Διατροφή

Βατόμουρα: Μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε σωματικό λίπος

Βατόμουρα: Μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε σωματικό λίπος

Βατόμουρα: Ένα φλιτζάνι φυσικά βατόμουρα κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και να κάψει περισσότερο σωματικό λίπος κατά την άσκηση. 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 25 γραμμαρίων λυοφιλοποιημένων βατόμουρων – που ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι φυσικά βατόμουρα – κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και να κάψει περισσότερο σωματικό λίπος κατά την άσκηση. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια & το Τμήμα Κινησιολογίας και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Gonzaga ήθελαν να δοκιμάσουν εάν μια συμπυκνωμένη ποσότητα μύρτιλων θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης του λίπους – όταν το σώμα διασπά τα λιπαρά οξέα για ενέργεια κατά την άσκηση.

«Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που διερεύνησε εάν η κατανάλωση WB θα προκαλούσε μεγαλύτερα ποσοστά FA-ox κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου άσκησης με στόχο τη μεγιστοποίηση της οξείδωσης του λίπους χρησιμοποιώντας μέτριας έντασης άσκηση σε υγιείς, προπονημένους άντρες», ανέφερε η μελέτη. Τα βατόμουρα έχουν υψηλά επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους.

Οι συμμετέχοντες ήταν 11 υγιείς άνδρες ποδηλάτες που ρωτήθηκαν για την υγεία τους και συμμετείχαν σε 40 λεπτά μέτριας ποδηλασίας. Οι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα αίματος με το δάχτυλο κάθε 10 λεπτά της ποδηλασίας τους. Κατανάλωναν 25 γραμμάρια λυοφιλοποιημένης σκόνης άγριου μύρτιλου κάθε μέρα, που περιείχε 375 γραμμάρια ανθοκυανίνες, κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια διεξήχθη η ίδια ποδηλασία διάρκειας 40 λεπτών και λήφθηκε αίμα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά οξείδωσης του λίπους αυξήθηκαν:

  • κατά 19,7% μετά από ποδήλατο για 20 λεπτά,
  • 43,2% μετά από 30 λεπτά,
  • και 31,1% στα 40 λεπτά.

 

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αθλητές έκαψαν περισσότερο λίπος μετά την κατανάλωση μύρτιλων. Τα βατόμουρα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους μύες να διατηρήσουν τα σπανιότερα αποθέματα γλυκογόνου, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στο σώμα να ασκηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποδώσει καλύτερα. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός οξείδωσης του λίπους μειώνεται καθώς η προπόνηση εντείνεται και σταματά να παρέχει επαρκή καύσιμα.

Καθώς η ενέργεια από την οξείδωση του λίπους εξασθενεί, το σώμα καταναλώνει τα αποθέματά του σε γλυκογόνο – το οποίο αποτελείται από υδατάνθρακες – και κουράζεται περισσότερο καθώς τα επίπεδα γλυκογόνου μειώνονται, περιορίζοντας την απόδοση της άσκησης. Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να έκαιγαν λιγότερα αποθέματα γλυκογόνου που εξαρτώνται από υδατάνθρακες σε κάθε μεσοδιάστημα 10 λεπτών όπου λάμβαναν το αίμα τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα – σημάδι κόπωσης – μειώθηκαν «σημαντικά» μετά την κατανάλωση των βατόμουρων, υποδηλώνοντας ότι η μακροζωία της άσκησης είχε βελτιωθεί πολύ. «Αυτή η νέα μελέτη τεκμηρίωσε ότι η κατανάλωση WBs για 14 ημέρες αύξησε το FA-ox [οξείδωση λίπους], μείωσε το CHO-ox [οξείδωση υδατανθράκων] και μείωσε τις τιμές γαλακτικού πλάσματος κατά τη διάρκεια 40 λεπτών ποδηλασίας μέτριας έντασης», έγραψαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα βατόμουρα κάνουν καλό στην υγεία μας;

Ανοιξιάτικα φρούτα: Επιταχύνουν την απώλεια βάρους & ενισχύουν το ανοσοποιητικό

7 φρούτα που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα για καλύτερη υγεία

Είναι ορισμένα φρούτα πιο υγιεινά από άλλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.