Διατροφή

Vegan: Είναι άραγε ο βιγκανισμός συνώνυμο της υγείας;

Vegan: Είναι άραγε ο βιγκανισμός συνώνυμο της υγείας;

Vegan: Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι εν τω μεταξύ στην επιστήμη τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής για την υγεία, ο βαθμός επεξεργασίας των τροφών που καταναλώνονται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Οι βίγκαν θεωρούνται ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τόσο από το κοινό όσο και από τη δική τους αντίληψη. Ερευνητές στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας έχουν τώρα εξετάσει τα διατροφικά πρότυπα και τη συμπεριφορά σωματικής δραστηριότητας των vegans και βρήκαν μια ασυμφωνία μεταξύ εμφάνισης και πραγματικότητας σε πολλές περιπτώσεις. Αν και πολλοί βίγκαν ασκούνται περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, η ευρεία κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων αυτής της ομάδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ωφέλιμη για την υγεία.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Maria Wakolbinger και τη Sandra Haider από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni Vienna διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα σε 516 άτομα μέσης ηλικίας 28 ετών που ήταν vegan για τουλάχιστον τρεις μήνες όταν ξεκίνησε η μελέτη. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις στην έρευνα, «το να είσαι vegan δεν είναι από μόνο του συνώνυμο του να είσαι «υγιής»», τονίζει η διευθύντρια της μελέτης Maria Wakolbinger. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι εν τω μεταξύ στην επιστήμη τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής για την υγεία, ο βαθμός επεξεργασίας των τροφών που καταναλώνονται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ιδιαίτερα σε αυτήν την κατηγορία.

Σε αυτό το υπόβαθρο, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στη διάκριση μεταξύ ενός διατροφικού προτύπου «συνειδητότητας για την υγεία» και ενός «βολικού» διατροφικού προτύπου στον βίγκαν τρόπο ζωής. Οι βίγκαν με ποιότητα διατροφής βασισμένη στην ευκολία (53%) χαρακτηρίστηκαν από υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων εναλλακτικών ψαριών και κρέατος, βίγκαν αλμυρών σνακ, σάλτσες, κέικ και άλλα γλυκά, φαγητά ευκολίας, χυμούς φρούτων και εκλεπτυσμένους τύπους δημητριακών.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία έχουν πλέον αποδειχθεί ξεκάθαρα σε μελέτες», τονίζει η Maria Wakolbinger. «Για τα άτομα που καταναλώνουν κυρίως βολικά τρόφιμα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά 29% υψηλότερος κίνδυνος συνολικής θνησιμότητας, έως και 51% υψηλότερος κίνδυνος υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, 29% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και 74% υψηλότερος κίνδυνος σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.” Σε αντίθεση με την ομάδα φαγητού ευκολίας, οι vegan (47%) που ταξινομούνται ως ευαισθητοποιημένοι για την υγεία καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, πατάτες, προϊόντα ολικής αλέσεως, φυτικά έλαια και λίπη και μαγειρεύουν πιο συχνά με φρέσκα υλικά.

Ο πληθυσμός των βίγκαν που μελετήθηκε αποδείχθηκε επίσης ετερογενής όσον αφορά τη συμπεριφορά σωματικής δραστηριότητας: “Το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των vegans είναι συνολικά υψηλότερο από αυτό του μέσου πληθυσμού στην Αυστρία. Ωστόσο, όπως έδειξε η μελέτη μας, η ομάδα που έχει επίγνωση της υγείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη δραστήριοι από εκείνους που ανήκουν στο μοτίβο βολικών φαγητών”, εξηγεί η συγγραφέας Sandra Haider.

Σε αντίθεση με τη χορτοφαγία, ο βιγκανισμός είναι μια μορφή διατροφής με βάση τα φυτά, στην οποία διανέμεται όχι μόνο το κρέας αλλά όλα τα τρόφιμα και τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης. Στην Αυστρία, περίπου το 2% των ανθρώπων ακολουθεί πλέον μια vegan διατροφή. Ο όρος «χορτοφαγία πουτίγκας» έχει ήδη καθιερωθεί για παραλλαγές της χορτοφαγικής διατροφής που είναι δυσμενείς για την υγεία στις οποίες, για παράδειγμα, καταναλώνονται πολλά γλυκά αντί για κρέας.

«Συνεπώς, το βολικό διατροφικό μοτίβο που εντοπίσαμε θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «βιγκανισμός πουτίγκας»», συνοψίζουν οι Maria Wakolbinger και Sandra Haider στη μελέτη τους για την ευαισθητοποίηση, την οποία θέλουν να συνεισφέρουν εν όψει της άνθησης της αγοράς υπερεπεξεργασμένου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. υποκατάστατα. Σήμερα, τα vegan εναλλακτικά κρέατα και γάλα δημιουργούν ετήσιο κύκλο εργασιών 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταφέρετε να γίνετε χορτοφάγοι σε λίγο διάστημα;

Μόνο 8% της Gen Z δεν σκέφτεται να ακολουθήσει vegan διατροφή

Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος αυξήθηκαν 36% μέσα σε 3 χρόνια

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.