ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση υγείας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί – περίπου ένας στους 10 – ζουν με διαβήτη, λένε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή, ένας στους πέντε από αυτούς τους ανθρώπους δεν γνωρίζει την κατάστασή του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία όσο συνεχίζεται. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε το νούμερο ένα σύμπτωμα του διαβήτη που αγνοούν οι άνθρωποι και γιατί τόσο συχνά παραβλέπεται.

Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή και καθόλου – ειδικά στα πρώτα του στάδια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, λένε τα CDC. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε το σάκχαρό σας.

Πολλά συμπτώματα του διαβήτη είναι διακριτικά και μπορεί να αποδοθούν εσφαλμένα σε άλλες αιτίες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένα σύμπτωμα βρίσκεται τακτικά κάτω από το ραντάρ των γιατρών και των ασθενών. “Το σύμπτωμα του διαβήτη που συνήθως παραβλέπεται είναι η κόπωση, επειδή υπάρχουν τόσες άλλες πιθανές αιτίες”, εξηγεί ο David Culpepper, MD, Κλινικός Διευθυντής της εταιρείας τηλευγείας LifeMD. “Πολλοί άνθρωποι έχουν άλλους πιθανούς λόγους για να αισθάνονται κούραση, όπως υπερκόπωση, άγχος, έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης ή ακόμα και ανάρρωση από την COVID, επομένως όσοι αντιμετωπίζουν κόπωση από διαβήτη είναι πιθανό να το αποδίδουν σε έναν από αυτούς τους άλλους παράγοντες”, σημειώνει.

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να αισθάνονται κόπωση μετά το φαγητό, λένε οι ειδικοί. Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε εάν η κούρασή σας είναι αποτέλεσμα διαβήτη είναι να προσέχετε πότε την αντιμετωπίζετε. Αν και η κούραση που βιώνεται ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποδηλώνει ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ο Culpepper λέει ότι η κόπωση μετά από ένα γεύμα – ένα σύμπτωμα γνωστό ως μεταγευματική υπνηλία – υποδηλώνει ιδιαίτερα την κατάσταση. “Αν η κούρασή σας εμφανίζεται ειδικά μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι”, λέει, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.

“Αν νιώθετε κόπωση ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο… μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη”, συμβουλεύει. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη είναι η υγιεινή διατροφή και η αρκετή άσκηση. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 7% είδαν 60% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη, λέει η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός συμβουλεύει ότι τα άτομα με προδιαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν να χάσουν τουλάχιστον 7 έως 10% του σωματικού τους βάρους για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά;

Ο Διαβήτης Τύπου 1 είναι κληρονομικός;

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.