Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση υγείας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί – περίπου ένας στους 10 – ζουν με διαβήτη, λένε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή, ένας στους πέντε από αυτούς τους ανθρώπους δεν γνωρίζει την κατάστασή του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία όσο συνεχίζεται. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε το νούμερο ένα σύμπτωμα του διαβήτη που αγνοούν οι άνθρωποι και γιατί τόσο συχνά παραβλέπεται.

Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή και καθόλου – ειδικά στα πρώτα του στάδια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, λένε τα CDC. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε το σάκχαρό σας.

Πολλά συμπτώματα του διαβήτη είναι διακριτικά και μπορεί να αποδοθούν εσφαλμένα σε άλλες αιτίες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένα σύμπτωμα βρίσκεται τακτικά κάτω από το ραντάρ των γιατρών και των ασθενών. “Το σύμπτωμα του διαβήτη που συνήθως παραβλέπεται είναι η κόπωση, επειδή υπάρχουν τόσες άλλες πιθανές αιτίες”, εξηγεί ο David Culpepper, MD, Κλινικός Διευθυντής της εταιρείας τηλευγείας LifeMD. “Πολλοί άνθρωποι έχουν άλλους πιθανούς λόγους για να αισθάνονται κούραση, όπως υπερκόπωση, άγχος, έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης ή ακόμα και ανάρρωση από την COVID, επομένως όσοι αντιμετωπίζουν κόπωση από διαβήτη είναι πιθανό να το αποδίδουν σε έναν από αυτούς τους άλλους παράγοντες”, σημειώνει.

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να αισθάνονται κόπωση μετά το φαγητό, λένε οι ειδικοί. Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε εάν η κούρασή σας είναι αποτέλεσμα διαβήτη είναι να προσέχετε πότε την αντιμετωπίζετε. Αν και η κούραση που βιώνεται ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποδηλώνει ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ο Culpepper λέει ότι η κόπωση μετά από ένα γεύμα – ένα σύμπτωμα γνωστό ως μεταγευματική υπνηλία – υποδηλώνει ιδιαίτερα την κατάσταση. “Αν η κούρασή σας εμφανίζεται ειδικά μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι”, λέει, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.

“Αν νιώθετε κόπωση ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο… μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη”, συμβουλεύει. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη είναι η υγιεινή διατροφή και η αρκετή άσκηση. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 7% είδαν 60% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη, λέει η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός συμβουλεύει ότι τα άτομα με προδιαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν να χάσουν τουλάχιστον 7 έως 10% του σωματικού τους βάρους για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά;

Ο Διαβήτης Τύπου 1 είναι κληρονομικός;

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς προστατεύουν την υγεία της μαμάς και του μωρού τα μούρα

Μούρα εγκυμοσύνη: Τα μούρα μορέας είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την υγεία, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Αυτά τα μικρά φρούτα προσφέρουν πληθώρα ωφελειών που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία της μητέρας και του μωρού

50000 θέσεις εργασίας ανέργων μέσω ΕΣΠΑ

ΔΥΠΑ: Όπως ανέφεραν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η δράση της ΔΥΠΑ αποτελεί μέρος του προγράμματος Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027 του ΕΣΠΑ.

Σημάδια πως ο σύντροφος σας μπορεί να είναι Ναρκισσιστής

Ναρκισισμός σύντροφος: Ο εντοπισμός ενδείξεων ότι ο σύντροφός σας μπορεί να παλεύει με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στη δυναμική της σχέσης σας.

Πώς οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας;

Σεροτονίνη: Η ενίσχυση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, μπορεί να υποστηριχθεί με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή σας.

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνική για τη διάγνωση διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα εξασθενημένο σχηματισμό όρχεων και σπερματογένεση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon