Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βοτανολόγοι Βιολόγοι: Ποιες τροφές αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Βοτανολόγοι Βιολόγοι: Ποιες τροφές αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να παρεμποδίσουν αποτελεσματικά ένα κομβικό ένζυμο του SARS-CoV-2.


Βοτανολόγοι Βιολόγοι: Τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να παρεμποδίσουν αποτελεσματικά ένα κομβικό ένζυμο του SARS-CoV-2. Ειδικότερα, τα φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών όπως το πράσινο τσάι, τα στρογγυλόφυλα σταφύλια και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να προσδεθούν και να παρεμποδίσουν την λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή πρωτεάσης του SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα έρευνα βοτανολόγων βιολόγων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Οι πρωτεάσες ή πρωτεϊνάσες είναι σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα κυττάρων και ιών εξηγεί ο De-Yu Xie καθηγητής φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και εκ των συγγραφέων της τρέχουσας μελέτης. Η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.

«Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα διατροφοδραστικά συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών φυτών μπορούν να παρεμποδίσουν είτε τον τρόπο πρόσδεσης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων» εξηγεί ο καθηγητής Xie.

Στη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστών και εργαστηριακά πειράματα που δείχνουν πώς η λεγόμενη «κύρια πρωτεάση» (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2 αντέδρασε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών χημικών ενώσεων που είναι ήδη γνωστές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Σημειώνεται ότι η Mpro στον ιό SARS-CoV-2 είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό του ιού. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Xie το μπλοκάρισμα ή η απενεργοποίηση της πρωτεάσης Mpro θα οδηγήσει στην καταστροφή του SARS-CoV-2.

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν ότι ήδη μελετημένες χημικές ενώσεις από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών, σκόνης κακάο και μαύρης σοκολάτας μπόρεσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά μέρη της Mpro. «Η εν λόγω πρωτεάση έχει μια υποδοχή σαν τσέπη που γέμισε με αυτές τις ενώσεις» εξηγεί ο καθηγητής Xie και συνεχίζει «όταν η θυρίδα αυτή γέμισε, η πρωτεάση έχασε τη λειτουργικότητά της».

Οι πρώτες αυτές παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν σε εργαστηριακά πειράματα in vitro. Μάλιστα φάνηκε ότι η δράση των φυτικών χημικών συστατικών του πράσινου τσαγιού και των σταφυλιών ήταν δύο φορές πιο ισχυρή από εκείνη του κακάο και της μαύρης σοκολάτας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα δραστικά φυτοχημικά συστατικά αποτελούν μέρος της άμυνας των φυτών γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση που το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται στη σάρκα των καρπών και στα φύλλα των φυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τσάι και καφές... Ποιος είναι ο ρόλος τους στο διαβήτη2

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

Λάμψη από μια μαύρη σοκολάτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon