Επιστημονικά Νέα

Άγχος Καρδιά: Εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από το άγχος συνδέεται με πόνο στο στήθος από καρδιακή πάθηση [vid]

Άγχος Καρδιά: Εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από το άγχος συνδέεται με πόνο στο στήθος από καρδιακή πάθηση [vid]

Άγχος Καρδιά: Έρευνα φέρνει στο φως την άμεση συσχέτιση μεταξύ της στηθάγχης και της δραστηριότητας στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες.

Οι γιατροί και επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι ψυχικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ψυχολογικό στρες ή το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε στηθάγχη. Πρόκειται για τον πόνο που είναι αισθητός στο στήθος ή τη δυσφορία που προκαλείται όταν υπάρχει ανεπαρκής ροή αίματος στην καρδιά μας. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της στηθάγχης και της δραστηριότητας στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες.

Η έρευνα

Ειδικότερα, στη μελέτη συμμετείχαν 148 άτομα που είχαν στεφανιαία νόσο και έναν μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε τεστ για την απεικόνιση του εγκεφάλου και της καρδιάς σε συνδυασμό με ψυχικές μετρήσεις των επιπέδων του στρες, όταν -μεταξύ άλλων- οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος σε δημόσια ομιλία. Οι δοκιμές απεικόνισης έγιναν επίσης υπό συνθήκες «ελέγχου», οι οποίες περιελάμβαναν απλή μέτρηση και ανάκληση ενός ουδέτερου συμβάντος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να δουν εάν θα εμφάνιζαν στηθάγχη κατά τη διάρκεια των δοκιμών και αξιολόγησαν επίσης τα ποσοστά στηθάγχης ξανά μετά από δύο χρόνια.

Τα επιστημονικά ευρήματα και η σημασία τους

Η δραστηριότητα στην κάτω περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ψυχικού στρες συνδέθηκε με τη σοβαρότητα της αυτοαναφερόμενης στηθάγχης, τόσο κατά τη διάρκεια της απεικόνισης του εγκεφάλου όσο και κατά τη διετή παρακολούθηση. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες μπορεί να είναι προσφέρει μια καλύτερη εκτίμηση στους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ζητήματα στηθάγχης, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης. Σημειώνουμε ότι η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 10 Αυγούστου του περασμένου έτους και μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Imaging.

Πώς να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της στηθάγχης;

Η στηθάγχη μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα ενός βαρύτερου καρδιακού επεισοδίου (έμφραγμα). Μπορεί να παρουσιάζεται ως:

  • Θωρακικός πόνος στο κέντρο του στήθους αλλά και ως  συμπίεση-κάψιμο-δυσφορία. Με ή χωρίς τα ακόλουθα συνοδευτικά συμπτώματα:
  • Κρύος ιδρώτας, ζάλη, ναυτία, τάση προς έμετο.
  • Πόνος στο λαιμό, σαγόνι, πλάτη.
  • Πόνος ή μούδιασμα στο άνω άκρο ή  και στα δυο- στους  ώμους.
  • Πόνος στο στομάχι- δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονη κόπωση.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Μάθετε τι είναι οι έρημοι τροφίμων

RBD SARS-CoV-2 : Η αντισωματική απάντηση στους ασθενείς με αιμοκάθαρση

Βιταμίνη D : Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.