ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβολιάστηκε ο Πρώτος Ασθενής: Έρχονται εμβόλια mRNA για μη χειρουργήσιμους καρκίνους

Εμβολιάστηκε ο Πρώτος Ασθενής: Έρχονται εμβόλια mRNA για μη χειρουργήσιμους καρκίνους

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια "άλματα" των δεικτών επιβίωσης σε ασθενείς με περίπλοκους και προχωρημένους καρκίνους».

Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής: Πρόκειται για εμβόλιο τύπου mRNA, το οποίο στοχεύει να αυξήσει θεαματικά τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών με σύνθετους και προχωρημένους καρκίνους. Ακόμη ένας «σταθμός» στην εξέλιξη της ιατρικής επετεύχθη σήμερα, καθώς εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής με εμβόλιο mRNA της εταιρείας BioNTech κατά του καρκίνου, στο πλαίσιο της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα iflscience.com και αναδημοσιεύει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Ο ασθενής έλαβε την πρώτη δόση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εμβολιαστική θεραπεία που φέρει τον τίτλο BNT111 θα συνδυαστεί με υπάρχουσα ανοσοθεραπεία με στόχο να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο τύπο μελανώματος σε προχωρημένο στάδιο.

Η δοκιμή είναι τύπου open-label και τυχαιοποιημένη, το οποίο σημαίνει ότι ερευνητές και εθελοντές γνωρίζουν τι είναι κλασική θεραπεία και τι πειραματική. Η δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 120 ασθενείς, θα αξιολογήσει τον συνολικό ρυθμό απόκρισης του BNT11 όταν χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τη δραστική ουσία σεμιπλιμάμπη (σ.σ. cemiplimab), καθώς επίσης θα αξιολογήσει τη διάρκεια και την ασφάλεια του νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Με βάση το δημοσίευμα, κατόπιν των υποσχόμενων αποτελεσμάτων της Φάσης 1, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία θα προκαλέσει μία ισχυρή και ασφαλή απόκριση αντισωμάτων.

«Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και στα λοιμώδη νοσήματα. Καταφέραμε να δείξουμε τη δυναμική των εμβολίων mRNA στη διευθέτηση της πανδημίας COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι εξίσου μία παγκόσμια απειλή για την υγεία και μάλιστα χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και επικεφαλής Υγειονομικός Αξιωματούχος της BioNTech.

Στην ίδια δήλωση, ο Türeci υποστηρίζει ότι η θεραπεία «BNT111 έχει ήδη δείξει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας και ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στις αρχικές κλινικές αξιολογήσεις. Με την έναρξη της θεραπείας ασθενών στο πλαίσιο της Φάσης 2, είμαστε ενθαρρυμένοι να συνεχίσουμε στο αρχικό μονοπάτι, ώστε να πραγματώσουμε τις δυνατότητες των mRNA εμβολίων για τους καρκινοπαθείς».

Η θεραπεία BNT111 είναι μία πειραματική αντικαρκινική mRNA θεραπεία, που αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας FixVac της γερμανικής εταιρείας.

Συμπεριλαμβάνονται πολλαπλές ανοσοθεραπείες, οι οποίες με τη σειρά τους περιλαμβάνουν τις κυτταρικές εντολές που δίδονται για να δημιουργηθούν αντιγόνα, τα οποία μοιράζονται μεταξύ των τύπων καρκίνου, και τα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς, σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράξει αντισώματα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.  Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύεται» στο να καταστρέφει όγκους προτού καν αυτοί γίνουν επικίνδυνοι. Η BNT111 είναι η πιο εξελιγμένη θεραπεία της πλατφόρμας FixVac και στοχεύει τέσσερα αντιγόνα. Τουλάχιστον ένα από αυτά, είναι παρών στο 90% και άνω των περιστατικών μεταστατικού μελανώματος.

Μαζί με τη θεραπεία BNT111, υπάρχει και η BNT112, η οποία είναι μία πειραματική θεραπεία ενάντια σε συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του προστάτη (σ.σ. Castration Resistant Prostate Cancer), που βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Επίσης, υπάρχει η θεραπεία BNT113, η οποία είναι άλλη μία mRNA θεραπεία για όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό HPV, καθώς επίσης στους καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού. Και αυτή η θεραπεία βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Όλες αυτές δοκιμάζονται περαιτέρω, ώστε να επεκτείνουν την πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια “άλματα” των δεικτών επιβίωσης σε ασθενείς με περίπλοκους και προχωρημένους καρκίνους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο έλεγχος και το εμβόλιο HPV οδήγησαν σε πτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ,

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: 119 Φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Η mRNA τεχνολογία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίκου

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων αυξάνονται, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη

Η παχυσαρκία είναι μια κοινή, χρόνια ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σημειώνουν τα CDC. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης της νόσου COVID-19 μετά από ιογενή λοίμωξη.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι-Βήμα βήμα η διαδικασία της αίτησης

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.