ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβολιασμοί COVID-19: Διαπιστώθηκε ότι προκαλούν μικρές προσωρινές αλλαγές στην έμμηνο ρύση

Εμβολιασμοί COVID-19: Διαπιστώθηκε ότι προκαλούν μικρές προσωρινές αλλαγές στην έμμηνο ρύση

Η Male παρατηρεί ότι οι δοκιμές των νέων φαρμάκων γενικά δεν περιλαμβάνουν συνήθως μέτρα που λαμβάνονται για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο - μια κατάσταση που προτείνει στην ιατρική κοινότητα να εξετάσει. Τέτοιες προσπάθειες, σημειώνει, ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, θα μπορούσαν να καθησυχάσουν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες ότι τα θέματα φύλου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Εμβολιασμοί COVID-19: Η Victoria Male, καθηγήτρια πέψης και μεταβολισμού στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε στο περιοδικό Science ένα άρθρο με τίτλο Προοπτικές (Perspectives), το οποίο ασχολείται με αναφορές σχετικά με τις διάφορες επιπτώσεις των εμβολίων COVID-19 στην έμμηνο ρύση. Στο άρθρο της σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να προκαλέσουν μικρές, προσωρινές αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Λίγο μετά την εισαγωγή των εμβολιασμών για την προστασία των ανθρώπων από την COVID-19, γυναίκες σε όλον τον κόσμο άρχισαν να αναφέρουν αλλαγές στην περίοδό τους μετά τον εμβολιασμό – ορισμένες παρατήρησαν μεγαλύτερους κύκλους και άλλες πιο έντονη αιμορραγία. Επειδή οι αναφορές δεν υποδήλωναν προβλήματα αρκετά σοβαρά ώστε να διερευνηθούν, οι κατασκευαστές των εμβολίων δεν συμπεριέλαβαν δοκιμές για τις επιπτώσεις της εμμήνου ρύσεως κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους.

Η Male υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα ήταν η διστακτικότητα ορισμένων γυναικών να εμβολιαστούν, φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα άγνωστα προβλήματα, όπως προβλήματα γονιμότητας. Και αυτό, προσθέτει, έριξε λάδι στη φωτιά των εκστρατειών παραπληροφόρησης με στόχο τα εμβόλια COVID-19. Στην εργασία της, η Male σημειώνει ότι άλλοι ερευνητές εξέτασαν έκτοτε το θέμα διεξάγοντας μελέτες και με τον τρόπο αυτό βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα εμβόλια COVID-19 έχουν πράγματι αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο – αν και, όπως σημειώνει, οι επιπτώσεις αυτές βρέθηκαν να είναι τόσο μικρές όσο και προσωρινές. Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό. Υποστηρίζει ότι μπορεί να έχει να κάνει με τις κυτταροκίνες που παράγονται μετά τον εμβολιασμό και τον αντίκτυπό τους στη σηματοδότηση που συμβαίνει μεταξύ της υπόφυσης, του υποθαλάμου και των ωοθηκών. Μια άλλη πιθανότητα, προτείνει η ίδια, είναι ότι τα εμβόλια έχουν άγνωστο ακόμη αντίκτυπο στα ανοσοποιητικά κύτταρα που εμπλέκονται στην αποκατάσταση των ιστών του βλεννογόνου της μήτρας μετά την αποβολή του κατά την έμμηνο ρύση. Σημειώνει επίσης ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν η μόλυνση με την COVID-19 έχει αντίκτυπο στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως. Η Male παρατηρεί ότι οι δοκιμές των νέων φαρμάκων γενικά δεν περιλαμβάνουν συνήθως μέτρα που λαμβάνονται για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο – μια κατάσταση που προτείνει στην ιατρική κοινότητα να εξετάσει. Τέτοιες προσπάθειες, σημειώνει, ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, θα μπορούσαν να καθησυχάσουν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες ότι τα θέματα φύλου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συνεχής μόλυνση από τον Covid-19 προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις

Οι ομάδες που συστήνεται η αναμνηστική δόση εμβολίου

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τα νέα ενισχυτικά εμβόλια COVID διμερούς mRNA

Το Ισραήλ σχεδιάζει να προσφέρει ενημερωμένο αναμνηστικό για τον κορωνοϊό έως τον Σεπτέμβριο

Όλες οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.