Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Η αδιαπραγμάτευτη προστασία των παιδικών δικαιωμάτων

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Η αδιαπραγμάτευτη προστασία των παιδικών δικαιωμάτων

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών: Στόχος είναι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών και ο τερματισμός της κακοποίησης, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών δηλαδή τα παιδιά, είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου. Οι έξι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία, οι απαγωγές, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια. Στις 19 Αυγούστου 1982, στην έκτακτη ειδική σύνοδό της για το ζήτημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση, “τρομοκρατημένοι από τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστίνιων και Λιβανέζων θυμάτων των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ”, αποφάσισε να εορτάζει τη μνήμη της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθέσεων.

Σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωρίσει τον πόνο που υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτή η ημέρα επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Το έργο της καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την πιο γρήγορα και ευρέως επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία. Μετά την πρωτοποριακή έκθεση Graça Machel, η οποία επέστησε την παγκόσμια προσοχή στις καταστροφικές επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά, το 1997 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε Ψήφισμα 51/77 για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ήταν μια εξέλιξη ορόσημο στις προσπάθειες βελτίωσης της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη για αφοσιωμένη προσοχή, συνηγορία και συντονισμένη προσπάθεια, από τη διεθνή κοινότητα, για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε καταστάσεις σύγκρουσης. Το ψήφισμα 51/77 βασίστηκε στις υφιστάμενες προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μεταξύ άλλων μέσω της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της, και των ετήσιων ψηφισμάτων για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Και καθόρισε την εντολή του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παραβιάσεων που διαπράττονται σε βάρος παιδιών έχει αυξηθεί, σε πολλές ζώνες συγκρούσεων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των 250 εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών από τη στόχευση βίαιων εξτρεμιστών, για την προώθηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη διασφάλιση λογοδοσίας για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δηλητηρίαση από μελατονίνη στα παιδιά αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid, σύμφωνα με 10ετή μελέτη

4/6: Ημερίδα για τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά;

Η φροντίδα της υγείας αλλάζει χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες.

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Οι φοβίες των ενηλίκων εμφανίζονται ως διαφορές στον εγκέφαλο

Φοβίες εγκέφαλος: Δεδομένου ότι πολλές παιδικές φοβίες διαλύονται στην ενήλικη ζωή, οι μεγάλες δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στις μαγνητικές τομογραφίες ενηλίκων μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια πιο επίμονη μορφή της αγχώδους διαταραχής.

Close Icon