Διατροφή

Vegan διατροφή: Πρωτεΐνη από φάβα ή από σόγια

Vegan διατροφή: Πρωτεΐνη από φάβα ή από σόγια

Vegan διατροφή: Επιστήμονες στο UCPH (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης) βρήκαν έναν τρόπο δημιουργίας πρωτεϊνικής σκόνης χρησιμοποιώντας φάβα- μια πιο «φιλική» στο περιβάλλον εναλλακτική, που φαίνεται ικανή να κονταροχτυπηθεί με τη σόγια ως φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη με βάση τη σόγια χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική για χορτοφάγους ή vegan, ωστόσο η έρευνα αυτή δείχνει πως οι σπόροι φάβας αποδεικνύονται πολλά υποσχόμενοι ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. «Πολλοί καταναλωτές ζητούν εναλλακτικές στη σόγια, η καλλιέργεια της οποίας επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Αυτό μας προέτρεψε να βρούμε μια μέθοδο επεξεργασίας σπόρων φάβας με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει την παραγωγή μιας συμπυκνωμένης πρωτεϊνικής σκόνης. Ένα από τα πλεονεκτήματα των σπόρων φάβας είναι πως μπορούν να καλλιεργηθούν εδώ, τοπικά, στη Δανία. Αυτό είναι πολύ καλό νέο για το κλίμα» είπε η Ίμπεν Λίκε Πέτερσεν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων του πανεπιστημίου και μία εκ των ερευνητών πίσω από την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Foods.

Η φάβα είναι καλύτερη από κλιματικής άποψης, επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί τοπικά, αντίθετα με τη σόγια, που καλλιεργείται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, και μετά εξάγεται. Επιπρόσθετα, πολλές φάρμες στη Βραζιλία και την Παραγουάη έχουν αποψιλώσει μεγάλες εκτάσεις δασών για να δημιουργήσουν χώρο για καλλιέργεια σόγιας, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι πως, αντίθετα με τη φάβα, μεγάλη ποσότητα σόγιας έχει τροποποιηθεί γενετικά για να μπορεί να ανέχεται το Roundup, ένα φυτοφάρμακο. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί καταναλωτές αποδοκιμάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σόγιας» πρόσθεσε η Πέτερσεν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες καλλιέργειες, αναζητώντας αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις για τη δημιουργία πρωτεϊνικής σκόνης, καθώς και τη δυνατότητα τοπικής καλλιέργειας. Η φάβα τα πήγε πολύ καλύτερα από τις φακές, την κινόα, τον αμάραντο και το φαγόπυρο. Χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο, ονόματι υγρή κλασμάτωση, οι ερευνητές κατάφεραν να συμπυκνώσουν πρωτεΐνη από σπόρους φάβας και να απομακρύνουν ουσίες που θα δυσκόλευαν τη χώνεψη της πρωτεΐνης. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των πρωτεϊνών της φάβας.

«Η υγρή κλασμάτωση επιτυγχάνεται αλέθοντας σπόρους σε αλεύρι, και μετά προσθέτοντας νερό και αναμειγνύοντας το μείγμα σε σούπα. Από εκεί και πέρα γίνεται ευκολότερο να ξεχωρίσουμε τις λιγότερο ωφέλιμες ουσίες και να παράγουμε ένα βελτιστοποιημένο προϊόν» είπε η Πέτερσεν, τονίζοντας πως η μέθοδος αυτή αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. «Επιπλέον, μέσω των δοκιμών μας, μπορούμε να δούμε πως αυτή η πρωτεΐνη χωνεύεται το ίδιο εύκολα όπως όταν διασπούμε πρωτεΐνη από ζωικά προϊόντα, όπως κρέας και αυγά».

Όσον αφορά στη γεύση, η Πέτερσεν τόνισε πως, όταν γίνεται σωστή επεξεργασία της φάβας, τότε οι πρωτεΐνες διατηρούν τα επιθυμητά τους χαρακτηριστικά. «Οι κατασκευαστές προτιμούν ένα προϊόν το οποίο είναι άγευστο, έχει ουδέτερο χρώμα και σταθερή υφή. Οι σπόροι φάβας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φαγητό συνταγή: Φαγόπυρου με kimchi

Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στη μακροζωία

Υγεία Διατροφή: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Έτσι θα αποφύγετε την κατανάλωση θερμίδων

Διατροφή : Δεδομένου ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι παντού, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να προγραμματίσετε μπροστά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιεινές επιλογές.

Διατροφή : Έτσι θα διατηρήσετε το βάρος σας

Διατροφή : Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την ισορροπία. Μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα, ακόμα κι αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη ή πρόσθετα σάκχαρα. Το κλειδί είναι να τα τρώτε μόνο μια φορά και να τα εξισορροπούν με πιο υγιεινά τρόφιμα και περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Τα οφέλη της παπάγιας στην υγεία

Παπάγια: Η παπάγια διευκολύνει την απώλεια βάρους, καθώς έχει μια ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει αυτή του πεπονιού και του ροδάκινου, χωρίς πολλές θερμίδες. Μερίδα 100 γραμμαρίων του φρούτου έχει μόλις 35 θερμίδες και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να καλύψει ακόμη και μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Επίσης είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό των τροφών.