ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ενδομητρίωση: Νέα δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο στη θεραπεία

Ενδομητρίωση: Νέα δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο στη θεραπεία

Ενδομητρίωση: Νέα έρευνα χρησιμοποιεί νανοσωματίδια για την αφαίρεση των βλαβών της ενδομητρίωσης σε ποντίκια. Οι ενδομητριωτικές βλάβες είναι η πηγή πόνου και πολυάριθμων ιατρικών επιπλοκών. Μέχρι σήμερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών, οι οποίες συχνά επιστρέφουν, απαιτώντας επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα νανοσωματίδια με έγχυση μπορούν να βρουν και, όταν θερμαίνονται από απόσταση, να εξαλείψουν τις ενδομητριωτικές βλάβες σε ποντίκια. «Η ενδομητρίωση είναι μια εξουθενωτική, συστηματική ασθένεια και η ανάγκη για μια αποτελεσματική, μη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης των βλαβών είναι επείγουσα», λέει ο καθηγητής Oleh Taratula του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και συγγραφέας της νέας μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα αφαίρεσης βλαβών ενδομητρίωσης μη χειρουργικά μέσω της χρήσης μαγνητικών νανοσωματιδίων.

Με την ενδομητρίωση, σχηματίζονται βλάβες στο εξωτερικό της μήτρας με ιστό παρόμοιο με αυτόν του εσωτερικού στρώματος του οργάνου, του ενδομητρίου. Αυτός ο ιστός μπορεί να περιλαμβάνει τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, καθώς και τη λεκάνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτός ο ιστός μπορεί να εξαπλωθεί πέρα ​​από την περιοχή της πυέλου. Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Olena Taratula, «η ενδομητρίωση είναι μια μη κακοήθης κατάσταση, αλλά οι βλάβες μερικές φορές διατρυπούν όργανα, με αποτέλεσμα μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση».

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε περίπου 10% των γυναικών και κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας ή σε περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες. Είναι χρόνια και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Συνδέεται με τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, τις κινήσεις του εντέρου, την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να είναι η αιτία πυελικού πόνου, ναυτίας, κοιλιακού φουσκώματος, κόπωσης, κατάθλιψης, άγχους και υπογονιμότητας. Έχει αναφερθεί ότι το 35 έως 50% των γυναικών με ενδομητρίωση έχουν πόνο, στειρότητα ή και τα δύο.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει βλάβες για να ανακουφίσει τον πόνο και τη στειρότητα, αν και περίπου οι μισές από τις βλάβες αναπτύσσονται ξανά, απαιτώντας πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για περίπου 25% των ασθενών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Taratula, «τα στοχευμένα νανοσωματίδια έχουν εξαιρετικές δυνατότητες θέρμανσης που επιτρέπουν τη χρήση μαγνητικής υπερθερμίας για την ασφαλή και αποτελεσματική εξάλειψη των βλαβών της ενδομητρίωσης». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NANO • MICRO small.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 συμβουλές αυτοφροντίδας για γυναίκες με ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αναγνωρίστηκε ως χρόνιο πρόβλημα υγείας στη Γαλλία

Ρομποτική υστερεκτομή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Ενδομητρίωση : Συμβουλές για καλή σεξουαλική ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.