Διατροφή

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση.

Ζάχαρη υδατάνθρακες: Οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η φλεγμονή είναι καλή ή κακή ανάλογα με την περίπτωση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του σώματoς όταν είμαστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι. Είναι το αποτέλεσμα της άμυνας του σώματος στα παθογόνα και της επούλωσης. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενων σακχάρων στη δυτική διατροφή. Η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσθήκη σακχάρων είναι επιβλαβής είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής σακχαρόζης ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω της φλεγμονώδους απόκρισης απέναντι στη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώθηκαν σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή παρέχει υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης σε φρούτα και λαχανικά δεν δημιουργούν πρόβλημα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πρόσθετα σάκχαρα είναι κακή ιδέα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιλαμβάνουν καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, γλυκά και ορισμένα δημητριακά. Οι υδατάνθρακες έχουν κακή δημοσιότητα αλλά δεν είναι όλοι προβληματικοί. Οι αρχαίοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τη μορφή χόρτων και φρούτων. Ωστόσο, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Οι φυτικές ίνες προάγουν την πληρότητα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι υδατάνθρακες αυτοί (πατάτες, ψωμιά, αρτοσκευάσματα, κλπ) μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προστατευθείτε από την καλά κρυμμένη ζάχαρη

Δείτε ποια τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Διατροφή που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Χαμηλοί υδατάνθρακες: Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνει πρωτίστως τη μείωση του αριθμού των υδατανθράκων και την αντικατάστασή τους με υγιεινά λιπαρά.

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του σκόρδου

Σκόρδο Ιδιότητες: Το σκόρδο αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο μαγείρεμα λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του. Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Εντυπωσιακά οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία

Κρεμμύδι Ιδιότητες: Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη