Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 


Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο, ο οποίος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ειδικός ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, μίλησε για το πώς ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από το μελάνωμα του τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), είπε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ψηλά στη λίστα των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία».

Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

«Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», είπε. «Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δημιουργούνται ίσα και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων».

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε. «Παράγεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, είπε ότι το κεφίρ είχε «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», ανέφερε.

Miso

Είπε: «Το Miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και κότζι, που είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Πρόσθεσε: «Το Miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων του πνεύμονα, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

Η Lauren εξήγησε: «Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συσχετίστηκε με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

Και πρόσθεσε: «Το κομπούτσα είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Και μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούτσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κομπούτσα προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνης», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης;

Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Εντάξτε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon