Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση.

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του σώματoς όταν είμαστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι. Είναι το αποτέλεσμα της άμυνας του σώματος στα παθογόνα και της επούλωσης. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.


Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενων σακχάρων στη δυτική διατροφή. Η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσθήκη σακχάρων είναι επιβλαβής είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής σακχαρόζης ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω της φλεγμονώδους απόκρισης απέναντι στη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώθηκαν σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή παρέχει υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης σε φρούτα και λαχανικά δεν δημιουργούν πρόβλημα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πρόσθετα σάκχαρα είναι κακή ιδέα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιλαμβάνουν καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, γλυκά και ορισμένα δημητριακά. Οι υδατάνθρακες έχουν κακή δημοσιότητα αλλά δεν είναι όλοι προβληματικοί. Οι αρχαίοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τη μορφή χόρτων και φρούτων. Ωστόσο, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Οι φυτικές ίνες προάγουν την πληρότητα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι υδατάνθρακες αυτοί (πατάτες, ψωμιά, αρτοσκευάσματα, κλπ) μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προστατευθείτε από την καλά κρυμμένη ζάχαρη

Δείτε ποια τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Διατροφή που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon