Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση Αλτσχάιμερ: Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση μπορούν να δείχνουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Εμμηνόπαυση Αλτσχάιμερ: Οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση μπορούν να δείχνουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Εμμηνόπαυση Αλτσχάιμερ: Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική φάση στη ζωή των γυναικών που υποδηλώνει το τέλος των αναπαραγωγικών ετών.

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική φάση στη ζωή των γυναικών που υποδηλώνει το τέλος των αναπαραγωγικών ετών. Εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν οι ωοθήκες σταδιακά σταματούν να παράγουν ωάρια καθώς και ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Αυτό συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων που κυμαίνονται από σωματικά έως συναισθηματικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, εναλλαγές διάθεσης και διαταραχές ύπνου, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν μαζί με άλλες σωματικές αλλαγές. Ωστόσο, η πρόσφατη ανησυχία είναι η σχέση μεταξύ των εξάψεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

Έρευνες δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες έχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ δημιουργώντας περισσότερες επιπλοκές. Οι εξάψεις είναι ένα αίσθημα ζεστασιάς που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα προκαλώντας εφίδρωση και γρήγορους καρδιακούς παλμούς. Μπορεί να διαρκέσει έως και δευτερόλεπτα ή λεπτά και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των γυναικών.Η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας για την εμμηνόπαυση στη Φιλαδέλφεια έχει συνδέσει την εμμηνόπαυση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι εξάψεις ειδικά αυτές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ορμονικές αλλαγές και υγεία του εγκεφάλου

Οι θεωρίες προτείνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων που γίνεται ένας από τους σημαντικούς λόγους για τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Λέγεται ότι τα οιστρογόνα διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη διαχείριση της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά η ξαφνική μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αγγειακή Υγεία

Οι εξάψεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την αγγειακή υγεία του εγκεφάλου, συμβάλλοντας δυνητικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία χαρακτηρίζεται εν μέρει από διαταραγμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Διαταραγμένα πρότυπα ύπνου

Οι εξάψεις μπορούν να διαταράξουν τα μοτίβα ύπνου και να οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ύπνου και στέρηση ύπνου που μπορεί τελικά να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας. Οι διαταραχές του ύπνου συχνά συνδέονται με γνωστική εξασθένηση και οι εξάψεις το κάνουν πιο εμφανές κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Προκαλούμενη φλεγμονή

Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή λόγω εξάψεων. Εάν η φλεγμονή είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ενώ αυτοί οι ερευνητές έχουν βρει ορισμένους δεσμούς μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της εμμηνόπαυσης, δεν υπάρχει ακόμη καμία ικανοποιητική απόδειξη για την επαλήθευση των πληροφοριών. Ωστόσο, οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορούν να φροντίσουν τα σημάδια για να μειώσουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της εμμηνόπαυσης. Εδώ είναι μερικές από τις συστάσεις για γυναίκες που μπαίνουν ή περνούν στην εμμηνόπαυση!

Η ιατρική καθοδήγηση είναι επιτακτική

Εάν εμφανίσετε εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, τότε είναι καλύτερο να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να αξιολογήσει περαιτέρω τα συμπτώματά σας και να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση. Μη διστάσετε να το συζητήσετε, η αναβολή θα το κάνει πιο περίπλοκο.

Εστίαση στις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής

Εστιάστε στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και διαχείριση του άγχους. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται αρκετά στενά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με τις εξάψεις. Η άσκηση καλής υγιεινής ύπνου και η αναζήτηση θεραπείας για διαταραχές ύπνου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ποιες φάσεις της ζωής μας οι ορμόνες μας διαταράσσονται;

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ερωτική σας διάθεση;

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας;

Παράγοντες κινδύνου με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας για εμφάνιση της νόσου Alzheimer

Η ανάπτυξη πρωτεϊνών του εγκεφάλου επηρεάζει τα γονίδια στη νόσο του Alzheimer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θέσετε όρια και να αντιμετωπίσετε τα τοξικά πεθερικά σας;

Τοξικά πεθερικά: Η ενασχόληση με τοξικά πεθερικά μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματικά επιβαρυντική εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση και την πλοήγηση αυτής της δύσκολης κατάστασης

Συνταγή που θα σας ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Pastel de Nata: Τα Pastéis de Nata, γνωστά και ως πορτογαλικές τάρτες κρέμας, είναι μια απολαυστική απόλαυση με μια πλούσια, κρεμώδη γέμιση κρέμας που περικλείεται σε ένα τραγανό, ξεφλουδισμένο κέλυφος ζαχαροπλαστικής.

Μια φυσική θεραπεία με ξινό χυμό κερασιού και το οφέλη του στη γλυκόζη στο αίμα

Χυμός κερασιού: Ο χυμός  κερασιού, που προέρχεται από τα κεράσια Montmorency, έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ αυτών, η επίδρασή του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη

Μήπως τελικά βοηθάει την σχέση σας με τον σύντροφο σας;

Τηλεόραση σχέση: Η παρακολούθηση μιας εκπομπής με τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού για διάφορους λόγους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης σας και στην ενίσχυση της σύνδεσής σας.

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Close Icon