνη. Η άλλη ομάδα διδάχθηκε πώς να εξασκεί διαλογισμό στοργικής καλοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρωματισμός και ο διαλογισμός με στοργική καλοσύνη βοήθησαν τους ανθρώπους εξίσου καλά να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο ανήσυχοι. Αυτό σημαίνει ότι ο προσεκτικός χρωματισμός μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τον διαλογισμό στη μείωση του άγχους.

Τι δείχνει η έρευνα;

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι ο χρωματισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε καλύτερα – ειδικά όταν συνδυάζεται με ενσυνειδητότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ενσυνειδητότητα υπενθυμίζει στους ανθρώπους να παραμένουν παρόντες τη στιγμή και να ξεπερνούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούν άγχος. Έρευνες σχετικά με την επίγνωση δείχνουν ότι μπορεί επίσης να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και ακόμη και της αϋπνίας.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να βάψετε προσεκτικά, ξεκινήστε βρίσκοντας ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου μπορείτε να εστιάσετε χωρίς περισπασμούς. Επιλέξτε τα υλικά σας με σύνεση. Το να έχετε πάρα πολλά χρώματα μπορεί να αποσπά την προσοχή. Οι αφηρημένες σελίδες χρωματισμού μπορούν να είναι πιο χρήσιμες για να σας επιτρέψουν να εστιάσετε στη δραστηριότητα, αντί να επιλέγετε λογικά χρώματα για αντικείμενα—όπως δέντρα ή μάτια.

Ενώ χρωματίζετε, παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Εάν ξεφύγουν ή αν προκύψουν άλλες σκέψεις ή συναισθήματα, απλά αφήστε τα να φύγουν. Εστιάστε ξανά στα χρώματα που μεταφέρονται στη σελίδα ή στις κινήσεις των χεριών σας. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να είσαι παρών, οπότε κάθε φορά που το μυαλό σου ξεφεύγει, αφήστε το να φύγει και εστιάστε ξανά στο χρωματισμό.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες και εξακολουθεί να προσφέρει ευεξία και οφέλη ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος τους, όπως και το πλέξιμο. Ακόμη και το να κάνετε προσεκτικά απλές δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας;

Είναι καλό να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας;

Πώς η ενασχόληση με τις εικαστικές τέχνες βελτιώνει τη συνολική σας ευημερία

Πόσα χόμπι μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon