ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: 4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ζύμωση καρκίνος: Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας, με ορισμένες τροφές να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο, ο οποίος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ειδικός ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, μίλησε για το πώς ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από το μελάνωμα του τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), είπε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ψηλά στη λίστα των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία».

Είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

«Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», είπε. «Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν δημιουργούνται ίσα και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων».

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε. «Παράγεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, που είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, είπε ότι το κεφίρ είχε «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διαφορετικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», ανέφερε.

Miso

Είπε: «Το Miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας με αλάτι και κότζι, που είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Πρόσθεσε: «Το Miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων του πνεύμονα, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

Η Lauren εξήγησε: «Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες». Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συσχετίστηκε με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

Και πρόσθεσε: «Το κομπούτσα είναι ένα ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Και μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούτσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κομπούτσα προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνης», ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης;

Ποιο γάλα λειτουργεί καλύτερα στα πράσινα smoothies;

Εντάξτε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!